Előfizetés

Jöhet Conte második kormánya

G.M.
Publikálás dátuma
2019.09.03. 19:57

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Az Ötcsillag Mozgalom (M5S) regisztrált szavazói nagy többséggel, 79 százalékkal, jóváhagyták a keddi internetes szavazáson pártjuk és a szociáldemokrata Demokrata Párt (PD) nem végleges kormányprogramját.
Az M5S-nek 115 ezer regisztrált választója van, 73 ezren vettek részt a voksoláson. A szavazás ugyan 18 órakor zárult, az egész nap tartó koalíciós tárgyalások azonban ezt követően is folytatódtak, mert bár a korábban vitás kérdésekben, mint például a költségvetés vagy a migrációs politika sikerült ugyan egyezségre jutnia a két pártnak napközben, a miniszteri tárcák leosztása még lapzártánkkor is folyamatban volt. Sokáig az akadályozta a megállapodást, hogy Luigi di Maio M5S elnök ragaszkodott ahhoz, hogy miniszterelnök-helyettes lehessen, amit a PD elutasított. Kedden ezt úgy próbálták kompenzálni, hogy két kulcstárcát kap meg a két párt első embere. Nicola Zingaretti PD elnök visszalépett, helyette Dario Franceschini lett a PD tárgyalódelegáció vezetője és  Matteo Salvini megüresedett belügyminiszteri bársonyszékének várományosa. Di Maio a külügyminiszteri tisztséggel vigasztalódhat. Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán előterjesztheti kormánya névsorát és végleges programját.

Robbanás rázta meg Antwerpent, három lakóház összeomlott (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 19:17
Markológép dolgozik a házromok eltakarításán Antwerpenben, 2019.szeptember 3-án
Fotó: Jonas Roosens /
Jelenleg is túlélők után kutatnak a romok között. A robbanás okát hivatalosan még nem közölték, de többen gázszagot éreztek a környéken.
Robbanás miatt összeomlott három lakóház kedden Antwerpenben, többen megsérültek - közölte a belga rendőrség a Twitteren. A hatóságok szerint többen a romok alatt rekedtek, két embert eddig sikerült élve kimenteni. Az eltűntek kutatására kutyákat is bevetettek. A mentőalakulatok nagy erőkkel érkeztek ki a helyszínre. A rendőrség nem közölte a robbanás feltehető okát, egyelőre a törmelék alatt rekedt emberek kiszabadítására és a romok átkutatására, eltakarítására összpontosítanak.
A detonáció 12 óra 20 perckor következett be. A rendőrség felszólított mindenkit, hogy kerüljék a környéket és ne akadályozzák a mentők munkáját. Sajtóértesülések szerint a robbanás Antwerpen egyik déli lakónegyedében történt, s három épület omlott össze. Egy rendőrségi felvételen egy házsor látható, amelyen egy óriási lyuk tátong.  
A Het Laatste Nieuws című napilap egy helyi lakóra hivatkozva közölte, hogy a történtek idején az egyik érintett házban éppen munkálatok folytak. Az újság hozzáteszi, hogy a környéken van egy főiskola is, amelynek több ablaka betört a lökéshullámtól - idézi értesülésüket az MTI. A NOS holland hírportál arról írt, hogy a detonáció a Wilrijk negyed egyik utcájában történt: korábban egy víztisztító társaság munkagépei dolgoztak a területen – augusztus 22-én pedig gázszivárgást kellett elhárítani az utcában. A robbanás előtt többen is gázszagot éreztek a környéken, Bart de Wever, Antwerpen polgármestere pedig egyértelműen gázrobbanásról ír az eset kapcsán közzétett Twitter-üzenetében. Antwerpen hétfőre virradóra is történt egy robbanás, amelyben több jármű és épület is megrongálódott. A Belga helyi hírügynökség előzetes információkra hivatkozva úgy tudja, hogy abban az esetben gránát robbanhatott fel, a rendőrség pedig kábítószer-bűnözéssel összefüggő támadásra gyanakszik.

Egymásnak ütközött két utasszállító a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 18:28
Mentők a reptér előtt a májusi baleset után
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP or licensors
Egymásnak ütközött két utasszállító a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren, a kifutópályára tartó két gép szárnya egymásba akadt és megsérült - közölte az Interfax orosz hírügynökség kedden.
A balesetben senki sem sérült meg. A koccanásról készült képeken a földön törmelékdarabokat lehetett látni. Az egyik gép Pekingbe indult volna, míg a másik éppen nem szállított utasokat. Az Aeroflot orosz légitársaság balesetet szenvedett Airbus A330-300 típusú repülőgépéről leszállított utasok végül egy cseregéppel indulhattak úti céljuk felé.