Brazília;erdőtűz;

2019-08-23 11:33:34

Macron: Nemzetközi válsághelyzet az amazonasi erdőtűz

„Ég a házunk. Szó szerint” – fogalmazott a francia elnök.

Nemzetközi válsághelyzetnek nevezte Emmanuel Macron francia elnök az amazonasi erdőtüzet csütörtöki Twitter-bejegyzésében.

Hozzátette: a G7-csúcson meg kell vitatni sürgősen meg kell vitatni a helyzetet.

Ugyancsak csütörtökön a brazil elnök az országa belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg azokat az államokat, amelyek anyagilag segítik Brazíliát az esőerdőtüzek elleni harcban.

Nem sokkal korábban ugyanakkor az MTI összefoglalója szerint úgy nyilatkozott, hogy Brazíliának nincs elegendő forrása az erdőtüzek visszaszorítására.

Bolsonaro ezzel első ízben nyilatkozott úgy, hogy földművesek is okozhatják a tüzeket. Szerdán még NGO-kat, nem kormányzati szervezeteket vádolt gyújtogatással – bizonyítékok nélkül.

Az idén 83 százalékkal több az erdőtűz Brazíliában, mint a tavalyi első nyolc hónapban. Bár a lángok rendszeresen felcsapnak ilyentájt, az év aszályos szakaszában, környezetvédők a tüzek ugrásszerű elszaporodása miatt parasztokat vádolnak, akik az erdők felégetésével próbálják növelni termőterületeiket.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a gazdák legalább hallgatólagosan bátorítást kaphattak az év elején hivatalba lépett elnöktől, mivel Bolsonaro rendre úgy nyilatkozik: Brazíliának meg kellene nyitnia Amazóniát az üzleti érdekek előtt, engedélyeznie kéne a bányászatot, a földművelést, a fakitermelést.