Előfizetés

Mezítláb, kezében vekni kenyérrel látták Horvátországban sétálni Orbánt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.01. 15:02

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök egy Brgulje nevű faluban nyaralt, ahol reggelizett és ráérősen vásárolgatott.
Orbán Viktor egy horvát faluban, Brgulje-ban nyaralt szombaton - írta az Index, a Slobodna Dalmacija nevű portálra hivatkozva, amely fotókat is közölt az árnyékban hűsölő miniszterelnökről. A horvát lap szerint a kormányfő egy 12 méteres vitorlás hajóval érkezett a településre, amit egyébként máshogy nehéz is lenne megközelíteni, mivel egy szigeten fekszik – a horvát lap szerint gyerekei is vele tartottak, feleségét azonban nem látták.
A cikk szerint Orbán egy híres helyi étteremben, a Jankoban reggelizett, majd vásárolt egy vekni kenyeret. Megjegyzik, hogy a kormányfő mezítláb közlekedett, kezében a tangapapucsával, borostásan, láthatóan nyaralásra hangolódva. Az Index egy olvasója szerint a miniszterelnököt a faluban a vitorlás kapitánya kísérte, akivel a vásárlás után visszatértek a hajóra, amivel aztán kirándulni indultak.  A hírportál megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól, hogy Orbán kinek a hajóval érkezett a szigetre, mire Havasi válaszolta, hogy "Orbán Viktor szabadsága magánügy, nem áll módomban tájékoztatást adni róla".  Orbán egyébként visszatérő vendég Horvátországban, tavalyaugusztusban Vis szigetén nyaralt, a kedvenc úticélja pedig a Mljet-sziget.  

Forgalomirányítónak szánták a József nádor téri porcelánfát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.01. 14:25

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A köztéri szobor tervezője a vitáknál is jobban sajnálja, hogy a felújított térről annyi élő fát vágtak ki.
Nem csitul a vita a József nádor tér felújítása körül, amelynek aktuális fókuszában a Herendi-féle Életfa áll. A stilizált porcelánfa ráadásul úgy került a térre, hogy 22 fát kivágtak a felújítások miatt. Cserébe 54 új fát ígért az felszínt rendező Belváros-Lipótváros önkormányzat, ám a látványterv is sokkal zöldebb, mint a valóság.  Pénteken végül a porcelánfa tervezője, Meixner-Hegyi Etelka is megszólalt, és Facebook-oldalán árnyalta a Herendi-fa hányattatott sorsát – írja a hvg.hu. idézve a tervező üzenetét.
 Meixner-Hegyi jelezte, 
“a porcelánfa tervei a 2. Gyurcsány kormány idején készültek 2008-ban. Már akkor is az szerepelt a briefben, hogy LEGYEN ERŐS REKLÁMHORDOZÓ, mely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának tudásvagyonát mutatja be egy fontos közlekedési csomópontban. (Veszprém Aréna)”

A poszt szerint nem is így nézett volna ki a fa: “a herendi tudásvagyon legerősebb sarokpontját a kézi festést eleve kihagytuk a tervezésből, a terv emiatt kapta a bimbókon látható litofán körablakokat, a kézműves jelleget inkább így hangsúlyozva, a giccset elkerülendő.” Na, de miért került mégis a József nádor térre, és miért ilyen formában? Az ördög itt is a részletekben lakozik: Mivel a porcelánkészítés alapvetően sokszorosító eljárás, és a szobor tulajdonosa a Manufaktúra, nem állít valótlant, amikor azt mondja, DIREKT IDE KÉSZÜLT. Az adott legújabb példány valóban ide KÉSZÜLT, viszont nem most és nem ide TERVEZTÉK, ráadásul szándékoltan festetlenül, tehát NEM ÍGY. “Rendeltetése tehát az volt, hogy a nyugatról (Győr felől) érkező forgalmat Herend felé irányítsa. Akkoriban mindenki boldog volt, hiszen hazai körforgalmaink ékességei zömében szalmabála hóemberek voltak.”
Összességében az történt, hogy “a végső forma erősen aláment a funkciónak, az eredeti terveket az akkori Képző és Iparművészeti Lektorátus javaslatára jóval robosztusabbra és szimmetrikusra módosítottuk, mondván erős szélnek és középrecsúszó kamionoknak kell ellenállnia.” A poszt végén Meixner-Hegyi hozzáteszi, hogy szerencsétlen a kontextus, sok az érzelmi projekció, ami érthető, és amit sajnál - ennél jobban csak a kivágott fákat sajnálja. 

Botrány a nemzeti tanévnyitón

J.D.
Publikálás dátuma
2019.09.01. 13:51

Fotó: Varga György / MTI
A sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartotta meg vasárnap délelőtt az idei “nemzeti tanévnyitót” Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, ahova a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét, Szűcs Tamást nem akarták beengedni.
A PDSZ vezetője és munkatársai molinókkal felszerelkezve érkeztek az iskolához, ahol a tanévnyitó megkezdése előtt élő Facebook-videóban tartottak tájékoztatót. Egy perc sem telt el, mire egy biztonsági őr átküldte őket az utca túloldalára. Az érdekvédők eleget tettek a kérésnek, majd a tájékoztató lezárása után megpróbáltak bemenni az iskolába, ám az őr az útjukat állta, a “gyermekek jólétére” hivatkozva. Az egyik PDSZ-tag – egy tanárnő – videózni kezdett, mire a biztonsági ember megpróbálta kicsavarni a kezéből a telefont. - Én egy szakszervezeti elnök vagyok, miért nem mehetek be a nemzeti tanévnyitóra? – kérdezte Szűcs Tamás. - Nem lehet – hangzott a válasz. - Kinek az utasítására? - Nem mondok neveket, legyenek szívesek kifáradni – felelte az iskola őre.   A PDSZ üzeneteit - önálló oktatási minisztériumot, a bérek rendezését, sztrájkjogtiprás leállítását - végül mégis sikerült átadni: az ünnepségről távozók tiszteletére az érdekvédők újból kifeszítették molinóikat.