Előfizetés

Sokkgránátokat vásárolt a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:57

Villanógránátokat és füstjelző gyertyákat is vettek, az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizettek.
Villanógránátokat, füstjelző gyertyákat, úgynevezett sokkgránátokat és azokhoz szükséges utántöltőket vásárolt nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap szerint az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizetett a hivatal. Az efféle gránátokat – a különféle szakmai leírások szerint – leginkább bűnelkövetők elfogásakor, behatoláskor, túszmentéskor használják a világ bűnüldöző szervezetei. A hatóságnál a lapnak kifejtették: feladatai ellátásakor a NAV-nak – adott esetben – szervezett bűnözői körökkel is fel kell vennie a harcot. A gránátok, az utántöltők, a füstjelző gyertyák a speciális bevetési egység munkáját segítik, az eszközök különösen a veszélyes bűnözők elfogásánál jelenthetnek hatékony megoldást. – A bevetési egység az eszközöket rendszeresítve, megfelelő eljárásrend mentén, az arányosság követelményének szem előtt tartásával alkalmazza – húzták alá a NAV-nál. A lap kiemeli, hogy hatóságnál lőfegyvert, hasonló eszközöket egyébként a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók használhatnak, a tűzerőre pedig adott esetben szükség is lehet. A hatóság látókörébe nemegyszer kerülnek például olyan cigarettacsempész-bandák, amelyek, ha kell, fegyverrel is megvédenék illegális üzletüket, de a NAV-osok találtak már lőfegyvert adócsalással foglalkozó bűnözőknél is. Az adóhatóság ennek megfelelően rendszeresen pótolja és fejleszti az állomány rendelkezésére álló fegyvereket, más eszközöket. A múlt év végén zárult le például az a negyvenötmillió forintos beszerzés, amelynek keretében a NAV 248 darab Heckler&Koch maroklőfegyvert vett. Ugyanekkor – különféle fegyveralkatrészek mellett – kétszáz darab paprikasprayt vásárolt a hivatal. 

Maradt az alapkamat

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:35

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Meghalt Ferdinand Karl Piëch, a Volkswagen tulajdonosa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 08:41

Egy rosenheimi étteremben esett össze. 82 éves volt.
82 éves korában elhunyt a Volkswagen volt vezetője, írja az MTI. Ferdinand Karl Piëch-t özvegye mellett tizenhárom gyermeke és huszonhárom unokája gyászolja. Piëch augusztus 25-én egy rendezvényre utazott Bajorországba, és egy rosenheimi étteremben esett össze felesége, Ursula Piëch szeme láttára. Az egykori VW-igazgatót egy rosenheimi kórházba szállították, ahol végül meghalt. Piëch 1937. április 17-én született Anton és Louise Piëch gyermekeként, és a legendás Ferdinand Porsche – a Volkswagen Bogár tervezője és a Porsche autógyártó cég alapítója – unokájaként. Szakmai pályafutását a Porschénál kezdte, majd az Audinál, végül pedig a Volkswagennél helyezkedett el. Piëch sokáig a wolfsburgi székhelyű vállalat patriarchájának számított. 1993-tól 2002-ig tartó igazgatótanácsi elnöksége alatt vált világkonszernné és a legnagyobb európai autóipari céggé a Volkswagen AG, amelyhez ma olyan márkák tartoznak, mint az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszongépjárművek. Ezt követően a felügyelőbizottság elnöki tisztségét látta el 2015-ig, amikor is a vállalatnál kialakult hatalmi harcok nyomán lemondott posztjáról.