Előfizetés

A világ legnagyobb elektromos kompját adták át Dániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 17:04

Fotó: el-færgeprojekt.dk
Uniós cél, hogy 2030-ra 100 vagy még annál is több hasonló komp közlekedjen európai vizeken.
Az Ellen, a világ legnagyobb elektromos kompja először a múlt héten szállított utasokat Dánia egy balti-tengeri szigetére, írja az Euronews. A 30 jármű és 200 utas szállítására képes e-komp egy
4,3 megawattórás elemmel működik, feltöltései között 22 ezer tengeri mérföld megtételére képes.

A gyártó szerint rendszerük használatával évenként többek közt 2000 tonna szén-dioxid, 42 tonna nitrogén-oxid és 1,4 tonna kén-dioxid atmoszférába áramlása előzhető meg.
A dániai e-komp fejlesztése és üzembe helyezése az Európai Unió támogatásával valósult meg. Uniós cél, hogy 2030-ra 100 vagy még annál is több hasonló komp közlekedjen európai vizeken. Az Ellen vízre bocsátása összhangban áll a dán kormány két hónapja meghozott rendeletével is, mely szerint a károsanyag-kibocsátást belátható időn belül az 1990-es évekbeli érték 30 százalékára kell csökkenteni. Jelenleg 60 százalékon állnak. Hasonló stratégiát fogadott el a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet is, amely a 2008-as szinthez képest 2050-re 50 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkenést ír elő.

Aszad repülői már a törökökre is lőnek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.22. 14:51

Fotó: Anas Alkharboutli / AFP
Puytin hiába hozott tető alá egy alkut szövetségesei között, azok mégsem bírnak magukkal: a szír rezsim Erdogan katonáit is támadja, a terroristák támogatásával vádolva őket.
A szíriai kormányerők tüzet nyitottak a 8-as számú török megfigyelőpontra az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség. A beszámoló szerint harci repülőgépek nehézgéppuskáiból adták le a lövéseket. A lövedékek a megfigyelőállás közelében csapódtak be, az incidens következtében nem keletkezett kár, áldozatok nincsenek. A 8-as számú megfigyelőpont Idlíb délkeleti részében, Sirmannál található, valamivel északra Hán Sejkún térségétől, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnöknek az orosz és iráni hadseregek által megtámogatott előrenyomuló fegyveres erői szerdán foglaltak vissza öt év után az ellenzéki fegyveresektől.
Az idlíbi offenzíva miatt egy másik, a Moreknél fekvő 9-es számú török megfigyelőpontot keddre már teljesen gyűrűbe zárták a damaszkuszi csapatok. Előző nap, hétfőn ráadásul légitámadás is érte Idlíbben azt a török konvojt, amely Morekbe tartott. Hárman meghaltak, 12-en pedig megsebesültek. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a történteket követően, kedden arra szólította fel a szíriai rezsimet, hogy "ne játsszon a tűzzel". Damaszkusz azonban azzal vádolta Ankarát, hogy lőszerrel megrakott járműveket küldött a "terroristák" megsegítésére.
Törökország és Aszad közös szövetségese, Oroszország tavaly szeptemberben egy demilitarizált ütközőövezet létrehozásáról állapodott meg Szíria északnyugati részén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó demarkációs vonal mentén, ahol Ankara 12 megfigyelőpontot alakított ki. Az orosz támogatást élvező szíriai rezsim április végén azonban hadműveletet indítottak Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban az ellenzéki fegyveresek és a dzsihadisták ellen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt közölte, hogy a "terroristák" tevékenységét nem fogta vissza, hogy a török hadsereg megfigyelő posztokat hozott létre.
Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerda esti sajtótájékoztatóján leszögezte: mindegyik megfigyelőpont marad a helyén, és ott teljesít szolgálatot, ahová a Moszkvával kötött egyezmény keretében létrehozták. A szóvivő jelezte egyúttal: Recep Tayyip Erdogan török elnök a következő napokban telefon beszél majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai helyzetről. Bejelentette azt is, hogy Erdogan, Putyin, valamint Haszán Róháni iráni elnök szeptember 16-án Ankarában találkozni fog, hogy a polgárháború kérdéseiről egyeztessenek. Irán az Aszad-rezsim másik jelentős pártfogója.

A civilekre is lőnek

Több hónapnyi patthelyzet után Oroszország az utóbbi tíz napban fokozta támadásait a kormányerőkkel szemben állók ellen Idlíbben és Hamában, ami jelentősen megváltoztatta a katonai helyzetet. Jogvédő csoportok és ellenzéki aktivisták szerdán azt adták hírül, hogy tízezrek menekültek el otthonaikból Szíriában a török határ felé az elmúlt napokban a kormányerők támadásai elől. A területről véget nem érő kocsisorok tartanak a török határ felé, legalább 60 ezer ember hagyta el otthonát az utóbbi négy napban - állították.
A menekült-hullám nem véletlen, az emberek az életüket féltik. Amellett, hogy kórházak és a városi infrastruktúra más elemei rendszeres célpontjai az orosz légierőnek, korábban vegyi fegyvert, ideggázt is bevetettek a rezsim fegyveresei a lakott területeken, és a lakóházakat sem kímélik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja a tegnapi, szerdai nappal 967 polgári áldozatát számolta össze az április 30-ával megkezdett Idlíb elleni offenzíva légicsapásainak és tüzérségi támadásainak. Megjegyzik, a valós szám ennél magasabb lehet. Összehasonlításként: a felkelőknek körülbelül 1500 fegyverese halt meg ezalatt, a rezsimnek pedig nagyjából 1300 embere.

Kigyulladt egy kórház Párizs közelében, egy ember meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 13:54

Fotó: SYLVIA BOREL / AFP
A lángok a Henro Mondor kórház egyik szárnyában csaptak fel, a tűz csak csütörtök hajnalra került a tűzoltók ellenőrzése alá.
Tűz ütött ki egy kórházban a Párizs közelében fekvő Creteilben szerda éjszaka. A tűzeset miatt egy ember életét vesztette és nyolcan megsérültek – írja a Reuters. A lángok a Henro Mondor kórház egyik szárnyában csaptak fel, a tűz csak csütörtök hajnalra került a tűzoltók ellenőrzése alá. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.