Oktatás;

2019-08-23 06:00:00

Tízezrekbe kerül az iskolakezdés, sokan csak hitelből tudják megugrani

Idén sem kíméli a pénztárcákat az új tanév: a többgyerekes családok gyakran csak hitelből tudják fedezni a kiadásokat.

Több tízezer forintjába kerül a magyar családoknak a szeptemberi iskolakezdés, egy többgyermekes család esetében pedig a 100 ezer forintot is meghaladhatják a költségek. Az elmúlt napokban különböző felmérési eredmények láttak napvilágot az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokról, s bár az átlagolt összegek eltérőek, az jól látszik: gyermekenként 15-20 ezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni a tanévkezdést.

A REGIO Játék idei kutatása szerint alapvető tanszerekre 10-15 ezer forintot, iskolatáskára további 5-15 ezer forintot költenek a családok, 10 ezer forint alatt az esetek csupán 12 százalékában áll meg a végösszeg. A Vatera saját felhasználói körében végzett online kérdőíves felmérést, az eredmények szerint a legtöbben átlagosan 15-25 ezer forintot költenek gyermekenként az iskolakezdés idején. A GKI Digital felmérése szerint a vásárlási rohamban átlagosan 50 ezret költenek a szülők, gyermekenként. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint pedig átlagosan 15,6 ezer forint volt egy iskolásra jutó összes iskoláztatási költség tavaly.

- Hogy ki mennyit költ, az nagyon sok tényezőtől függ, például a gyerekek számától, életkorától, az iskola típusától, van-e elsőéves a családban. Egy elsős gyermek esetében magasabbak lehetnek a kiadások, különösen, ha nincs idősebb testvére, akitől megörökölheti az iskolás eszközöket – mondta Miklós György. A Szülői Hang Közösség képviselője szerint elsősorban a szülőkön múlik, mennyire nyitják ki a pénztárcájukat – illetve hogy egyáltalán mennyire tudják kinyitni azt. Vannak, akik laptopot, okostelefont vesznek ilyenkor a gyermeküknek, és vannak, akiknek az alapvető iskolaszerek beszerzésének költségeit is pontosan ki kell számolniuk.

A REGIO Játék felmérése szerint a költségeket a tankönyvek is alaposan megemelik – annak ellenére is, hogy 1-9. évfolyamon már ingyen is kaphatnak tankönyveket a diákok, igaz, csak az iskolai könyvtárból kölcsön, használatba. A kutatás mégis arra világított rá, hogy az általános iskolába járók mindössze 65 százaléka él ezzel a lehetőséggel, 10 százalékuk kevesebb mint 7 ezer forintot, 17 százalékuk 7-15 ezer forintot, további 8 százalékuk pedig 15 ezer forintnál is többet fizet a tankönyvekért. Noha az állami kiadású tankönyvek ára az elmúlt években folyamatosan csökkent, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint ez minőségcsökkenéssel is járt, továbbá az árak nem tükrözik azokat a közpénz milliárdokat, amit ezen kiadványok előállítására költött a kormányzat.

Miklós György hangsúlyozta: mindenképp érdemes iskolakezdési támogatást igényelni, ami a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható. Az idei évben ez 44 700 forint. A támogatást a munkáltató adja évente egyszeri alkalommal, és mindkét szülő igényelheti egyszerre. A támogatás utalvány formájában érkezik, tehát nem készpénzben. Ezt szigorúan csak az általános- és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárlására lehet felhasználni. A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. A munkáltatók mellett az önkormányzatoknál is érdemes érdeklődni, a gyerekek iskolakezdését ugyanis több település is támogatja.

A kormány pedig úgy döntött, a szeptemberben esedékes családi pótlékot idén is megkapják már augusztusban a gyermekes családok. Ezt viszont azt jelenti, hogy szeptemberben nem lesz pótlék.