Újabb mentőhajót várattak addig, hogy vészhelyzet alakult ki a fedélzeten, ezt még Salvini intézte el

Publikálás dátuma
2019.09.02. 18:04
Az Eleonore, rajta a kimentett emberek, augusztus 31-én
Fotó: Johannes Filous / dpa Picture-Alliance / AFP
Engedély nélkül kényszerült kikötni a süllyedő csónakról kimentett menekült gyerekekkel teli Eleonore.
A Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) Eleonore nevű hajója hétfőn elindult az olasz partok felé, majd kikötött a szicíliai Pozzallóban, annak ellenére, hogy az olasz hatóságok ezt megtiltották neki. A hajó több mint száz embert szállított, köztük harminc, szülői kíséret nélküli fiatalkorút. A hajó német kapitánya, Klaus-Peter Reisch jelentette be korábban, hogy a kikötési tiltás ellenére elindul Pozzallo felé, mivel
a fedélzeten vészhelyzet alakult ki. A hat napja az olaszországi partok közelében várakozó Eleonore vasárnap viharba került, ami tovább nehezítette a fedélzeten tartózkodók helyzetét.

A kapitány bejelentése után az olasz pénzügyőrség hajója kísérte a kikötőig az Eleonorét. Miután megérkezett Pozzallóba, a hatóságok a hajót lefoglalták. A menekülteket a következő órákban a közeli regisztrációs központba (hot spot) helyezik át. Natasha Bertaud az Európai Bizottság szóvivője bejelentése szerint az EB a Pozzallóba érkezett menedékkérőket az erre önként jelentkező tagállamok között tervezi szétosztani.
Olasz sajtóhírek szerint az Eleonore fedélzetén utazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik politikusa is.
A folyamatban lévő római kormányalakításban részes olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti közösségi bejegyzésében azt írta, az olaszországi partokra folyamatosan "érkezők és az embertelen tiltások megerősítik, hogy az utóbbi hónapok migrációs politikája semmit sem oldott meg". A PD-főtitkár "radikális váltást" szorgalmazott az alakuló új olasz kormánytól. Zingaretti humanitárius vészhelyzetként értékelte a más civil hajókon "tengeren veszteglők" helyzetét, és azonnali megoldást sürgetett a kormányalakítással megbízott Giuseppe Contétól.
Az Eleonore a líbiai partoknál egy süllyedő gumicsónakról vette fedélzetére a csoportot.

A hajónak Málta és Olaszország sem engedélyezte a kikötést saját partjain: a szélsőjobboldali pártvezér, korábbi belügyminiszter Matteo Salvini augusztus 27-én rendelkezett a civil hajó kitiltásáról, és ezt az olasz védelmi és közlekedési miniszter is jóváhagyta. A rendelkezés értelmében - a hatályos olasz törvények szerint - az olasz hatóságok a tengeri "határblokádot" megsértő hajót lefoglalják, és a kapitánnyal szemben büntetőeljárás indulhat, valamint akár egymillió euró (331 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.
Ezzel egy időben a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet Mare Jonio nevű hajója továbbra is Lampedusa szigeténél vesztegel a tengeren, miután nem kapott engedélyt a kikötésre.

Újabb három embert vittek róla partra - egy nőt és két fiatalembert - meggyengült egészségi állapotuk miatt. A hajón 31 ember maradt az eredeti 98-ból, többségüket az olasz hatóságok már korábban partra engedték. Az utóbbi órákban Lampedusa szigetére száz ember érkezett Marokkóból, ők egy deszkákból tákolt hajóval keltek át a tengeren az olasz partokig.

Szeptembertől kérhetnek gyerekgondozási szabadságot az apák - Ausztriában

Publikálás dátuma
2019.09.02. 17:23

Fotó: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Az "apaszabadságot" az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik.
Míg Magyarországon csokkal és autóhitellel növelné a kormány a gyerekvállalási kedvet, Ausztria más megközelítéssel próbálkozik: egy hónapig otthon maradhatnak feleségükkel és újszülött gyermekükkel az apák. A gyermekgondozási pótszabadságot szeptembertől lehet igényelni - számoltak be az osztrák lapok, köztük a Kurier és a Die Presse. Az apáknak Ausztriában gyerekük születésének időpontjától nyolc héten át van lehetőségük arra, hogy megkezdjék a "Papamonat"-ot.
A pótszabadság célja, hogy ezt az időt együtt töltsék feleségükkel és újszülött gyermekükkel.

Az "apaszabadságot" az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Másfelől, ezt csak azok vehetik igénybe, akik feleségükkel és gyermekükkel közös háztartásban élnek. Feltétel az is, hogy a munkáltatót legkésőbb a szabadság megkezdése előtt három hónappal értesíteni kell.
Az apák az otthon töltött időt megelőző és az azt követő egy hónapban "védettek", vagyis nem lehet őket elbocsátani.

Az "apaszabadság" idején az apák fizetést nem kapnak; ahelyett naponta 22,60 euró, összesen 700 euró támogatásban részesülnek. Erre az időre jár nekik ugyanakkor beteg- és nyugdíjbiztosítás.
Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak gyermekeikkel; a magánszektorban dolgozók esetében ugyanakkor a munkáltatók dönthették el, kiadják-e dolgozóiknak az apaszabadságot.
Ausztriában évente 86 ezer gyermek születik; közülük eddig minden ötödik tölthetett el együtt hosszabb időt az édesapjával.

Lefotózták Dorian szemét

Publikálás dátuma
2019.09.02. 16:53

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Belülről készített fotót a Bahamákat vasárnap elérő, Florida felé tartó hurrikán szeméről egy hurrikánvadász.
Még az űrből is készült felvétel, a Bahamákat vasárnap elérő, 33 kilométeres tomboló széllel pusztító hurrikánról, de az amerikai légierő hurrikánvadász meteorológusa a Dorian szeméről is megosztott egy képet – írta a 24.hu

Hurrikán szeme

A hurrikán szemének azt a felhőket nem tartalmazó régióját nevezik, ahol a lefelé mozgó áramlások alakulnak ki.

 A Twitterre egy videót is posztoltak.
A viharnak már halálos áldozata is van, helyi sajtóinformációk szerint egy nagymama arról számolt be, az Abaco-szigeteken élő két unokája eltűnt. Az egyiküket, egy nyolcéves kisfiút később holtan találták meg, a másik még nem került elő. A hatóságok a halálesetet egyelőre nem erősítették meg.
Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy a hajókat felborító, háztetőket leszakító Dorian, az Egyesült Államok melyik részén tombol még, de feltehetően Florida óceáni partvidékein, Georgiában és Dél-, illetve Észak-Karolinában is pusztít majd.

A valaha mért legerősebbek egyike

A hurrikánok sebességének 1950 óta tartó mérésében Dorian holtversenyben a második legsúlyosabb hurrikán az Atlanti-óceánon: az 1980-as Allan hurrikánnál 305 kilométeres sebességet mértek - írja az Index. A Dorian szintjét az utóbbi csaknem 70 év alatt a 2005-ös Wilma és az 1988-as Gilbert érte csak el.  A Dorian ráadás sok szempontból különleges. Sorozatban ez a negyedik év, hogy ilyen nagy erejű, 5. fokozatú hurrikán jelenik meg az Atlanti-óceán fölött. Másfelől a Dorian kiemelkedő ereje miatt a vihardagály (a hurrikán által felkorbácsolt árhullám) szintje Floridánál a 8-10 métert is elérheti. Az amerikai hatóságok nem is becsülik alá a fenyegetést. Floridában, Georgiában, Észak- és Dél-Karolinában már be is jelentették a vészhelyzetet Az alacsonyan fekvő területeken életbe is lépett a kötelező evakuálási rendelet lépett. 
Szerző
Témák
hurrikán