Sokkgránátokat vásárolt a NAV

Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:57
Gyakorlatoznak a NAV speciális csapatai
Fotó: Népszava
Villanógránátokat és füstjelző gyertyákat is vettek, az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizettek.
Villanógránátokat, füstjelző gyertyákat, úgynevezett sokkgránátokat és azokhoz szükséges utántöltőket vásárolt nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap szerint az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizetett a hivatal. Az efféle gránátokat – a különféle szakmai leírások szerint – leginkább bűnelkövetők elfogásakor, behatoláskor, túszmentéskor használják a világ bűnüldöző szervezetei. A hatóságnál a lapnak kifejtették: feladatai ellátásakor a NAV-nak – adott esetben – szervezett bűnözői körökkel is fel kell vennie a harcot. A gránátok, az utántöltők, a füstjelző gyertyák a speciális bevetési egység munkáját segítik, az eszközök különösen a veszélyes bűnözők elfogásánál jelenthetnek hatékony megoldást. – A bevetési egység az eszközöket rendszeresítve, megfelelő eljárásrend mentén, az arányosság követelményének szem előtt tartásával alkalmazza – húzták alá a NAV-nál. A lap kiemeli, hogy hatóságnál lőfegyvert, hasonló eszközöket egyébként a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók használhatnak, a tűzerőre pedig adott esetben szükség is lehet. A hatóság látókörébe nemegyszer kerülnek például olyan cigarettacsempész-bandák, amelyek, ha kell, fegyverrel is megvédenék illegális üzletüket, de a NAV-osok találtak már lőfegyvert adócsalással foglalkozó bűnözőknél is. Az adóhatóság ennek megfelelően rendszeresen pótolja és fejleszti az állomány rendelkezésére álló fegyvereket, más eszközöket. A múlt év végén zárult le például az a negyvenötmillió forintos beszerzés, amelynek keretében a NAV 248 darab Heckler&Koch maroklőfegyvert vett. Ugyanekkor – különféle fegyveralkatrészek mellett – kétszáz darab paprikasprayt vásárolt a hivatal. 
Szerző
Témák
NAV adóhivatal

Maradt az alapkamat

Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:35
Monetáris Tanács
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.
Szerző
Témák
alapkamat MNB

Meghalt Ferdinand Karl Piëch, a Volkswagen tulajdonosa

Publikálás dátuma
2019.08.27. 08:41
Ferdinand Piech
Fotó: Frank Hoermann/SVEN SIMON / Verwendung weltweit
Egy rosenheimi étteremben esett össze. 82 éves volt.
82 éves korában elhunyt a Volkswagen volt vezetője, írja az MTI. Ferdinand Karl Piëch-t özvegye mellett tizenhárom gyermeke és huszonhárom unokája gyászolja. Piëch augusztus 25-én egy rendezvényre utazott Bajorországba, és egy rosenheimi étteremben esett össze felesége, Ursula Piëch szeme láttára. Az egykori VW-igazgatót egy rosenheimi kórházba szállították, ahol végül meghalt. Piëch 1937. április 17-én született Anton és Louise Piëch gyermekeként, és a legendás Ferdinand Porsche – a Volkswagen Bogár tervezője és a Porsche autógyártó cég alapítója – unokájaként. Szakmai pályafutását a Porschénál kezdte, majd az Audinál, végül pedig a Volkswagennél helyezkedett el. Piëch sokáig a wolfsburgi székhelyű vállalat patriarchájának számított. 1993-tól 2002-ig tartó igazgatótanácsi elnöksége alatt vált világkonszernné és a legnagyobb európai autóipari céggé a Volkswagen AG, amelyhez ma olyan márkák tartoznak, mint az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszongépjárművek. Ezt követően a felügyelőbizottság elnöki tisztségét látta el 2015-ig, amikor is a vállalatnál kialakult hatalmi harcok nyomán lemondott posztjáról.
Szerző
Témák
gyász Volkswagen