Előfizetés

A terhesség alatti stressz személyiségzavarossá teheti a gyereket

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.07. 10:10
Illusztráció
Fotó: Angela Bird/Cultura Creative / AFP
A várandósság alatti súlyos stressz majdnem 10 százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát - derült ki egy 30 évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.
A British Journal of Psychiatry című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós nőt kérdeztek meg havonta arról, hogy éltek-e át stressz, ha igen, kisebb vagy nagyobb jelentőségűt - számolt be róla a BBC hírportálja. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik 1975-1976-ban születtek. Amikor a gyerekek 30 évesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, ahol kórházi kezelésre is szükség volt.
A tanulmány azt állapította meg, hogy a várandósság alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre. Akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, azok 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint akiket nem ért stressz magzatként. Akik enyhe stresszt éltek át, négyszer akkora kockázatnak voltak kitéve. Az anyákat sújtó stressz forrása lehetett többek között a párkapcsolati, szociális vagy lelki problémáknak.
A személyiségzavar azt jelenti, hogy a beteg személyisége megnehezíti a saját és környezete életét: vannak, akik túlzottan szoronganak, érzelmileg labilisak vagy antiszociálisak, a tünetek széles skálán helyezkednek el. A tudósok úgy tartják, minden huszadik ember szenved személyiségzavartól. A neveltetés, agyi problémák és a genetikai örökség is szerepet játszhat a kialakulásában, mint minden mentális kór esetében is. Az érintetteknek nagyobb eséllyel alakul ki egyéb mentális zavaruk, többek között depresszió, alkohol- vagy drogproblémák.  
Nem ismert, hogy növeli a várandósság alatti stressz a személyiségzavar kockázatát - lehet, hogy az agyban végbemenő változások, öröklés vagy a gyerekkorban ható más tényezők állnak a háttérben. A kutatók igyekeztek kiszűrni az egyéb tényezőket - többek között a várandós nő pszichiátriai betegségeit és dohányzását -, hogy kiderüljön, mekkora szerepet játszik maga a várandósság alatti stressz.
Korábbi kutatások kimutatták a gyerek későbbi depressziója, szorongása és skizofréniája összefüggését a terhesség alatti stresszel.

Kudarcba fulladt India Hold-missziója

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.07. 09:01

Fotó: HANDOUT / AFP
Megszűnt a kapcsolat a Csandraján-2 holdszonda holdra szálló egységével.
Kudarcot szenvedett szombaton India második Hold-missziója, miután az ország űrügynöksége elvesztette a kommunikációs kapcsolatot a Csandraján-2 holdszonda Vikram nevű holdra szálló egységével, csupán percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna a bolygó eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. "A leszállás a tervnek megfelelően haladt mindaddig, amíg a Vikram 2,1 kilométerre meg nem közelítette a felszínt. Ekkor elveszett vele a kapcsolat. A rendelkezésünkre álló adatokat elemezzük" - közölte Kailaszavadivo Szivan, az űrügynökség (ISRO) elnöke 15 perccel azután, hogy az egységnek talajt kellett volna érnie. Az ügynökség sajtótájékoztatót ígért két órával későbbre, majd ezt lemondták. A Holdat érés teljesen automatikusan történt, a Földről nem irányították. A Vikram hétfőn a terveknek megfelelően vált le a Hold körüli pályán keringő Csandraján-2-ről. Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely "megveti a lábát" a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.

Kiderült, melyik az idei év fürdője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 14:42

Fotó: Shutterstock
Ötödik alkalommal versengtek idén a hazai fürdők. A három kategóriában rendezett közönségszavazást egy nagy visszatérő, egy építészeti különlegesség és egy nagyváros legkisebb fürdője nyerte.
Június 1. és augusztus 31. között három kategóriában – Az Év Fürdője, Az Év Regionális Fürdője, A Helyiek Kedvenc Fürdője – közel kétszáz fürdő versenyzett. A termalfurdo.hu által szervezett szavazást, amelyre 153 ezer voks érkezett, egy nagy visszatérő, egy építészeti különlegesség és egy nagyváros legkisebb fürdője nyerte.
Az Év Fürdője díjat a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő nyerte, amely a 80-as évekig az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb fürdője volt. A 90-es évektől kezdve némileg lemaradt a versenytársaitól, és csak az utóbbi néhány évben zárkózott fel újra a legnépszerűbb fürdőhelyek közé. Itt található az ország talán legsokoldalúbban alkalmazható gyógyvize, amely mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is. A gyógyulást pedig a város mikroklímája, a napsütéses órák magas számának köszönhető melegebb időjárás is elősegíti. A 13,5 hektáros ősfás parkban található strandon 2016-ban szabadtéri csúszdapark épült, 2017-ben fedett gyermekvilággal, idén pedig egy komplett wellness részleggel és modern szaunavilággal bővült a fürdő.
Az Év Regionális Fürdője a Hagymatikum Makó lett. A Makovecz Imre tervei alapján 2012-ben épült hagymatikum fürdőjének különlegessége a gyógykezelések során alkalmazott marosi gyógyiszap. A fürdőben a 15 medence és a 4 csúszda mellett 9 szauna is található, köztük olyan specialitások, mint a gyógynövényes szauna.
A Helyiek Kedvenc Fürdőjének a Miskolctapolcai Strandfürdőt választották. Miskolc három fürdőjének legkisebbjét nem szabad összetéveszteni a közelében található világhírű Barlangfürdővel. A helyiek körében ismert és kedvelt strand wellness részlege egész évben várja a vendégeket, de népszerűségét a szezonálisan nyitva tartó úszómedencének, fokozatosan mélyülő családi medencéjének, valamint röplabda és lábtenisz pályáinak köszönheti.

TOP15 fürdő rangsora:

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Hungarospa Hajdúszoboszló Zalakarosi Fürdő Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Gyulai Várfürdő Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ Demjéni Termál Völgy Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Mezőkövesd) Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő (Egerszalók) Miskolctapolca Barlangfürdő Napfényfürdő Aquapolis (Szeged) Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő Bükfürdő Thermal & Spa Egri Termálfürdő 

TOP15 regionális fürdő rangsora:

Hagymatikum (Makó) Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő (Kiskunmajsa) Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő Brigetio Gyógyfürdő Komárom Velence Resort & Spa Lipóti Termál- és Élményfürdő Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont Thermal Spa Tamási Hajdúnánási Gyógyfürdő Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő (Tiszakécske) Igali Gyógyfürdő Thermal Spa Siklós Hertelendi Termálfürdő (Magyarhertelend) 

TOP15 kedvenc helyi fürdő rangsora:

Miskolctapolcai Strand Nagyszénási Parkfürdő Nagykátai Gyógyfürdő és Strand Lepence Spa (Visegrád) Kerekdombi Termálfürdő (Tiszakécske) Százhalombatta, Sporthalom Kft. Városi Strand Orfű Aquapark Borbála Fürdő (Algyő) Termálfürdő Leányfalu Mesteri Termálfürdő Tápiószentmártoni Strand- és Termálfürdő Csisztafürdő (Buzsák) Albertirsai Strandfürdő Csurgó Városi Uszoda Hajdúdorogi Strandfürdő