Másodpercenként 3000 liter tisztítatlan szennyvíz ömlik Varsónál a Visztulába

Publikálás dátuma
2019.08.29. 15:27
Varsó
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
A folyó teljes északi szakaszát érinti a szennyezés, egészen a Balti-tengerig. A helyzetet pedig csak súlyosbítja a rendkívül alacsony vízállás.
A varsói hatóságok úgy döntöttek, hogy "ellenőrzött körülmények között" a Visztulába engedik a lengyel főváros és a környező területek egy részének szennyvizét, miután meghibásodott a Varsó közelében lévő Czajka szennyvíztisztító telep két szennyvízgyűjtője.
A még kedden történt, de csak szerdán nyilvánosságra került baleset nyomán Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester válságtörzset állított fel a rendkívüli helyzet kezelésére.

Mindamellett leszögezte, hogy a szennyvíztisztító rendszer meghibásodása miatt a fővárosi vezetékes ivóvíz minősége nem romlott. A baleset a főváros balparti részének több kerületét, illetve Mokotów kerület egyes részeit érinti.
Kedden reggel meghibásodott az egyik szennyvízgyűjtő, amely Varsó balparti része szennyvizének egy részét a Czajka szennyvíztisztító telepre továbbítja. A szennyvizet ezután a másik szennyvízgyűjtőbe irányították, amely azonban szerdán szintén meghibásodott. A lengyel főváros illetékes hatósága ezután döntött úgy, hogy a szennyvíz akkor menjen csak a Visztulába.
A folyóba ennek nyomán másodpercenként 3 ezer liter szennyvíz ömlik.

Henryk Kowalczyk lengyel környezetvédelmi miniszter megdöbbenésének adott hangot a városvezetés döntése felett. A tárcavezető sajtótájékoztatóján "rendkívül veszélyes jelenségnek, ökológiai katasztrófának" minősítette az intézkedést, amely szerinte "nagy veszélyt jelent a lakosság egészségére és életére nézve, nem beszélve a hatalmas környezeti károkról". Kowalczyk szerint hetekbe telhet, amíg kijavítják a hibát. "Egy ilyen kárt titokban tartani nagy felelőtlenség" - vélekedett a miniszter annak kapcsán, hogy a keddi történést csak szerdán tárták a nyilvánosság elé. "Ennyi idő alatt, csaknem egy nap alatt sok mindent tehettünk volna, hogy segíthessünk" - tette hozzá. Kowalczyk elmondta, hogy
a szennyvíztisztító vállalat becslései szerint szerda estig 260 ezer köbméter kezeletlen víz ömlött a Visztulába.

Mivel a vízállás nagyon alacsony - júliusban például még gyalog is át lehetett szökdécselni a folyó túlpartjára Varsónál -, ez nagy koncentrációnak számít, de pontos értékeket csak a környezetvédelmi felügyelet által gyűjtött minták elemzését követően tudnak mondani - fűzte hozzá.
A hatóságok Varsótól Gdanskig figyelmeztették a folyó mentén élő lakosságot, hogy tartózkodjanak a Visztulában való fürdéstől, vízi sportoktól és a folyóvíz ivóvízként történő felhasználásától. Gdansk az, ahol a folyó a Balti-tengerbe ömlik, vagyis a figyelmeztetés a teljes Varsó alatti, vagy 500 kilométeres folyószakaszra vonatkozik.
Problémát jelent az is, hogy a szennyezett víz hamarosan eléri a Varsótól északra fekvő Visztula menti városokat is. Veszélyben van például Plock vizének tisztasága is. A térség köztisztasági és járványügyi hatóságai megkezdték az ivóvíz minőségének intenzív vizsgálatát.

Trumpnak hála, hamarosan letarolhatják az alaszkai őserdőt

Publikálás dátuma
2019.08.29. 14:25

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az alaszkai kormányzó és Alaszka szenátora erőltette Trumpnál a védett státusz, mint "fejlődést akadályozó" tényező megszüntetését.
Engedélyezné a világ legnagyobb mérsékelt övi esőerdeje, az alaszkai Tongass Nemzeti Erdő faipari, bányászati és energetikai hasznosítását Donald Trump amerikai elnök - értesült a Washington Post. A lap szerint
Trump utasította Sonny Perdue mezőgazdasági minisztert, hogy a gazdasági hasznosítás érdekében oldja fel a fakivágást tiltó csaknem két évtizedes jogszabályt az Alaszka délkeleti nyúlványán elterülő, csaknem 68 ezer négyzetkilométeres területen.

A terv megvalósulása esetén a világ mérsékelt övi esőerdeinek több mint felét kitevő erdőségek védettsége szűnne meg - írta a Washington Post, amely úgy tudja, hogy az alaszkai kormányzó és Alaszka szenátora erőltette Trumpnál a védett státusz, mint "fejlődést akadályozó" tényező megszüntetését.
A térség gazdag fenyőben, cédrusban, lazaccal teli folyókban, lélegzetelállító fjordokban, ritka állat- és növényfajokban - és ez mind elveszhet a vállalati érdekek kormányzati kiszolgálása kedvéért. Cserébe, a vidéken a fakitermelés mindössze a munkahelyek 1 százalékát biztosítja, miközben a foglalkoztatás 17 százalékát a minőségi turizmus, 8 százalékát pedig a halfeldolgozás adja.
A Tongass-erdőt 2001-ben helyezte védelem alá Bill Clinton akkori elnök. A fakivágási tilalom feloldásával már utódja, George W. Bush is megpróbálkozott, de őt a bíróság megakadályozta ebben.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el hatvan napra a brazil elnök

Publikálás dátuma
2019.08.29. 13:34

Fotó: JOAO LAET / AFP
Kivételek azért vannak.
Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro brazil elnök - közölték kormányforrások. Az államfő helyi idő szerint szerda este írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amely csütörtökön jelenik meg a hivatalos közlönyben. Kormányzati forrásokra hivatkozva a brazil média azt közölte, hogy az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket, de ezeket a híradásokban nem részletezték. Helyi sajtóforrások a brazil védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt jelentették, hogy a kormány több mint 3900 embert, több száz járművet és 18 repülőgépet - köztük két Herculest - küldött az erdőtüzek megfékezésére. Antonió Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön, Japánban tett látogatásán felvetette, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, szeptember 20-23 között rendezzenek az amazonasi helyzetnek szentelt találkozót. Guterres nagyon súlyosnak nevezte az ottani helyzetet. Csak kedden 1044 új tűzgócot regisztrált az Amazonas brazíliai részén a brazil űrkutatási hivatal. Az év eleje óta összesen mintegy 80 ezer erdőtűz volt Brazíliában, több mint a felük az Amazonas térségében. A térség erdőtüzeiben érintett országoknak több kormány segítséget ajánlott fel. Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn bejelentette, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Mindazonáltal Macron élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak. Ezzel szemben Donald Trump amerikai elnök keddi Twitter-bejegyzésében teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Bolsonarót. Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.