Vonattal utazott, egész napos kálvária lett belőle, csak azért, mert kerekesszékes

Publikálás dátuma
2019.08.18. 13:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Facebookra került fel az a videó, amin egy kerekesszékes nő könnyek között meséli el utazásának történetét.
Éva és „a gyerek” hajnali fél ötkor indult Orosházáról Budapestre, ami a különböző utazástervező programok szerint vonattal, átszállásokkal átlagosan négy óra alatt teljesíthető. Oda-vissza az egy nyolcórás műszak.
A Budapesten eltöltött idő túlórának számít.

Induláskor még semmi probléma nem volt, legalábbis így mondta a telefonja kamerájába Éva, valószínűleg rögtön akkor, amikor vége lett az útnak, az orosházi állomásra való visszaérkezésük után. Valaki tolja őt a kerekesszékben, néha síneken döcögnek, rázkódik a kép, beköszönnek a felvételbe, a kísérőt pedig kitakarja a beszélő. A kálvária akkor kezdődött, amikor Békéscsabán át kellett szállniuk. A segítségül kirendelt vasúti alkalmazottak a Szolnok felé tartó szerelvény kerékpárszállító kocsijába akarták betenni a kerekesszékes utazót és „a gyereket”, de Éva nem volt hajlandó oda beszállni.
Ezen aztán összeszólalkozott az alkalmazottakkal, ezért saját kezén felugrált egy normál kocsiba.

Így indultak Szolnokra, ahonnan utasainkat helyjeggyel és pótjeggyel InterCity vitte tovább. Budapestig egy előtérben utaztak, ugyanis a kocsik utasterébe nem jutottak volna be, akadálymentes változat pedig nem állt rendelkezésre. „A gyerek” nem volt hajlandó otthagyni Évát, a lépcsőn ülte végig az utat. A Keleti Pályaudvaron kis hezitálás után emelő segítségével szállhatott le a kerekesszékes utas. Budapesten elintézték, amit el kellett intézniük, visszamentek a Keletibe, és IC-vel indultak hazafelé. A Szolnokra tartó vonaton akadálymentes kocsiban utaztak, az akadálymentes vécébe viszont nem fért be a kerekesszék. Mindegy, Éva megoldotta. Ahol ezt nem tudná megoldani, szúrta közbe, az Szolnok, ahol az állomáson egyáltalán nincs akadálymentesített vécé. A Békéscsabára tartó szerelvényre ismét a kezén kellett felugrálnia, de „a kallerek” kedvesek voltak, az egyik vagonban biztosítottak számára helyet, csak hát ezen a vonaton egyáltalán nem tudott elmenni vécére. Békéscsabán aztán veszekedésbe torkollt az orosházi vonatra való átszállás. Évánál valószínűleg – a kálváriát látva teljesen érthetően – elszakadt a cérna. Az egyik alkalmazott azok közül, akik reggel egy kerékpárszállító kocsiba akarták tenni,
azt mondta neki, hogy nem fog segíteni sem a leszállásnál, sem az orosházi vonatra való felszállásnál.

Éva, miután könnyek között elmeséli a történetét, bejelenti, hogy mind a MÁV-nál, mind az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál megteszi ügyében a megfelelő lépéseket.
A Népszava kérdésekkel fordult mind a MÁV, mind pedig az Egyenlő Bánásmód Hatóság sajtóosztálya felé. Amint válaszolnak, jelezzük olvasóinknak.
Szerző
Frissítve: 2019.08.18. 19:49

Lezárások lesznek Merkel soproni látogatása miatt

Publikálás dátuma
2019.08.18. 11:25
Angela Merkel német kancellár
Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP / dpa Picture-Alliance
Pintér Sándor a Terrorelhárítási Központot jelölte ki a német kancellár és delegációjának biztosítására.
Terelésekre és lezárásokra kell számítani Sopronban hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatása miatt – derül ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményéből. Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központot jelölte ki a német kancellár és delegációjának biztosítására. A TEK arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy a küldöttség mozgásával párhuzamosan – várhatóan 7 óra és 16 óra között – Sopron Várkerületben, valamint a városba vezető, illetve onnan kivezető útvonalakon időszakos terelés, forgalomkorlátozás, illetve lezárás lesz. „Az útvonal-korlátozásokat a hatóságok csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn, így segítve a Sopronban közlekedőket” – teszik hozzá. Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A határnyitás 30. évfordulójáról Angela Merkellel együtt emlékeznek meg hétfőn Sopronban. A német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak. Lapunk értesülése szerint az utóbbi évek egyik legkomolyabb tárgyalására készülhet a német kancellár és a magyar miniszterelnök, erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Az ÁSZ-elnök rápirított az önkormányzatokra, hogy jobban ellenőrizzék a gyermekétkeztetést

Publikálás dátuma
2019.08.18. 09:51
Akadnak gondok a gyermekétkeztetésben
Fotó: Népszava
A gyerekek megkapják, amire szükségük van, de vannak szabálytalanságok.
A gyermekétkeztetéshez kapcsolódó, törvényben foglalt ellátásokat az önkormányzatok alapvetően biztosítják, azonban jelentős részüknél annak megszervezése nem szabályszerű – mondta a szervezet felügyeleti vezetője az M1 vasárnap reggeli műsorában az MTI szerint. Pulay Gyulát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az ÁSZ befejezte a gyermekétkeztetés rendszerének 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ felügyeleti vezetője azt mondta, fontos társadalmi kérdés a gyermekétkeztetés, ezért ellenőrizte a számvevőszék. Pulay Gyula közölte, a vizsgálat megállapította, hogy a gyerekek általában megkapták a szükséges étkeztetést, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy
az önkormányzatok nem tartottak be minden jogszabályi előírást, például a térítési díjak megállapításakor, vagy a nyilvántartások vezetésénél.

Mint mondta, az ÁSZ azt is vizsgálta, az önkormányzatok belső ellenőrzési rendszere három év alatt legalább egyszer ellenőrizte-e a gyermekétkeztetés megszervezését, tártak-e fel szabálytalanságokat és azok kijavítására intézkedtek-e. Megjegyezte: az Országgyűlés kifejezetten felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy ellenőrizzék: a gyermekétkeztetést végző vállalkozások megfelelő minőségben, mennyiségben, pontossággal biztosítják-e az étkezést. Hozzátette: ritka volt, hogy az önkormányzatok belső ellenőrzése vizsgálta volna az étkeztetést nyújtó vállalkozó teljesítését. Elmondta azt is, összesen 69 önkormányzatnál végezték el a vizsgálatot és azt tapasztalták, hogy tíz százaléknál magasabb volt a szabálytalanság aránya. Domokos László, az ÁSZ elnöke levélben hívta fel az érintett önkormányzatok figyelmét a hiányosságok kijavítására.
Szerző
Frissítve: 2019.08.18. 19:49