Előfizetés

Most iratszállító kocsikat vett a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.18. 12:22

A nyertessel augusztus 8-án kötöttek szerződést, egy jűrműre nettó 4 millió 322 ezer forint jut.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 30 iratszállító autót vásárolt a Duna Autó Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-től, nettó 129 millió 677 ezer forintért. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte az uniós közbeszerzési közlönyben – vette észre a napi.hu. A részletes műszaki specifikációt a műszaki leírás tartalmazza, ez pedig nem része a közleménynek. Ugyancsak hiányzik a közleményből, hogy melyik márka kis áruszállítójával nyert a Duna autó. A cég honlapján szereplő haszon-gépjárművek közül szóba jöhet a Renault, a Peugeot, a Dacia, a Fiat, vagy a Nissan valamelyik változata. A nyertes árból egy kocsira nettó 4 millió 322 ezer forint jut. A nyertessel augusztus 8-án kötött szerződést a NAV.

Már megkongatták a vészharangot: kevesebb és drágább lesz az alma, mint tavaly

T.A.
Publikálás dátuma
2019.08.17. 07:30

Becslések szerint a tavalyinak csak a felét takarítják majd be a gazdák, a mintegy 450-500 ezer tonna almatermés pedig nem tudni még, hogy mire lesz elég.
Augusztus 20-ával megkezdődik a korai érésű almafajták szürete, ám már megkongatták a vészharangot - most nem a termelők, hanem, a feldolgozók és a kereskedők. Ugyanis a becslések szerint a tavalyinak csak a felét takarítják majd be a gazdák, a mintegy 450-500 ezer tonna almatermés pedig nem tudni még, hogy mire lesz elég. A terméscsökkenés a tavalyi 900 ezer tonnás betakarítás után várható volt, ám a vártnál nagyobb visszaesésben szerepet játszott az időjárás is. A júniusi jégeső és vihar a legnagyobb károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozta, ahol a termés mintegy 60 százaléka esett ki, vagy lesz 2. osztályú minőségű emiatt - írja közleményében az Agrárkamara. Lengyelországban és Magyarországon a vártnál jóval gyengébb lesz a termés, de Európa más országaiban is jelentősnek mondható a kiesés. A kontinensen 10,5 millió tonna alma teremhet ebben az évben. Míg tavaly az ipari almát átlagosan 20-28 forintért vették át a feldolgozók - a mélypont egy 13 forintos kilónkénti ár volt -, idén 30 forint körüli összegről indul a beszállítás. Az étkezési alma is kevesebb lesz és drágább mint tavaly - jósolják. A múlt évi 40-60 forinttal szemben 80-110 forintért veszik át az étkezési alma kilóját a felvásárlók - tudta meg a Világgazdaság Apáti Ferenctől, a a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökétől. A várt termésből mintegy 100-150 ezer tonna alma étkezési minőségű lesz, míg nagyjából 350 ezer tonna alma a feldolgozóiparhoz kerül. Magyarországon az egy főre eső étkezésialma-fogyasztás 12-15 kg/év.

Óriási bukta a keleti nyitás

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2019.08.17. 07:00

Nyolc év alatt megduplázódott a külkereskedelmi hiányunk az ázsiai piacokon, pedig a kormány milliárdokat tolt az üzleteket előkészítő kereskedőházakba.
Az elmúlt nyolc évben kisebb átalakuláson ment át a magyar külkereskedelmi forgalom. Az Európai Unióval folytatott külkereskedelmünk aktívuma csökkent, miközben az EU-n kívüli országok felé 2011-ben és tavaly is 4,1 milliárd eurós deficit keletkezett – derül ki a KSH adataiból. A csökkenés ellenére az EU-val folyatott külkereskedelmünk – az ország erős beszállítói szerepének következtében – vaskos 9,6 milliárd eurós többletének köszönhetően a teljes egyenleg is többletet mutatott – igaz 2016 óta az importrész is nőtt. A nem uniós országcsoporton belül azonban alapos átrendeződés történt: az Ázsiával folytatott külkereskedelmi hiány a 2011-es 4,6 milliárd euróról 7,9 milliárd euróra nőtt 2018-re – ezt a folyamatot ellensúlyozta az a 2,3 milliárd eurós többlet ami az amerikai országokkal folytatott kereskedelemben alakult ki. Azaz a 2011-ben meghirdetett „keleti-nyitás” komoly kudarc a magyar gazdaságpolitika számára, ellenben az amerikai csata jól áll.  Az ázsiai országokkal folyatott külkereskedelmi mérleg 2017 után romlott igazán, egyetlen év alatt 2,5 milliárd euróval emelkedett a passzívum, aminek nem a kivitelünk visszaesése, hanem a behozatal, vagyis az import ugrásszerű,  17,5 százalékos emelkedésének következménye.  A KSH elemzése szerint az import értéke 6 ázsiai ország esetében is több mint 100 millió euróval nőtt 2018-ban. Dél-Koreából és Kínából közel 670 millió euróval nagyobb értékű árutömeg érkezett, ami az előbbi ország esetében 58 százalékos forgalomnövekedéssel ért fel. A vietnami behozatalunk 84, az iraki 57, a hongkongi 24 százalékkal ugrott meg, az iránié pedig a sokszorosára nőtt egyetlen év alatt. Dél-Koreából a legnagyobb mértékben a gyógyszerek forgalma bővült, Kína esetében az irodagépek és a ruházati cikkek értéknövekménye volt a legjelentősebb. Vietnamból a híradástechnikai készülékek, míg Hongkongból a villamos gépek és készülékek behozatala nőtt számottevően, Irakból és Iránból pedig több kőolajat és kőolajszármazékot importáltunk – írja a KSH Magyarország 2018 című jelentésében. 
A keleti nyitás 2012 -ben indult el, a program zászlóhajója a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. volt, amelynek feladata lett (volna) magyar kivitel erősítése az ázsiai piacokra. Az évek során a különböző kontinenseken közel negyven országot felölő hálózatot hozott létre a cég, nemegyszer kétes hírű üzleti csoportokra bízva egy-egy régióval vagy országgal foglalkozó kereskedőház működtetését. A helyi kis kereskedőházak üzemeltetést rendre olyan a kormányhoz közel álló üzletemberek által vezetett, haveri cégek nyerték el, amelyek a közös ismertetője az volt, hogy frissen alakultak és tulajdonosaik általában nem rendelkeztek érdemi külkereskedelmi és vagy helyi tapasztalattal. Az MNKH működésnek megszüntetésről tavaly döntött a kormány, miután csak az anyacég a működése során 9,5 milliárd forint veszteséget termelt az adófizetőknek. Ezen felül egy-egy helyi kereskedőház estenként több száz, néha milliárdos nagyságrendű támogatást nyelt el, így az MNKH 9,5 milliárdos veszteségének a többszörösét is elvihették az évek alatt a kereskedőházak. A kormány most más módszerekkel új köntösbe bújtatta az exportösztönzésért felelős céget: e tevékenységért tavaly óta a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt. felel. Az új cég az első évében 574 millió forintos árbevétel mellett szolid 43 millió forintos nyereséget termelt, ami azért nagy szó a korábbi évek milliárdos veszteségeihez képest. Az ázsiai import növekedése nem meglepő, hiszen ma már a régió és elsősorban Kína látja el a világot korszerű fogyasztási, elektronikai cikkekkel. Ám míg tíz évvel ezelőtt a kínai ipart még a bérmunka, esetleg a az ellopott termékek másolása jellemezte, ma már saját fejlesztésű high-tech termékkel (is) el tudják árasztani a világot. A magyar kereskedőházak feladata értelemszerűen nem is az importnövekedés fékezése, hanem annak ellensúlyozása lett volna, ám magyar cégek - kevés kivételtől eltekintve - nem tudnak megkapaszkodni a kínai piacon. Ennek fényében nem meglepő, hogy a legfontosabb kiviteli partnerünk továbbra is az EU és ezen belül Németország, amit Szlovákia és Olaszország követ. A behozott termékek származási országok szerinti bontásban azonban már más a helyzet: itt is toronymagasan vezetnek a német termékek (21,7 százalékkal) ám értékét tekintve a második legtöbb áru Kínából, majd Oroszországból érkezik – ez utóbbi az energiaforrások behozatalának köszönhető, ezt követően azonban helyreáll a rend és következnek az uniós országok a listán.