Előfizetés

Di Maio külügyminiszter lesz

R.T.
Publikálás dátuma
2019.09.04. 15:59
Conte és Di Maio
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Beiktatták az olasz kormányt. Giuseppe Conte miniszterelnök délután mutatta be a kabinet programját, illetve a miniszteri listát Sergio Mattarella köztársasági elnöknek.
A miniszterelnök-helyettesi poszt megszűnik, ez a kompromisszum született az új koalíció két pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) között. Érdekes módon a külügyi tárcavezető Luigi Di Maio, az M5S elnöke lesz, miután a belügyi és a védelmi tárca irányításáról a koalíciós szerződés értelmében lemaradt. Di Maio ellen szól, hogy angoltudása finoman fogalmazva nem a legjobb, az év elején pedig diplomáciai káoszt idézett elő Franciaországgal, amikor kiállt a sárgamellényesek mellett. A gazdasági és pénzügyi tárcát az európai parlamenti képviselő, Roberto Gualtieri (PD) irányítja, aki kizárt, hogy szembemenne az EU pénzügyi előírásaival. Róma Paolo Gentiloni egykori kormányfőt jelöli uniós biztosnak.

Robbanószerkezetet dobtak egy ukrán rektor udvarába, a férfi és felesége súlyosan megsérült

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.04. 14:17

Fotó: Google Street View
A tetthely közelében találtak egy írott papírlapot, amit feltehetően az elkövetők hagytak hátra.
Ismeretlen robbanószerkezetet dobtak szerdán egy egyetemi rektor házának udvarába, a detonáció következtében a férfi és felesége súlyosan megsebesült – közölte Jaroszlav Trakalo, az országos rendőrség szóvivője. Az eset kora reggel történt, a nyugat-ukrajnai Ternopil város közelében lévő Petrikiv faluban. Szemtanúk elmondása szerint Andrij Kriszovatij, a ternopili gazdasági egyetem rektora felvette az udvarába bedobott csomagot, amely ezután felrobbant a kezében. A mentők őt és feleségét is súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A szomszédok szavai szerint a férfinek a detonáció csuklóból letépte a kezét, a felesége tiszta vér volt, és eszméletlen állapotban szállították kórházba. A rendőrség bűncselekmény kísérlete, szándékos emberölés címén indított eljárást. Jelenleg még tart a helyszínelés, robbanástechnikai szakértők és kutyás rendőrök fésülik át a terepet – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. A hatóságok egyelőre semmit sem közöltek a támadás lehetséges indítékáról. A tetthely közelében viszont találtak egy írott papírlapot, amit feltehetően az elkövetők hagytak hátra, de azt még nem hozták nyilvánosságra, mi áll rajta.

Hiába Babis korrupciós ügyei, a cseh kormánypártból kerülhet ki a jogállamiság uniós biztosa

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.04. 14:00

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Nem Vera Jourová lehet az egyetlen biztos a régióból: von der Leyen több alelnöki pozíciót is juttathat, miután a vezető tisztségek egyikét sem kapta térségbeli politikus.
Vera Jourová cseh biztosjelöltnek ajánlotta a jogállamisági portfóliót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - írta szerdán a Politico névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva. A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a tárca új vezetőjeként a jelenlegi igazságügyi biztosnak a jogállamiság és a demokrácia védelmével, illetve ehhez kapcsolódóan a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel kellene foglalkoznia. Az egyik bennfentes tisztségviselő úgy vélekedett, hogy
Jourová valószínűleg elfogadja a portfóliót, amelyet von der Leyen egy közép- vagy kelet-európai tagállamnak szánt.

Sajtóhírek szerint a volt német védelmi miniszter több alelnöki pozíciót is juttathat a régiónak, miután ezúttal az európai uniós vezető tisztségek egyikét sem kapta térségbeli politikus.
Vera Jourová az ANO cseh kormánypárt tagja; ha ő lesz a jelölt, akkor az európai parlamenti meghallgatásán is kemény kérdésekre kell készülnie Andrej Babis korrupciós ügyei miatt.

Amennyiben Jourováé lesz a poszt, akkor neki kell majd felügyelnie a tervezett éves jogállamisági felülvizsgálati mechanizmus létrehozását. Ez egyfelől várhatóan erős ellenállásba fog ütközni, főleg a kelet-európai országok felől, minthogy ezekben sorra esik le a demokratikusság álarca az autoriter és korrupt kormányokól és vezetőkről. Másrészt, a cseheknek ilyen szempontból épp úgy nincs mire büszkének lenniük, mint a magyaroknak: Andrej Babis kormányfő és vállalkozó gólyafészek nevű korrupciós ügye a vádemelésig is eljutott, mielőtt szeptember 2-án váratlanul leállította az eljárást az általa kinevezett főügyész. Meglepetésre nyilván senkinek sem ad okot, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), illetve az Európai Bizottság is más következtetésekre jutott az ügyben - sem az, hogy Babis annak ellenére is foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, hogy 275 ezren tüntettek ellene júniusban.
Bennfentes források szerint Ursula von der Leyen jövő hét elején jelenti be hivatalosan a jelöltek névsorát, illetve a nekik szánt portfóliókat.