adatok;közérdekű adat;önkormányzati választás;NVI;

2019-08-16 12:30:08

Csak pénzért adná ki a Nemzeti Választási Iroda, hogy alakult a választópolgárok száma

Az adatok megvannak, de az előbányászásuk százezrekbe kerülhet – fejtegette az NVI.

Hiába közérdekű információ, nem adja ki ingyen a Nemzeti Választási Iroda több millió választópolgár számának változásait bemutató táblázatokat. Az ügyben a szocialista Tóth Bertalan kért tájékoztatást – a politikus az önkormányzati választások kapcsán kért ki adatokat az NVI-től. 

Tóth azt még megismerhette, hogy jelen állás szerint hány szavazó vehet részt az október 13-i választáson a főváros kerületeiben és a 23 megyei jogú városban, ám ő arra is kíváncsi lett volna, hogy május 1, -június 1.,-július 1.,- augusztus 1.között hogyan változott a választópolgárok száma a kérdéses helyszíneken. 

Egy házban kétszáz ember

Tóth Bertalan adatigénylése érthető: a tavalyi országgyűlési választások előtt is csúcsra pörgött a Fidesznek kedvező voksturizmus, az akkor még ellenzéki médiumnak számító Hír TV szerint ukrán határ melletti szabolcsi településen, Kispaládon például egy házba 200 embert jelentettek be.  Mivel az önkormányzati választási részvételnek is feltétele a bejelentett magyarországi lakcím, sejthető, hogy idén is beindul ugyanez a folyamat. 

Sokba kerül az adatbányászás

A politikus azonban NVI elnökétől megtudta, a havi bontású adatokért fizetnie is kellene: Pálffy Ilona levelében kifejtette, hogy a kért adatok ugyan megvannak az iroda történeti adatbázisában, kibányászásukhoz viszont „jelentős fejlesztői tevékenységre” lenne szükség.

Tóthtól ennél  azért kevesebbet, a törvény szerint levárható 176 ezer forintot kért volna az NVI, ám ő a Népszavának  elmondta, nem fog fizetni a közérdekű adatokért.

Két hónap alatt is szépen növekedtek

Attól, hogy az NVI a zsebét mutatja, más megközelítéssel még követhetőek a változások: a Pécsi Stop éppen az  iroda ingyen elérhető  adatlapját idézi, mely szerint a Baranya megyei Harkányban, az országgyűlési választások óta 414 fővel nőtt a szavazásra jogosultak száma; a május 26-i EP választások óta pedig 191 új választópolgára lett a településnek, és hivatalosan 4160-an vannak.

Jóval drasztikusabb a növekedés Hódmezővásárhelyen: 

Ennél is árulkodóbb, hogy a csak papíron érkező 1100 „új lakó” egyenletesen oszlik el az 51 hódmezővásárhelyi szavazókör között.  

Saját költségen kérték ki az adatokat

Cikkünk megjelenése után a választási iroda levelet küldött lapunknak:  mint az NVI jelezte, a saját költségén feldolgoztatta a Tóth Bertalan által kért, május 1-i és augusztus 1-i névjegyzéki adatokat „hogy így erősítse a választópolgárok közintézményekbe ill. a választások tisztaságába vetett bizalmát”  – és azokat el is küldték a képviselőnek. Az adatokat itt lehet megnézni, elemzésükből pedig látható, hogy a vizsgált időszakban valamennyi budapesti kerületben és megyei jogú városban csökkent a választópolgárok száma (így Hódmezővásárhelyen is) - mutat rá az iroda.