Tűréshatáruk végére értek a pedagógusok

Publikálás dátuma
2019.08.30. 14:43
Pedagógusok az utcán
Fotó: Népszava
Utcai megmozdulásra vagy akár sztrájkra is sor kerülhet, ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeléseit.
A szakszervezet szeptember 22-ei kongresszusán döntenek majd arról, mi legyen a következő lépés – erről Szabó Zsuzsa PSZ-elnök beszélt lapunknak. Azt is elmondta, idén is kaptak meghívást a vasárnap esedékes Nemzeti Tanévnyitóra, de jelezték: nem kívánnak részt venni rajta. A PSZ hónapokig tárgyalt az oktatási államtitkársággal, illetve a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban egyebek mellett az egységes béremelésért, az óraszámok és a többletterhek csökkentéséért, a kiszámítható jogalkotásért – sikertelenül. Noha márciusban ki tudtak harcolni egy stratégiai együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amelyben ígéretet kaptak arra, hogy minden, a közoktatást érintő új jogszabály- vagy törvénymódosító tervezetet megkapnak, a kormány az első adandó alkalommal felrúgta az egyezséget. - A pedagógusok a tűréshatáruk végére értek – jelentette ki Szabó Zsuzsa. Ezt alátámasztja a PSZ szerdán indított, a tanárok munkaterhelését vizsgáló felmérésének – amit másfél nap alatt mintegy 1600-an töltöttek ki - részeredményei is. E szerint a válaszadó pedagógusok átlagosan 68 órát dolgoznak egy héten. A helyettesítések száma a múlt évben átlagosan 44 órát tett ki - ezt nem fizeti ki külön a munkáltató. A tanárok 54 százaléka tíz hétnél több alkalommal volt 32 óránál is többet az intézményben munkavégzés miatt, holott 2016-ban már eltörölték a kötelező 32 órás benntartózkodásra vonatkozó szabályozást. Összességében az látszik, hogy a tanárok munkaterhelése 10 órával több, mint 2008-ban volt. A válaszadók 87 százaléka jelezte, mentálisan nagyon elfáradt a múlt tanévben. A családos pedagógusok 100 százaléka válaszolt úgy: éppen csak vagy nagyon nehezen tud megfelelni a család által elvárt kötelezettségeknek. A kérdőívet kitöltők 0 százaléka válaszolta azt, hogy elégedettek lennének a jelenlegi körülményekkel. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás elmondta: fontos, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet. Az eredményeket egy kutatócsoport fogja elemezni, részletesebb beszámoló novemberben várható. A szakszervezet másik alelnöke, Gosztonyi Gábor arról beszélt: szeptemberben egy önálló szakképzési és felnőttképzési törvény kerülhet a parlament elé, szerinte elfogadhatatlan, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. A PSZ ezt a törvénytervezetet sem kapta meg, de még a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) sem tárgyalta. Kezdeményezték a tanács mielőbbi összehívását, de Gosztonyi jelezte: el fognak gondolkodni azon, maradjanak-e a SZIT-ben. Nehezményezte, hogy a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal sem ülésezett már tavaly nyár óta. 
Szerző

Nem végeztek az iskolák felújításával, csúszik a tanévkezdés

Publikálás dátuma
2019.08.30. 12:56

Fotó: Google Street View
Pécsen a gyerekeknek várhatóan be kell hozniuk a lemaradást, Szirmabesenyőn pedig különféle programokon vesznek majd részt az iskolások.
Legalább egy héttel lesz hosszabb a nyári szünet azoknak a diákoknak, akik a pécsi Jókai úti általános iskolába járnak, mert a tanév kezdetére nem végeztek az iskola felújításával. Hasonló a helyzet a Borsod megyei Szirmabesenyőn, ahol szintén nem indul el a tanítás az iskolában, mert ott is munkások dolgoznak az épületen – hangzott el az ATV híradójában. A műsor szerint a pécsi Jókai iskola diákjai csak átmenetileg érezhetik jól magukat a meghosszabbodott szünet napjaiban, ugyanis várhatóan be kell majd hozniuk a lemaradást. Az iskola vezetése döntött úgy, hogy a munkák késedelme miatt nem helyezik el a gyerekeket máshol, hanem így oldják meg a helyzetet. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője megkeresésükre elmondta: az igazgató ezekre a napokra tanítási szünetet rendelt el. Hozzátette: több szülő felháborodott azon, hogy szombati tanítási napokat fognak ezek helyett elrendelni. Az igazgató azonban elmondta azt is, hogy mindösszesen
egy szombati tanítási napra gondolt.

A Borsod megyei Szirmabesenyőn sem jobb a helyzet: itt sem indul menetrend szerint a tanév, mert az iskola enrgetikai felújítási munkáival nem végzett a kivitelező. A falu polgármestere azt mondta, hogy tavaly a tanítással egyszerre kezdték a munkákat, majd a télen a fűtéshez nem nyúlhattak. A határidő lejárt, ezért szerződést kellett módosítani. Huszti Gábor, a település polgármestere közölte: hétfőn a tornateremben tanévnyitó, valamennyi gyereket oda vár az intézmény.
„Utána tankönyvosztás, és az első héten, a tanításnak az első hetén olyan programokon fognak részt venni a gyerekek, amelyeket egész évben csinálnának, de most előre hozta az iskolavezetés ezeket”

– tette hozzá.

A szirmabesenyői iskola diákjai egy hétig gyárlátogatásokon, pályaorientációs előadásokon, erdei iskolai programokon vesznek majd részt a kényszerszünetben. Azt, hogy mi történik, ha egy héttel később sem végeznek a munkákkal, nem tudhattuk meg, mert hiába kerestük a fenntartót, egyik iskola esetében sem válaszoltak kérdéseinkre. 
Szerző

Ötmilliárdért építheti a DVTK kosárcsarnokát Mészáros üzlettársa

Publikálás dátuma
2019.08.30. 12:39

Fotó: Épkar Zrt. Facebook oldala
Az Épkar Zrt. és egy miskolci cég húzta be a zsíros tendert, közel 100 millióval drágábban dolgoznak a becsült árnál.
A NER egyik megbízható vállalkozása nyerte el a DVTK kosárlabdacsarnokára kiírt pályázatot: az uniós közbeszerzési értesítő pénteki számából derül ki, hogy a Szeivolt István érdekeltségébe tartozó Épkar Zrt. és egy helyi cég, a miskolci Peka-Bau Kft. közösen vitte el a sportcsarnokra kiírt tendert, igaz, ők tették az egyetlen ajánlatot a meghirdetett munkára.
Bár komplexumot megrendelő DVTK Kosárlabda Kft 4,88 milliárd forintra becsülte az építési költségeket, a nyertes konzorcium ennél 95 millió forinttal drágábban, 4,98 milliárdért dolgozik majd. Hogy a bevétel miként oszlik meg a két kivitelező között, arra az értesítő nem tér ki.
A vállalkozók egy 4368 négyzetméteres alapterületű, kétszintes 3307 néző befogadására alkalmas csarnokot kell felhúzzanak ,melyben öt egész és két fél kosárlabda-pálya kap helyet. A komplexum közvetlenül a meglévő focistadion szomszédságában épül majd fel.
Az Épkart ifjabb Szeivolt István érdekeltségébe tartozik, aki remek kormányközeli kapcsolatokat ápol, feleségével, Titanillával ott lehetett Orbán Ráhel esküvőjén is. A vállalkozó a régi ismerősnek számító Mészáros Lőrinccel is üzletelget – az Index szerint Szeivolt egyik ingatlanforgalmazó vállalkozása sváb-hegyi villát adott el a Mészáros-tulajdon Appenin vagyonkezelőnek. Emellett rekemül tudnak együtt dolgozni, hiszen a  Szeivolt igazgatásával működő Magyar Építők Zrt. a Mészáros-féle Záévvel közösen húzta fel a 150 milliárdos Puskás arénát. Ráadásul – ahogy nemrég megírtuk – 8 milliárdból pofozhatják ki az aréna környékét is.
Szerző
Frissítve: 2019.08.30. 13:05