Előfizetés

Csak pénzért adná ki a Nemzeti Választási Iroda, hogy alakult a választópolgárok száma

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.16. 12:30

Fotó: Népszava
Az adatok megvannak, de az előbányászásuk százezrekbe kerülhet – fejtegette az NVI.
Hiába közérdekű információ, nem adja ki ingyen a Nemzeti Választási Iroda több millió választópolgár számának változásait bemutató táblázatokat. Az ügyben a szocialista Tóth Bertalan kért tájékoztatást – a politikus az önkormányzati választások kapcsán kért ki adatokat az NVI-től.  Tóth azt még megismerhette, hogy jelen állás szerint hány szavazó vehet részt az október 13-i választáson a főváros kerületeiben és a 23 megyei jogú városban, ám ő arra is kíváncsi lett volna, hogy május 1, -június 1.,-július 1.,- augusztus 1.között hogyan változott a választópolgárok száma a kérdéses helyszíneken. 

Egy házban kétszáz ember

Tóth Bertalan adatigénylése érthető: a tavalyi országgyűlési választások előtt is csúcsra pörgött a Fidesznek kedvező voksturizmus, az akkor még ellenzéki médiumnak számító Hír TV szerint ukrán határ melletti szabolcsi településen, Kispaládon például egy házba 200 embert jelentettek be.  Mivel az önkormányzati választási részvételnek is feltétele a bejelentett magyarországi lakcím, sejthető, hogy idén is beindul ugyanez a folyamat. 

Sokba kerül az adatbányászás

A politikus azonban NVI elnökétől megtudta, a havi bontású adatokért fizetnie is kellene: Pálffy Ilona levelében kifejtette, hogy a kért adatok ugyan megvannak az iroda történeti adatbázisában, kibányászásukhoz viszont „jelentős fejlesztői tevékenységre” lenne szükség.
A választási iroda erre árajánlatot kért adatfeldolgozójától, a cég pedig öt munkanappal számolt, és 548 ezer forint+áfáért vállalta volna három nap adatainak kifejtését.

Tóthtól ennél  azért kevesebbet, a törvény szerint levárható 176 ezer forintot kért volna az NVI, ám ő a Népszavának  elmondta, nem fog fizetni a közérdekű adatokért.

Két hónap alatt is szépen növekedtek

Attól, hogy az NVI a zsebét mutatja, más megközelítéssel még követhetőek a változások: a Pécsi Stop éppen az  iroda ingyen elérhető  adatlapját idézi, mely szerint a Baranya megyei Harkányban, az országgyűlési választások óta 414 fővel nőtt a szavazásra jogosultak száma; a május 26-i EP választások óta pedig 191 új választópolgára lett a településnek, és hivatalosan 4160-an vannak.
Jóval drasztikusabb a növekedés Hódmezővásárhelyen: 
a szerb határhoz közel eső városban az EP-választások óta 1161 fővel nőtt a betelepülő lakók száma – akik közül mint azt a Hírklikk Márky-Zay Péter polgármestertől megtudta – csak 60-70 ember költözött be ténylegesen.

Ennél is árulkodóbb, hogy a csak papíron érkező 1100 „új lakó” egyenletesen oszlik el az 51 hódmezővásárhelyi szavazókör között.  

Saját költségen kérték ki az adatokat

Cikkünk megjelenése után a választási iroda levelet küldött lapunknak:  mint az NVI jelezte, a saját költségén feldolgoztatta a Tóth Bertalan által kért, május 1-i és augusztus 1-i névjegyzéki adatokat „hogy így erősítse a választópolgárok közintézményekbe ill. a választások tisztaságába vetett bizalmát”  – és azokat el is küldték a képviselőnek. Az adatokat itt lehet megnézni, elemzésükből pedig látható, hogy a vizsgált időszakban valamennyi budapesti kerületben és megyei jogú városban csökkent a választópolgárok száma (így Hódmezővásárhelyen is) - mutat rá az iroda. 

Újabb fákat költöztetnének át a Városligetben 200 millióért

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.16. 11:37

Fotó: Elekes Andor / Wikipedia
Összesen 86 „idős fát” helyeznének át parkrekonstrukcióra hivatkozva, a kiszemelt darabok közül van olyan, aminek törzsátmérője meghaladhatja az egy métert is.
Újabb fákat markolnak ki helyükről a Városligetben: „. Az Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához elengedhetetlen, hogy bizonyos fák helyén új funkció létesüljön” - írja hivatkozásként a munkát megrendelő Városliget Zrt, ami „91 idős fa” átültetésére írt ki pályázatot. Mint a pénteki uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, a munkát július elsején  200 millióért vitte el a hasonló megbízást már korábban is teljesítő Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. – sőt, vállalták az átültetett példányok 80 százalékos eredését, vagyis azt, hogy új környezetükben is életre kapnak.

Idős facsemeték

A beszámolóban többször említett „idős fa” jelzős szerkezetet azért tettük idézőjelbe, mert a pályázati dokumentum alapján úgy tűnik, hogy közel sem csak matuzsálemek költöztetésére készülnek: a leírás szerint
43 darab 1. kategóriás (0-25 cm törzsátmérő) 24 darab 2. kategóriás (26-50 cm törzsátmérő) 19 darab 3. kategóriás (50-110 cm törzsátmérő) fát ültetnének át a park valamely más részére – hogy honnan hova, azt nem részletezi a közbeszerzési dokumentum. Öt példány pedig előkészítés alatt áll, ezeket majd később költöztethetik át.
„Az első kategória egyértelműen fiatal, legfeljebb középkorú fákra vonatkozik, eleve 4 centis csemetéket szoktak ültetni a parkokban. E fölött már komolyabb ügyről beszélünk, és kor, vastagság növekedésével válik egyre rizikósabbá maga az átültetés is” - mondta kérdésünkre Kovács Tibor Miklós, kertészmérnök és igazságügyi szakértő. Szerinte a legnagyobb kockázatot a 100 centi körüli vagy az meghaladó átmérőjű fák mozgatása jelenti – itt nagyon körültekintően kell eljárni, a növényt kiemelő gép minimum egy köbméteres földlabdával együtt költöztetheti a fát; és még ilyenkor is csak elméleti a megmaradás esélye. Hogy a kivitelező mégis 80 százalékos eredési eredési eredményt vállalt, azzal kapcsolatban Kovács a statisztika szépségeit emlegette: 
A legfeljebb 25 centis átmérőjű darabokat akár 95 százalékos sikerrel is lehet eredeztetni, míg az öreg, 100 centis átmérős fáknál minimális a túlélés lehetősége; ebből szépen kijöhet az 80 százalékos átlagérték – már ha nem kategóriánkénti vállalásról van szó.

A kertészmérnök ugyanakkor hangsúlyozta, tájékoztatása csak elvi jelentőségű, hiszen a konkrét ügy részleteit nem ismeri.
Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Városliget Zrt.-t hogy kiderüljön, miért beszélnek idős faként akár csemetékről is, és honnan hová ültetnék át a kérdéses példányokat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az előkészítés alatt álló fák mekkorák, ilyen idősek – és hogy a 80 százalékos értéket az összes fa túlélésére vagy kategóriánkénti megmaradásukra értik.

A ligetvédők miatt drágítottak

A Galapagos Kft. nemrég amiatt is a hírekbe került, hogy a ligetvédők tiltakozó akcióira hivatkozva 23 millió forinttal többet kért előző megbízása – 218 fa átültetése – után, így 255 millió forintot kaphatnak a korábbi munkáért. Mint az esetről beszámoló 444.hu megjegyzi, a ligetvédők két éve azért próbálták megakadályozni, hogy építkezés miatt kiássák az ott álló öreg platánfák gyökereit, mert szerintük az ilyen öreg fáknál az átültetés valószínűleg a fák vesztét jelentené.   

Cikkünk megjelenése után a Városliget Zrt. megerősítette, különböző életkorú fákat ültetnének át, az "idős" jelző pedig arra vonatkozott a közbeszerzési dokumentumban, hogy pályázónak tapasztaltnak kell lennie a famatuzsálemek átültetésében, költöztetésében is. A vállalat azt is hozzátette, hogy az elvárt 80 százalékos eredési eredményesség a teljes érintett állományra vonatkozik.

Folytatódik a bérharc a Volán cégeknél

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.08.16. 10:25

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Közlekedési Munkástanácsok hivatalosan is bejelentette, hogy 2020-ban 15 százalékos béremelést várnak a dolgozók, idén pedig a vállalati megtakarítások alapbérbe való beépítését követelik.
Várhatóan éles vita után jövő csütörtökön állapodhatnak meg a szakszervezetek a munkaadókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével (KKVSZ), hogy a szociális hozzájárulási adó július elsejétől érvényes csökkentésével elért megtakarítást milyen formában kapják meg a dolgozók. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) már korábban megfogalmazta azt az igényt, hogy a vállalatoknál maradó pénzt építsék be az alapbérbe, mert a fejenként néhány ezer forintos fizetésemelés közérzetjavító hatása jelentős lenne a dolgozók körében, de a cégek ez elől próbálnak kitérni és a másfél százalékos megtakarítást egyszeri juttatásként, havi részletekben akarják kifizetni december végéig. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége lapunkat arról tájékoztatta, hogy jövőre 15 százalékos bérfejlesztést tartanak reálisnak, figyelembe véve a központi megállapodásban rögzített 8 százalékos garantált bérminimum emelést és a 4 százalékosra tervezett GDP növekedést. A szakszervezet elnöksége úgy látja, a létszámhiány mindenképpen indokolja a kért bérfejlesztést, hiszen – mint mondják - vannak városok, ahol a helyi szolgáltatást csak más megyékből átvezényelt munkavállalókkal lehet fenntartani, a túlórák száma sok helyen olyan magas, hogy az már a törvényes határokat súrolja. Az augusztus elején megtartott előző konzultáción az érdekvédők arra is emlékeztettek, hogy a béreken túl a cafetéria-keretekben is nagyok az eltérések az ország egyes pontjai között, ami a Volán-cégek őszre tervezett összeolvadásával komoly feszültséget okozhat a munkavállalók körében. A munkaadói szervezet szerint azonban ennek az aránytalanságnak a rendezése hosszabb időt igényel, az idén biztosan nem történik meg.