Tarlós útja a gátlástalan terroristázástól a kiegyezésig

Publikálás dátuma
2019.09.01. 12:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Feltűnő változást mutat Tarlós István főpolgármester hozzáállása kerékpárosokhoz. Ámbátor azt nem tudni, hogy megtért-e, vagy csak közeledik az önkormányzati választás.
Tarlós szerint, ha egy bringást láttál, akkor mindet láttad. Szabálytalankodnak, összevissza tekeregnek és semmi sem jó nekik. Ez a hozzáállás évekig meghatározta gondolkodásmódját, amelyik mára – legalábbis publikus megnyilvánulásai szerint – látványosan konszolidálódott. Lassan mindennap átkísér egy öreg biciklistát a zebrán – már akkor is, ha az nem akarja.
De nem volt mindig ilyen idilli a helyzet, 2016-ban például egészen sajátságos stílusú közleményt adott ki a főpolgármesteri sajtóiroda, amelyben Tarlósék azt írták, hogy az akkori legnagyobb budapesti kerékpáros szervezet „hamis hírek terjesztésével, gátlástalan agresszivitással hergeli a közvéleményt”, illetve a fejlesztéseket nem egy „radikális kisebbség gátlástalan terrorja” fogja meghatározni.
A merőben szokatlan, de azért Tarlós Istvántól nem teljesen idegen kirohanás előzménye az volt, hogy a I bike Budapest szervezői Facebook-oldalukon lehoztak egy öt pontból álló utasítási javaslatot, amelyben a Városháza a budapesti kerékpározás feltételrendszerének felülvizsgálatát írta elő. Ebben az addigi eredmények újratárgyalását, ergo visszavonását szorgalmazták. Tarlós azt mondta, példátlan, a Btk-t súroló történet, hogy valakik kilopták a főpolgármesteri kabinet megbeszélésének jegyzőkönyvét, és azt nyilvánosságra hozták.
Mivel 2016-ban az önkormányzati választások beláthatatlan távolságban voltak, a Városházán úgy gondolták, a bringások majd úgyis hazatekernek. Ezután a Magyar Kerékpárosklub – hangsúlyosan politikamentesen – megpróbált higgadt érvek mentén javaslatokat kidolgozni, és lenyugodtak a kedélyek. Valóban voltak látványos fejlesztések, de ezek nem egy koncepció mentén, hanem egymástól külön haladtak. Se szeri, se száma az olyan két-három kilométeres, a forgalomtól elkerített bringás szupersztrádáknak, amelyek láttán bármelyik amszterdami megnyalja a száját; de aztán gyorsan le is törli, mert ezek a semmibe futnak. Egyszer csak köddé válnak, végük lesz, és megint folytatódik a sávok közötti egyensúlyozás. 
Pedig a Városháza simán egy olyan alulról jövő civil kezdeményezés élére állhatna, aminek vezetéséről minden politikus csak álmodik. Egy politikus úgy lehetne népszerű, hogy ráül a hullámra és csak szörföznie kellene rajta. Ráadásul az ügy támogatása az állandósult budapesti közlekedési káosz egyik menekülő útvonala lehetne, már amennyiben a közlekedők jelentős része kerékpárra váltana. Ehhez először is megfelelő infrastruktúrára volna szükség, és már egy stadion árából is csodát lehetne elérni. Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy belássa a hatalom, minden bringással eggyel kevesebb autó áll a dugóban. Ennek támogatása nem csupán közlekedésszervezési, hanem politikai kérdés is. Amikor a Városligetben 30 ezer ember emeli magasba a bringáját, akkor az már eléri a kritikus tömeget. 
Városvezetőként nyilván nem ez kérdés áll az első helyen a prioritások listáján, de azért sokat javított a kerékpárosok politikai megítélésén a felismerés, hogy a főpolgármesteri választáson minden budapesti bringás szavazata pont eggyel többet ér egy felcsútinál… 
A kerékpározás látványos növekedése Budapest egyik olyan sikertörténete, mint a romkocsma kultúra kialakulása, vagy a helyi közösségek által szervezett kisebb kerületi fesztiválok. Alulról építkezve, közpénz, kormányzati akarat és támogatás híján kialakult civil kezdeményezések. Amit a bringások elértek, ellenszélben tették, a hatalom és annak megtestesítője, Tarlós István egy tőle idegen szubkultúrának bélyegezte őket. Állítólag változik a klíma, tavasszal bejelentették, soha nem látott fejlesztések indulnak, országos szinten 150 milliárdot költenek erre. Budapesten 2030-ra 2,5 százalékról 10 százalékra növelik a kerékpáros közlekedés részarányát. Nem is az a kérdés, Tarlós akarja-e ezeket a fejlesztéseket, hanem, az, érti-e? Az új generáció igényét, amelyik másként kívánja az életét élni.
De mielőtt bárki komolyan venné az ígéreteket, bringás szempontból lesújtó hír, hogy a tízmilliárdot felemésztő lánchídi felújítás tervezésekor sem számoltak azzal, hogy külön kerékpárutat létesítsenek az egyik legfrekventáltabb útvonalon. A kerékpáros fórumokon online lincselés kezdődött, de Tarlóst ez sem tántorította el attól, hogy az előző vasárnap a közrádióban már az Eurovelo nemzetközi kerékpárút fontosságát méltassa.

Munkába is bringával

A főváros nyerte a kerékpárral dolgozni járók versenyét a tavaszi Bringázz a Munkába! kampány eredményeinek nemrég elkészült összesítése szerint. A Magyar Kerékpárosklub által összegyűjtött, hőtérképen is ábrázolt adatok alapján a két keréken abszolvált munkanapok számát tekintve Budapest, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár és Győr lett a sorrend, a megtett kilométereket nézve pedig Budapest, Szeged ,Székesfehérvár, Debrecen, Győr sorrend alakult ki. Az eredmények nyilvánvalóan szoros összefüggést mutatnak az érintett városok lakosságával, de más tényezők, például a domborzat, a kerékpáros infrastruktúra vagy az időjárás is befolyásolhatták a végső sorrendet (hiszen pusztán a lakosságszám alapján Miskolc és Pécs is bekerülne az első ötbe, Nyíregyháza pedig megelőzné Kecskemétet és Székesfehérvárt). A pontgyűjtési időszak az idén rendkívül csapadékos Májusra esett, ennek fényében különösen szép teljesítményt, hogy a résztvevők összesen annyit tekertek, mintha 214-szer körbebringázták volna Magyarországot. A résztvevők a letölthető Bike Citizens telefonos applikáció segítségével rögzítették a kerékpáros utazások adatait. A kezdeményezés és a versengés ősszel folytatódik, a következő etapra szeptember 9. és 22. között kerül majd sor.

Témák
kerékpár

Először nyert a Honvéd és a Kaposvár, már nem százszázalékos a Mezőkövesd

Publikálás dátuma
2019.08.31. 22:46
Illusztráció
Fotó: BELGA PHOTO/JASPER JACOBS
A Fehérvár három fejesgóllal győzte le a Kisvárdát, a Zalaegerszeg pedig döntetlent játszott a Puskás Akadémiával.
Megszerezte első pontjait a Budapest Honvéd a labdarúgó OTP Bank Liga mostani szezonjában: a kispestiek az ötödik forduló szombati játéknapján 3-2-re nyertek az Újpest vendégeként az Illovszky-stadionban. A mérkőzés első helyzetéből a 4. percben vezetést szerzett az Újpest – a héten szerződtetett Feczesin volt eredményes –, amelyre a Honvéd hat perccel később válaszolt. A Honvéd mezőnyfölényhez jutott, és két helyzetét gólra váltva megérdemelten fordított a félidő közepén. A szünet előtti hajrában magához tért az Újpest, de hiába támadott és akadtak helyzetei, nem tudta csökkenteni a különbséget. A hazaiak a második félidő elején is irányítottak, a kispesti kapus, Tujvel azonban kifogott rajtuk, 15 perc elteltével pedig pár kontra erejéig kijött a szorításból a vendégcsapat. Az Újpest hiába támadott, a kapura a lefújásig nem jelentett veszélyt, csupán Lanzafame öngóljával jutott közelebb ellenfeléhez már a ráadásban. A Honvéd négy vereség után először nyert a bajnoki szezonban, így egy pontra megközelítette a szintén visszafogottan kezdő Újpestet. Utóbbiak a kispestiek ellen a legutóbbi tíz mérkőzésükön egy győzelem és hat döntetlen mellett harmadszor szenvedtek vereséget.

Eredmény:

Újpest FC–Budapest Honvéd 2-3 (1-3) Illovszky Rudolf Stadion, 3752 néző, v.: Iványi gólszerzők: Feczesin (4.), Lanzafame (91., öngól), illetve Uzoma (10.), Moutari (27.), Gazdag (31.) sárga lap: Szakály P. (86.), illetve Ikenne-King (19.), Batik (71.), Kukoc (84.) Újpest FC: Pajovic - Balázs B., Máté (Szakály P., 67.), Ristevski, Burekovic - Sankovic, Onovo - Zsótér (Koszta, 58.), Nwobodo, Bjarnason (Simon, a szünetben) - Feczesin Honvéd: Tujvel - Batik, Kamber, Niba (Lovric, 71.) - Ikenne-King (Kukoc, 37.), Nagy G., Gazdag (Ben-Hatira, 66.), Kesztyűs, Uzoma - Moutari, Lanzafame 

A Paks 2-0-ra nyert az eddig százszázalékos Mezőkövesd vendégeként. Az első félidőben a hazaiak voltak aktívabbak, mégis paksi vezetéssel vonulhattak el a szünetre a felek. Hiába a kövesdiek hét kapura lövése, a vendégek egyetlen próbálkozásból a félidő derekán előnybe kerültek, igaz, némi könnyebbséget jelentett számukra, hogy tizenegyesből adódott lehetőségük bevenni a hazai kaput. Fordulás után, öt perc elteltével Hahn ezúttal akcióból, fejjel is eredményes volt, így a Paks előnye kétgólosra nőtt. A vendégek a folytatásban is sikerrel tartották távol kapujuktól a kettős cserével felfrissített riválist, és összességében megérdemelten vitték el a három pontot Mezőkövesdről. 

Eredmény:

Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 0-2 (0-1) Mezőkövesd, 2362 néző, v: Pintér gólszerző: Hahn (22., 50., az elsőt tizenegyesből) sárga lap: Berecz (57.), Katanec (64.), illetve Osváth (30.), Fejes (44.), Bartha (56.), Böde (91.) Mezőkövesd: Szappanos - Eperjesi, Pillár, Katanec, Vadnai (Vajda, 81.) - Pekár (Molnár, 56.), Karnyicki, Berecz, Cseri - Zivzivadze (Takács T., 56.), Nagy D. Paks: Holczer - Osváth, Gévay, Fejes, Szabó - Könyves, Papp, Bartha (Fejős, 91.), Balogh (Remili, 83.) - Hahn (Windecker, 71.), Böde

A Kaposvár Debrecenben szerezte meg első győzelmét, miután  1-0-ra nyert a Nagyerdei Stadionban. Ünnepi pillanatok előzték meg a találkozót: tíz évvel ezelőtt jutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe a DVSC, miután Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban 2-0-ra győzött a bolgár Levszki Szófia ellen. A stadion kivetítőjén egy összeállítás idézte fel a Loki menetelését, a kezdőrúgást pedig az akkori csapat egyik kedvence, Adamo Coulibaly végezte el. Debreceni támadásokkal kezdődött a mérkőzés, egy szögletet követőn mégis az újonc kaposváriak jutottak előnyhöz. A hazaiak szinte végigtámadták az első félidőt, több hatalmas helyzetük is volt, gólt azonban nem tudtak szerezni. A második játékrészben tovább fokozta a nyomást a DVSC, a Kaposvár csak ritkán lépte át saját térfelét. A Loki egymás után alakította ki a helyzeteket, de a legnagyobb lehetőségeket is kihagyta, háromszor pedig Pogacsics hárított bravúrral. A DVSC három megnyert mérkőzés után kapott ki, az újonc Kaposvár pedig négy vereséget követően először ünnepelhetett győzelmet.  

Eredmény:

Debreceni VSC–Kaposvári Rákóczi FC 0-1 (0-1) Debrecen, 4120 néző, v: Pillók gólszerző: Ádám (9.) sárga lap: Szécsi (62.), Varga K. (67.), Bényei (85.), illetve Vachtler (21.), Hegedűs (36.), Nagy T. (74.), Nagy R. (86.) DVSC: Nagy S. - Bényei, Szatmári, Pávkovics, Ferenczi - Tőzsér (Kundrák, 82.) - Varga K., Haris, Trujic (Adeniji, 46.) - Szécsi, Garba Kaposvár: Pogacsics - Vachtler, Hegedűs (Hadaró, 77.), Nagy T., Fodor - Nagy R. (Borbély, 89.), Szakály, Nagy J., Csiki (Poplatnik, 81.) - Ádám, Beliczky

A MOL Fehérvár FC három fejesgóllal, 3-0-ra verte a vendég Kisvárdát, ezzel megerősítette vezető helyét a bajnoki tabellán. A mérkőzés elején a Fehérvár lépett fel támadólag, mégis a Kisvárdáé volt az első nagy gólhelyzet Kovácsréti Márk kapufájánál. A folytatásban a Vidi birtokolta többet a labdát, míg a vendégek voltak veszélyesebbek a kapura. A félidő vége felé fokozta a nyomást a hazai csapat és az első magyar bajnoki találkozóján pályára lépő, észak-macedón Visar Musliu fejesgóljával megszerezte a vezetést. Fordulást követően növelte előnyét a fehérvári gárda, Georgi Milanov is fejjel volt eredményes. Kétgólos hátránya ellenére sem adta fel a Kisvárda, mezőnyfölényük azonban meddőnek bizonyult. Az utolsó negyedórába érve eldöntötte a mérkőzést a Fehérvár, Armin Hodzic szerzett gólt: ő is fejesből talált a vendégkapuba. 

Eredmény:

Fehérvár FC - Kisvárda Master Good 3-0 (1-0) Székesfehérvár, 3679 néző, v.: Berke gólszerzők: Musliu (41.), Milanov (56.), Hodzic (77.) sárga lap: Hodzic (45.), illetve Melnyik (63.), Protic (72.), Karaszjuk (75.), Ene (86.), Cukalasz (87.) Fehérvár: Kovácsik - Nego, Juhász R., Musliu, Hangya - Nikolov, Huszti (Hadzic 84.) - Kovács I. (Fiola 83.), Milanov (Elek 75.), Petrjak - Hodzic Kisvárda: Felipe - Melnyik, Berios (Rubus 66.), Ene, Protic - Karaszjuk (Tischler 81.), Lucas - Gosztonyi (Bumba 64.), Cukalasz, Kovácsréti - Grozav

Az újonc Zalaegerszeg 1-1-es döntetlent játszott a vendég Puskás Akadémiával. A ZTE-nek ez volt az első hazai meccse az idényben, egyben hét év után az első otthoni élvonalbeli mérkőzése.  Az első 15-20 perc eseménytelen mezőnyjátékkal telt, ezután azonban megélénkült a meccs, mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek. Öt percen belül aztán két gólt is láthatott a közönség, de amíg az egyik oldalon Radó találatát les miatt érvénytelenítették, addig a cseh Vanecek sikeres lövésével előnybe kerültek a vendégek. A folytatásban is sok volt a helyzet, és a zalaegerszegieknek – megérdemelten – még a szünet előtt összejött az egyenlítés büntetőből. A fordulást követően az első említésre méltó esemény a frissen igazolt Stieber Zoltán beállása volt, a válogatott szélsőt – aki sok évnyi légióskodás után most debütált az NB I-ben – nagy tapssal köszöntötték a hazai drukkerek. A másik oldalon is pályára lépett egy válogatott játékos, Gyurcsó Ádám, és a két futballista becserélésével az iram is megélénkült, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Újabb gól már nem esett, ezzel mindkét csapat szezonbeli első döntetlenjét játszotta.

Eredmény:

ZTE FC-Puskás Akadémia FC 1-1 (1-1) ZTE Aréna, 4858 néző, v.: Bogár gólszerzők: Radó (43., 11-esből), illetve Vanecek (36.) sárga lap: Lesjak (45.), illetve Knezevic (34.), Szolnoki (74.) ZTE FC: Demjén - Bolla, Lesjak, Devecseri, Tamás K. - Kocsis G. - Barczi, Bedi, Mitrovic (Hudák, 94.), Radó (Bobál, 81.) - Ikoba (Stieber, 52.) PAFC: Hegedüs L. - Szolnoki, Meissner, Hadzsiev, Nagy Zs. - Van Nieff, Urblík - Sós (Kiss T., 85.), Knezevic, Henty (Gyurcsó, 55.) - Vanecek (Mebrahtu, 71.)

Témák
NB I labdarúgás

Halálos baleset a Belga Nagydíjon: életét vesztette Anthoine Hubert

Publikálás dátuma
2019.08.31. 22:05

Fotó: FLORENT GOODEN / AFP
A 22 éves pilóta a futam második körében nekicsapódott a gumifalnak, a pályára visszasodródó autójába teljes sebességgel belerohant az amerikai Juan Manuel Correa. Az amerikai versenyző kórházba került, az ő állapota stabil.
Halálos balesetet szenvedett a francia Anthoine Hubert a belgiumi Spa-Francorchamps-ban, a Forma-2-es sorozat szombati versenyén. A 22 éves pilóta a futam második körében nekicsapódott a gumifalnak, szerencsétlenségére a pályára visszasodródó autójába teljes sebességgel belerohant az amerikai Juan Manuel Correa. Az ütközés következtében Hubert kocsija kettétört. A francia versenyzőt kórházba szállították, de olyan súlyos sérülései voltak, hogy 18 óra 35 perckor meghalt. Correa ugyancsak kórházba került, az ő állapota stabil. A baleset után a futamot leállították és később sem folytatták.
Szerző
Témák
Belga Nagydíj