Előfizetés

A tengerbe zuhant egy spanyol katonai repülő, a pilóta meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 15:25
La Manga del Mar Menor
Fotó: Shutterstock
Két napon belül ez a második repülőgép-szerencsétlenség az országban, vasárnap heten vesztették életüket egy balesetben.
A tengerbe zuhant hétfőn a spanyol légierő egy gépe, a pilóta ne élte túl a becsapódást, írja a légierő közleménye nyomán a Reuters. A C-101-es, kiképzésre használt repülőt La Manga közelében érte a baleset, kora reggel. Az okokat még nem tudják, tény minden esetre, hogy egy tapasztalt pilóta vezette a repülőt, aki kiképzőként dolgozott. Az ottani partszakaszon három strandot lezártak, amíg a roncsokat összegyűjtik.
Egy nappal korábban, vasárnap Mallorca közelében ütközött össze egy kisrepülő egy helikopterrel. A szerencsétlenség hét áldozatot követelt.

Szijjártó bevenné Bollywoodot is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 14:59
Krrish 3
Fotó: Film Kraft / AFP
Indiai kollégájával tárgyalt a magyar külügyminiszter.
Az egyre gyorsabban fejlődő ázsiai országok gazdasága nagy hatással van a nyitott magyar gazdaságra is, ezért érdemes szorosabbra fűzni az együttműködést Indiával - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A tárcavezető Subramaniam Dzsaisankar indiai külügyminiszterrel tárgyalt, majd a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón elmondta: annak alapján, hogy India több ágazatban is vezető hatalomnak számít, továbbá a természeti adottságait és Magyarország versenyképes szaktudását figyelembe véve, öt fő területre fókuszálnak az együttműködés építésekor.
Ezek a filmgyártás, a digitalizáció, a vízgazdálkodás, a napenergia és a gyógyszeripar.

A vízgazdálkodást illetően kifejtette: a régióban magyar cégek a városi vízvezetékrendszerek kiépítése, a szennyvízkezelés és a víztisztítás területén tevékenykednek. Az együttműködési lehetőségek további megvitatására októberben Budapestre látogat az indiai vízügyi miniszter - fűzte hozzá. Szijjártó Péter kitért arra: India a világ hetedik legnagyobb gazdasága, az elmúlt években 7 százalék felett alakult a GDP-növekedése. Az indiai vállalatok a negyedik legnagyobb ázsiai befektetői közösséget adják Magyarországon, 35 indiai cég csaknem hétezer magyar embernek ad munkát, és három vállalattal stratégiai partnerségi megállapodást is kötöttek - közölte. Megjegyezte: a kétoldalú kereskedelmi forgalom is dinamikusan bővül, tavaly 16 százalékkal nőtt, és az eddigi adatok alapján idén is tartható ez a növekedési ütem. A tárcavezető azt is mondta, hogy Magyarország elkötelezett támogatója az EU és India közötti szabadkereskedelmi tárgyalások újraindításának, ez egyértelműen Magyarország érdekét szolgálná. Arról is beszélt, hogy a két ország szorosan együttműködik az ENSZ-ben. A világszervezet reformra szorul, működését hatékonyabbá, gyorsabbá és modernebbé kell tenni, és ahol az elképzeléseik találkoznak, ott a jövőben is együttműködik Magyarország és India - mutatott rá. Hozzátette: az ENSZ-nek a nemzetközi terrorizmus jelentette kihívás kezelésében vezető szerepet kell játszania.
Közölte: Magyarország 200 ösztöndíjat ad évente indiai hallgatóknak itteni felsőfokú tanulmányok végzésére.

Szubrahmanjam Dzsaishankar indiai külügyminiszter és Szijjártó Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az indiai külügyminiszter kiemelte: Magyarország versenyképessége és a befektetőknek kedvező környezet hasznos partnerré teszi az országot, amellyel India kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítására törekszik. Közölte: megbeszélésükön szó volt politikai kérdésekről, a V4-ről, az EU-ról, továbbá az együttműködésről az oktatás, a turizmus és a tudomány területén is. Úgy vélte, Magyarország és India sok célja egybeesik, ezért sok lehetőség kínálkozik az együttműködésre. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: minden kereskedelmi háború rossz hír, Magyarország legfontosabb exportpiacai pedig az EU, az Egyesült Államok és Kína, ezért a kereskedelmi viták lezárásában nagyon is érdekelt Magyarország. Szerinte méltatlan, hogy miközben vezető pozíciókat betöltő nyugat-európai mobilvállalatok előszeretettel dolgoznak a Huawei-jel, a közép-európai kormányokat számon kérik emiatt. A sajtótájékoztató előtt a két miniszter megállapodást írt alá a két ország közötti kulturális csereprogramról.

Repüléstől félő utasait segíti egy légitársaság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 14:40

Fotó: GREG WOOD / AFP
Új programmal igyekszik megnyugtatni félősebb utasait a Virgin Australia.
„Nervous flyer”, magyarra ideges repülőnek fordítható programot indított a repüléstől félő utasainak a Virgin Australia – írta az Airportal.hu. Azok az aggódó utazók, akik a jegy vásárlásakor jelzik, hogy nem érzik magukat komfortosan a repülés alatt, már hetekkel az indulás előtt tájékoztató e-maileket kapnak a légitársaságtól, amelyek segítenek felkészülni az utazásra. Megtudhatják például, milyen testi és lelki gyakorlatokkal tréningezhetik magukat a repülésre. 
Tanulmányok alapján az utasok nyugodtabbak, ha tudják, mi történik a repülőgéppel az utazás alatt, ezért a levelekben ezt is elmagyarázzák. A repülés napján a légitársaság pozitív üzeneteket küld, repülés közben a légiutaskísérők pedig kiemelt figyelemmel kezelik a félősebb utasokat.
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A Virgin Australia korábban készített felmérése alapján az utasaik 11 százaléka él át valamilyen félelmet repülés közben, és a legtöbben igényelnének bizonyos szintű speciális bánásmódot a fedélzeten. Sokszor már az is segít például, ha elterelik az aggódó utas figyelmét.