Szombathely díszpolgára lesz Jordán Tamás

Publikálás dátuma
2019.08.27. 16:38

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Erről egy keddi közgyűlésen döntöttek. A Fidesz frakció tagjai állítólag kikapcsolták a szavazógépüket.
Kedden a szombathelyi közgyűlésen, zárt ülésen úgy döntöttek a városatyák, hogy díszpolgári címet adnak Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház alapítójának, aki jelenleg is igazgatója az intézménynek – írja az ugytudjuk.hu. Jordán díszpolgári kinevezését az Éljen Szombathely frakció kezdeményezte. A portál információi szerint hozzájuk csatlakozva Balassa Péter (Jobbik), Koczka Tibor (Fidesz-KNDP) és Molnár Miklós (Pro Savaria) is támogatta a javaslatot. A Fidesz frakció Puskás polgármesterrel együtt azonban nemet nyomott. Jordán a kitüntetéssel járó oklevelet novemberben, a város ünnepnapjának számító Szent Márton Gálán veheti át. A nyugat.hu cikke szerint a döntést némi vita előzte meg. Információik szerint például Kecskés László fideszes képviselő azzal tiltakozott, hogy Jordán megosztó személyiség. Aztán a szavazáson az új többség 12 szavazattal elfogadta Jordán jelölését, úgy hogy a Fidesz frakció tagjai nem szavaztak. Illetve az új többség 11 szavazata mellé igent nyomot még a frakcióból egyedül a fideszes alpolgármester, Koczka Tibor is – teszik hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.08.27. 17:40

A Barbie fekete polgárjogi aktivista és űrhajós előtt tiszteleg

Publikálás dátuma
2019.08.27. 13:59
Balról jobbra: Katherine Johnson, Sally Ride, Rosa Parks, Frida Kahlo, Amelia Earhart
Fotó: Instagram / Barbie
Rosa Parks nem adta át a fehéreknek az ülőhelyét, Sally Ride pedig Amerika első női űrhajósa volt.
Egy ideje belátták a Mattelnél, hogy nem olyan menő csak és kizárólag szőke hajú, vékony, hosszú lábú Barbie-babákat gyártani. Ez persze nem jelenti azt, hogy a világ egyik leghíresebb babájának alakváltozatai közül eltűnt volna a klasszikus sztereotip vonal, de legalább törekednek arra, hogy olyan nőket válasszanak mintául, akik valamiért fontosak a társadalom számára. Így készült már baba a Barbie Inspiring Women sorozatán belül az első jelentős női pilótáról, Amelia Earhartról, a világhírű festőről, Frida Kahloról, a NASA egyik legjelentősebb matematikus-fizikusáról, Katherine Johnsonról, aki egyébként már 101 éves. A sorozat most Rosa Parks-szal és Sally Ride-dal folytatódik. Előbbi fekete polgárjogi aktivista, akinek egyszerű tettéből - nem adta át ülőhelyét a fehéreknek a buszon - nőtt ki Martin Luther King fekete ellenállási mozgalma. Utóbbi pedig fizikusprofesszor, Amerika első női űrhajósa és a a Kaliforniai Űrintézet igazgatója volt.
Szerző
Témák
Barbie baba

Meghalt Daróci Bárdos Tamás, a Ludas Matyi zeneszerzője

Publikálás dátuma
2019.08.27. 13:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A karnagy, zenetanár és zeneszerző 87 éves volt.
A karnagy 1931. szeptember 27-én született Budapesten. Édesapja Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenetudós volt. Zenei tanulmányait cselló hangszeren kezdte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán – Szervánszky Endre növendékeként – 1958-ban diplomázott, kitüntetéssel. 1961-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet szolfézstanáraként dolgozott. 1970-ig a Duna Művészegyüttes karmestere, zenei vezetője. A szolnoki és zalaegerszegi néptánc-fesztiválokon több ízben elnyerte a zeneszerzői díjat. 1971-től 1990-ig a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető karmestere. 1991 óta a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet-, zeneirodalom- és népzenetanára volt. Művei között tarthatjuk számon a táncegyüttesek számára írt népzenei feldolgozásokat, táncjáték-, és táncdráma-kíséreteket. Szerzett filmzenét is, többek közt a Ludas Matyihoz, a Szaffihoz, a Tetovált nőhöz. Színházi művekhez is komponált zenét: Koldus és királyfi, Távolban egy fehér vitorla, Telihold. Világhírű kórusművei a Üszküdárá vagy épp az Járd ki lábam. 1974-ben Erkel-díjat, 1995-ben Lyra-díjat kapott, 1997-ben Székesfehérvár díszpolgára lett, 2001-ben Apáczai Csere János-díjjal, 2005-ben KÓTA zeneszerzői díjjal ismerték el munkásságát, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa lett. A Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a KÓTA tiszteletbeli társelnöke, a Magyar Muzsikus Fórum elnökségi tagja volt. (MTI) 
Szerző