Előfizetés

A Stanfordi Egyetem professzora szerint Orbán az első kormányfő, aki levezényelte a demokrácia halálát egy uniós országban – Kovács Zoltán visszavágott

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.22. 07:03

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Egy olyan, drámai állításról van szó, ami téves információkon alapul, ezen felül sértő – közölte Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.
A Foreign Affairs azt írja: Kovács Zoltán olvasói levélben utasítja vissza az egyik legtekintélyesebb amerikai demokrácia-kutatónak a folyóirat múlt havi számában megjelent véleményét, miszerint Orbán Viktor az első kormányfő, aki levezényelte a demokrácia halálát egy uniós tagállamban. Kovács Larry Diamond, a Stanfordi Egyetem politológia professzorával ellentétben azt hangoztatja, hogy itt egy olyan, drámai állításról van szó, ami téves információkon alapul, ezen felül sértő. Mert aki kijelenti, hogy Magyarország immár nem demokrácia, az hamis érvekre épít, miközben azok képtelenek választ adni egy sor más tényre a mai magyar helyzettel kapcsolatban. Így például arra, hogy egyre nő a választási részvétel. Továbbá, hogy manapság sokkal több magyar tér vissza Nyugatról, mint amennyi odaköltözik. A gazdasági adatok szintén igencsak hízelgőek. Mint ahogy az emelkedő születésszám is. Márpedig mindez az emberek bizakodásáról és derűlátásáról tanúskodik, és nem arról, hogy elvennék a szabadságukat. Kovács szerint Diamond elfogultsága mögött az van, hogy mostanság politikai tényezők befolyásolják az amerikai külpolitikát, amikor a demokrácia támogatásáról van szó. Egészen pontosan Soros György által finanszírozott, illetve a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz kötődő szervezetek ideológiai programot visznek. Olyasmit csinálnak, amire nincs demokratikus felhatalmazásuk, és aminek semmi köze az USA nemzeti érdekeihez.

Önkormányzati választás – Péntekig kipostázzák az értesítőket, ha nem kapja meg, jelentkezzen a jegyzőnél

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.22. 06:50
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az értesítőket az augusztus 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, kiküldésükkel a Magyar Postát bízták meg.
Péntekig befejeződik az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásról szóló értesítők postázása. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) másfél hete kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az NVI arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az értesítőket az augusztus 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, kiküldésükkel az iroda a Magyar Postát bízta meg. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb pénteken postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak. A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

Százezreket buknak a bérlők az Ikarus-telepen

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.08.22. 06:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Vélhetően több mint egymilliárd forint adót nem fizetett meg a XVI. kerületnek a most eladott Ikarus-telep tulajdonosa. Az ellenzék hanyag kezelésről beszél.
A 2004 óta halmozódó be nem fizetett építmény– és telekadó miatt akár egymilliárd forintnál is magasabb összeggel károsíthatta meg a XVI. kerület önkormányzatát a holland kézben lévő Felikon Kft., a 28 hektáros mátyásföldi Ikarus telep eddigi tulajdonosa. A napokban végrehajtási árverésen egy kínai hátterű cégnek eladott terület tulajdoni lapján a kerület javára bejegyzett jelzálogjogok összesítve adják ki ezt az összeget. Ahogy azt a múlt héten megírtuk, sem az adós cég, sem az önkormányzat nem nyilatkozik az ügyben, a kertvárosi polgármester állítja, hogy ők kezdeményezték a sikeres végrehajtást, az Opten céginformációs adatbázisában azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerepel az eljárás elindítójaként. Nemes Gábor, a XVI. kerület közös polgármesterjelöltje a közleményében „felmérhetetlen károkról” beszélt, mert álláspontja szerint ha egy vállalkozás évekig működhet gyakorlatilag zavartalanul adófizetés nélkül, az nagyon rossz példa más cégek előtt. Tegnap Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester jelölttel együtt járták körbe a kerületet, sajtótájékoztatójuk után a polgármesteri székért dolgozó korábbi szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott lapunknak, hogy jogászaik vizsgálják a kérdést, és ha bebizonyosodik a hanyag kezelés, akkor feljelentést tesznek.
Az adatok összegyűjtése azonban a helyi ellenzéknek sem könnyű. A tavalyi parlamenti választáson a fideszes Szatmáry Kristóftól mindössze ezer szavazattal lemaradt Vajda Zoltán határozottan állítja, hogy a helyi képviselő-testületben, de még az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságában sem hangzott el egy mondat sem a hatalmas tartozásról a most záruló ciklusban, így vélhetően arról a kormánypártok helyi képviselői sem tudtak. A kerület internetes oldalán van egy „adóslista” elnevezésű fül, mögötte azonban nincsenek konkrét adatok, csak egy figyelmeztetés a lakosságnak, hogy „az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában az egyszázezer forintot – természetes személyek esetében az ötvenezer forintot – elérő, kilencven napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező adózó nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adóazonosító számát és az adótartozás összegét a helyben szokásos módon közzéteheti”.
Az eladott Ikarus-telepen működő kisvállalkozás vezetője lapunknak elmondta, hogy minden bérlő kapott egy levelet a napokban a Felikon Kft.-től, amiben az állt, hogy a végrehajtó inkasszót rendelt el a számlájukra, így a szerződéskötéskor átadott kaució összegét nem tudják visszafizetni. Ez a cégnek 660 ezer forintos bukást jelent, ám nem ez a vállalat a legnagyobb a telepen. A hölgy elmondása szerint ugyanakkor eddig egyetlen szerződést sem mondtak fel, így a több mint 50 ott működő cég vezetői még reménykednek, hogy sikerül maradniuk az eddigi feltételekkel. A tegnapi kerületjáráson Nemes Gábor és Karácsony Gergely is megnézte az Ikarus-telepet, s véletlenül egy ott működő kis kínai cég vezetőjével futottak össze. A bérlő megerősítette azt a hírt, hogy a területet egy kínai vállalkozás vette meg, de az üzlet részleteiről, például arról, hogy maradhatnak-e, ő sem tudott semmit. 

Mi számít hanyag kezelésnek?

Az elhanyagolás valójában egy mulasztás, ami azt jelenti, hogy a vagyon kezelésével illetve felügyeletével megbízott vezető nem tesz meg minden tőle elvárhatót azért, hogy ne érje vagyoni hátrány az önkormányzatot. A kiszabható büntetés pedig akár 3 év is lehet, ha a hátrány összege meghaladja az 50 millió forintot.

Kapcsolódó
Kínai kézbe kerül az Ikarus-telep