Előfizetés

Merkel már csak díszlet Orbán egyszemélyes királydrámájában, pisszenés sem jutott neki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.20. 13:03

Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A magyar miniszterelnök legújabb Facebook-videójában a díszletnél csak egy nagyobb szerep volt, azt pedig nem a német kancellár kapta.
Hosszú időn át semmi sem történt Orbán Viktor Facebook-oldalán, s ha már dráma került a címbe, és szó van szerepről és díszletről, akkor a komponálásra is vessünk egy pillantást. Augusztus első napján búcsúzott a követőitől rövid időre a miniszterelnök, egy fotót tett ki az oldalra, amin a német Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével látható.
Aztán csend.

Augusztus 19-én, hétfőn kora reggel, a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján a Wellhello x Halott Pénz Emlékszem, Sopronban című számának klipje került ki az oldalra, aminek azon kívül, hogy Sopron és emlékezés is előfordul a dalszövegében, semmi köze a Páneurópai Piknikhez, de legalább emblematikus sorok vannak benne, mint például ez a kettő:
"gyere, ugorj a nyakamba hadd legyek veled szerelmes magamba".

És akkor megérkezett Angela Merkel is a soproni piknikre, ami természetesen Orbán Facebook-oldalán posztért kiáltott, többért is, s így létrejött a keretes szerkezet, hiszen von der Leyen és Merkel tulajdonképpen közreölelte a wellhellós metaforajelmezbe bújt Orbán Viktort. Hogy hősünk két nő ölelésében is a királydráma végső győztese, azzal kapcsolatban senkinek sem marad kétsége, ha megnézi a drámát lezáró epilógust. Von der Leyent már kiírták a történetből az első felvonásban, így egyszer sem tűnik fel a színen. Angela Merkel pedig mosolyogva viseli sorsát: a német díszvendég díszletként integet az Orbán Viktor főszereplésével készült videóban. S ha a szerepe szerinti integetés közben netán improvizált volna néhány szót, azt a főszereplő zárómonológjától úgysem nagyon lehetett hallani.
Kapcsolódó
Merkel nem kritizálta Orbánt

Megint csavarnak egyet a 4-es és 6-os villamosok közlekedésén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.20. 11:42

Fotó: Lakos Gábor
De ígérik, hogy iskolakezdésre minden kész lesz.
Szerdától megváltozik a nagykörúti villamospótlás rendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Szerda hajnali 4 órától augusztus 31-én hajnali 4 óráig a 4-es és a 6-os villamos csak a Jászai Mari tér és a Corvin-negyed között közlekedik. Augusztus 31-én, szombaton hajnali 4 órától pedig másnap éjfélig a teljes nagykörúti villamosvonalon pótlóbusz jár majd. Augusztus 31-én hajnali négy óráig a nagykörúti vonal északi szakaszán, a Nyugati pályaudvar és a Széll Kálmán tér között pótlóbusz jár 4-6 jelzéssel. A pótlójárat a Nyugati pályaudvari buszvégállomásról, a 91-es busz felszállóhelyéről indul, a Jászai Mari téren pedig a 9-es busz megállójában lehet felszállni rá. A Margit híd, budai hídfő és a Széll Kálmán tér között a pótlóbusz útvonala nem változik. A 4-es és a 6-os villamos pályájának felújításáról a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte, hogy június közepe óta a Práter utca és a Goldmann György tér között, valamint a Széna tér és a Török utca között mintegy kétezer méteres szakaszon cserélte a BKV a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra az elhasználódott sínpályát. A két villamos szeptember 2-ától, vagyis az iskolakezdéstől újra a teljes vonalon közlekedik majd.

Áder: "Otthon az, ahonnan kitessékeljük az idegen eszméket"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.20. 11:02

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szerinte erről álmodtunk 30 évvel ezelőtt, 1989-ben. Az államfő augusztus 20. alkalmából beszélt a Kossuth téri tisztavatáson.
"A magyarok sok álmából valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára"

- mintha Áder János köztársasági elnök az újévi beszédeihez összeállított mondatbokrétájából húzott volna elő egy cifra kankalint a Kossuth téri tisztavatáson elmondott beszédéhez. De az MTI tudósítása szerint az idézet két tagmondata között az államfő katonásan rendet vágott, és a szilveszteri szokásával ellentétben váratlanul közbe tudott szúrni néhány konkrétumot, vagyis fogalmi szinten sorolt fel valósággá lett magyar álmokat:
demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság.

Képzeletemben az újévi beszédek lírai mesélője már politikai vérfarkassá változott, de a távirati iroda nem tett említést arról, hogy vészjósló telihold világította volna meg a Kossuth teret. Ellenben a tudósításba is beszűrődött valami a folytonos háttérzajból, Áder mikrofonja lehetett túlérzékeny, s talán jobb kezénél, az ország poharában aranyló buborékok fürdőztek a verőfényes délelőtti napsütésben. A legtöbbet 1989-ről beszélt az államfő. "Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket" - mondta Áder, akarva-akaratlan is visszautalva ezzel az álmok és a valóság témakörére.
Majd hogy az apropóul szolgáló Szent István és a tisztavatás is szóba kerüljön, leszögezte: a katonákon is múlik, "hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották; és hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen". A honvédtiszt-jelöltekhez szólva azt mondta: legtöbben 1989 után születtek azok közül, akik most ünnepélyesen esküt tesznek, "fiatalabbak a visszaszerzett magyar szabadságnál". Majd felhívta a figyelmüket arra, hogy katonai esküjük után a hazát az életük árán is meg kell védeniük.
"Itt élned, halnod kell" - idézte Vörösmartyt.

Zászlófelvonás, légiparádé

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját a tisztavatás előtt, kedd reggel Budapesten, a Kossuth téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.
A katonai eskütétel után légi parádé volt a Parlamentnél, utána konfetti és vásári forgatag. Délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig a szokásos tűzijáték.

Megrendezés mindenki megelégedésére

Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos,  
"biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez"

- ezt tegnap közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-vel, miután beült az operatív törzs egész napos ülésére.
"Bármilyen beavatkozásra lesz szükség, azt azonnal megteszik" - mondta Kovács mindenki megnyugtatására.