Előfizetés

Belső puccsról beszél Schmidt Mária, felmondott intézetének több munkatársa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 19:03
Schmidt Mária
Fotó: Népszava
A távozók között van az igazgató Lánczi Tamás is, Schmidt Mária szerint döntése az intézet működését is kockáztatja.
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az intézet igazgatója a mai napon (kedden) váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát. Erről Schmidt Mária, a közalapítvány kurátora, a XXI. Század Intézet főigazgatója számolt be az intézmény Facebook-oldalán – vette észre a 444.hu. A munkatársak döntése – folytatódik a közlemény – kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a kormány által meghirdetett, „30 éve szabadon” emlékév egyes programjainak megvalósulását. Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a közalapítványt, „mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze” – zárult Schmidt Mária közleménye. Belső konfliktusról eddig nem lehetett hallani a szervezetnél, az intézet még két nappal ezelőtt is megosztotta Facebook-oldalán Lánczi klímatémájú cikkét.
Kerestük Schmidt Máriát és Lánczi Tamást is, de egyikük sem reagált. Elértük ugyanakkor Szerencsés D. Mártont, az intézet egyik munkatársát, aki szintén a távozók között van. A puccsszerűnek nevezett felmondások okáról nem akart beszélni, annyit azonban elárult, hogy a 444.hu létszámadatai nagyjából pontosak: a portál arról írt, hogy Deák Dániel politológust leszámítva mindenki felállt. Galló Béla politológus azonban, aki a XXI. Század Intézet honlapján tudományos főmunkatársként szerepel, tőlünk értesült Schmidt Mária bejelentéséről. „Nem vagyok Magyarországon, azt se tudom, miről van szó” – mondta. Kiszelly Zoltán politológus, az intézet regionális igazgatója rövidre zárta beszélgetést. „Az intézettel kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni, köszönöm a megkeresést” – közölte, majd kinyomta a telefont. 

Egyedül nem megy: civil segítséget is kértek Pintérék a roma felzárkóztatáshoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Harmincegy településen kezdi el a belügy az elmaradott, főként roma közösségek integrálását, ami korábban az Emmi feladata lett volna.
Az állam egyedül nem tudja, a roma közösségek pedig egyedül nem képesek megvalósítani a felzárkózást, ezért együtt kell működni – mondta Pintér Sándor belügyminiszter kedden Tiszaburán, egy önkormányzati vezetőknek tartott tájékoztatón. Az eseményen 31 település polgármestere vett részt, akik az idei évben, elsőként vesznek részt a Belügyminisztérium „Felzárkózó települések” nevű, hosszú távú programjában – írja az MTI. Lapunk már beszámolt a felzárkóztatási projektről, mely kapcsán Pintér Tiszaburán elmondta, keretein belül összesen 300 nehéz helyzetű település kap segítséget. A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek.
Pintér Sándor megemlítette azt a meglepetésként valószínűleg senkit sem érő tényt, hogy a romák ma is gazdasági nehézségekkel és előítéletekkel küzdenek – bár számos kísérlet történt, nem valósult meg az integrációjuk, teljes beilleszkedésük a társadalomba. „Előrelépés volt, de áttörés nem” – mondta a belügyminiszter, aki szerint a romák leszakadása ma is jelentős a tanulás, képzettség, az egészségi állapot, valamint a jövedelmek területén. A kormány egyértelmű álláspontja, hogy nem fogadható el ez a különbség – tette hozzá.
Az hamar egyértelművé vált, hogy a problémákat egyszerre, egy ütemben az egész ország területén nem tudják megoldani, ezért kísérleti programokat hoznak létre – ezekben kap támogatást az idén érintett 31 település is. Pintér abban bízik, hogy az elért eredmények az ország más területein is például szolgálhatnak, beszámolójában pedig kiemelt célnak nevezte a teljes foglalkoztatás elérését is. 
Az eseményen részt vett Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter is, aki a  „romakérdést” nemzeti sorskérdésnek nevezte. Jelenléte és nyilatkozata az eseményen ugyanakkor maga is kérdéses, hiszen a romák integrációjával megbízott társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságot épp májusban vették el az Emmi-től – kormányzati információink szerint azért, mert az Emmi erélytelennek, gyengekezűnek bizonyult a feladathoz. Fideszes településvezetők állították lapunknak, hogy a miniszterelnök hónapokat várt a felzárkóztató csomagra, de egy idő után elege lett az ígéretekből és inkább az erős kezű vezetőként elkönyvelt Pintér Sándor belügyminiszterre bízta a területet.

Karácsonynak is megvannak az ajánlásai

Doros Judit Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.27. 18:57

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Miközben a képviselői- vagy polgármesteri posztra vágyók javában gyűjtik az aláírásokat, több városban és jobb- meg baloldalon is dúlnak még belharcok.
A kormánypárti Tarlós István után az ellenzék főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek is megvan az októberi választáson való induláshoz szükséges ötezer ajánlása – értesült a Népszava. Karácsony pénteken adja le a szignókat a választási irodának, úgy tudjuk az ötezres minimumnál jóval többet sikerült gyűjtenie szombat óta. Mint ismert, a kormánypárti Tarlós már hétfőn leadta tizenkétezer ajánlását. Miközben országszerte halmozzák a szignókat, addig több helyen még heves hatalmi harcok előzik meg azt, hogy ki legyen az induló. Hatvanban például mind a bal, mind a jobb oldalon hatalmas repedések támadtak. Kilépett pártjából és minden ott betöltött tisztségéről lemondott Érsek Zsolt, az MSZP Heves megyei elnöke, a szocialisták hatvani szervezetének egyik alapító tagja, aki 16 éven át volt egyéni országgyűlési képviselő és nyolc évig hatvani városvezető. Azt tervezte, idén MSZP színekben újra megméretteti magát polgármesterjelöltként. Egy, a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás szerint nem is indult volna rossz pozícióból: elfogadottsága a jelenlegi – korábban fideszes, most pedig egy civil egyesület által támogatott – polgármester után a második legerősebb a városban. Érsek azt követően döntött a kilépésről, hogy pártja az ellenzéki összefogás jegyében egy másik jelölt, az Együtt Hatvanért Egyesület képviseletében ringbe szálló Palik Józsefné mögé állt be. Érsek lapunknak azt mondta: fontolgatja, hogy civil támogatással, baloldali értékeket képviselve ringbe száll a városvezetői posztért. A Zagyva-parti városban kormánypárti oldalon is bonyolódik a választási képlet. Itt évek óta nagy csata zajlik a háttérben a korábban fideszes színekben megválasztott Horváth Richárd és Szabó Zsolt fejlesztési államtitkár között. Utóbbi ugyanis azt követően is a város vezetőjeként viselkedett, hogy már nem ő ült ebben a székben, utódja azonban egy év után ledobta magáról a bábu szerepét, és nyíltan tengelyt akasztott az államtitkárral – kirúgta például azt a kabinetvezetőt, akit Szabó ültetett a fejére. Sokan ennek a rossz viszonynak tulajdonítják, hogy Hatvan hiába írt jó pályázatokat, rendre elbukta a fejlesztési forrásokat – emiatt korábban Lázár János nyíltan is bírálta az államtitkárt, sejtetve, hogy az ő keze van ezekben az ügyletekben. Noha a Fidesz-KDNP oldaláról Lázáron kívül többen is szimpatizáltak a hatvani pártszervezetből időközben kizáratott Horváth Szilárddal, mégsem álltak be mögé. Helyette a kormánypárt azt a Gál Erzsébetet indítja, aki Szabó Zsolt gazdasági főtanácsadója volt annak polgármestersége idején. Ő rögvest be is jelentette, hogy mivel kiváló munkakapcsolat alakult ki közöttük, megválasztása esetén az országgyűlési képviselő segítségével ismét fejlődő pályára állíthatják Hatvant. Horváth Richárd így egy civil szervezet jelöltjelként indul a polgármesteri posztért.
Nemcsak Hatvanban, Debrecenben is akadtak feszültségek. Országos megütközést váltott ki, amikor kiderült, hogy a Momentum és az LMP támogatásával indulhat Debrecenben a jobbikos Kulcsár Gergely. Az egykori parlamenti képviselő ugyanis korábban azzal vált ismertté, hogy beleköpött a holokauszt áldozatainak a Duna-parton emlékül állított cipőkbe. Hétfőn még úgy tűnt, a Momentumban hisznek Kulcsár változásában, azonban kedden már bejelentették: a Jobbikkal egyeztetve felkérik a politikust, lépjen vissza a jelöltségtől. Kulcsár ezt meg is tette. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elnézést kért: „Csalódást okoztunk egy olyan ember támogatásával, aki szégyenteli módon viselkedett.”

Sorakoznak az indulók

1542 jelöltet jelentettek be kedd reggelig a választási bizottságokhoz, közülük 224-et az ajánlások ellenőrzése után már nyilvántartásba is vett az illetékes testület. Huszonhét polgármester –, 33 egyéni listás – és 164 egyéni választókerületi jelöltet. A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.