Egy napot még biztosan marad a felhős, esős idő

Publikálás dátuma
2019.09.07. 16:05
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sekély ciklon hoz nedves és labilis légtömeget, vasárnap estig eső, zápor, zivatar többfelé várható.
Vasárnap reggelig az ország nagy részén többnyire erősen felhős időre készülhetünk, és többfelé számítani kell esőre, záporra, helyenként zivatarra. Az ország középső harmadában jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullhat. Vasárnap délelőtt még főként a nyugati és az északi megyékben fordulhat elő kisebb eső, majd szakadozik a felhőzet, és délután csupán elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar. Estefelé aztán nyugat felől befelhősödik az ég, és ismét egyre többfelé számíthatunk csapadékra. A keleties szél megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 18 és 27 fok között alakul, a keleti határvidéken lesz a melegebb.

Időjárási helyzet Európában

A Földközi-tenger keleti medencéjében, valamint a Pireneusi-félsziget déli részén még igazi nyári idő van sok napsütéssel és 30, 37 fokos csúcshőmérséklettel. Ugyancsak csapadékszegény az időjárás a Kelet-európai-síkság nagy részén, ahol anticiklon helyezkedik el. Itt ugyan nincs ilyen meleg, északon 18, 22, Ukrajnában, illetve a Kaukázustól északra 25, 30 fokot mérnek, ami ott melegebb az ilyenkor szokásosnál. Ezzel szemben Dél-Skandinávia felett ciklon örvénylik, ami változékony, csapadékos időt okoz arrafelé. A frontja Dánián át Franciaországig húzódik, e mentén is erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, de jelentősebb mennyiség csak a Skandináv-félszigeten fordul elő. Ezen a területen, valamint a ciklon hátoldalán: Németalföldön és a Brit-szigeteken általában kevéssel 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Észak-Olaszország felett mediterrán ciklon formálódik, ami miatt már többfelé esik az eső arrafelé, de az Alpokban, a Dinári-hegységben és Dalmáciában is csapadékos az idő. Ez a sekély ciklon vasárnap a Kárpát-medence irányába helyeződik át, előoldalán nedves, labilis állapotú légtömeg áramlik fölénk, ezért vasárnap estig eső, zápor, zivatar többfelé várható.
Témák
időjárás

Csak úgy repkedtek a milliók az Országos Vadásznapon, és Semjén utat mutatott a vadászoknak

Publikálás dátuma
2019.09.07. 15:31

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A vadászkamara elnöke pedig 12 ezer csapda felállításával büszkélkedett el.
Az elmúlt két hétben 39 partner több mint 387 millió forint közpénzből kapott támogatást - mondta el Kovács Zoltán, a 2021-es vadászati "világkiállítás" lebonyolításáért felelős kormánybiztos az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál szombati megnyitóján. A legalább 50 milliárd forintos rendezvényről, mely csak nevében világkiállítás, elmondta, kiemelt szerepe lesz benne az országos vadászkamarának.
A rendezvényen természetesen Semjén Zsolt is mondott beszédet. A kormány kétség kívül legnagyobb vadásza, aki a háziasított szarvasokkal is simán elbánik, fontosnak nevezte a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak húsz évre növelését, és azt, hogy a vadgazdálkodás minimális területét háromezer hektárban határozták meg. A miniszterelnök-helyettes emellett leszögezte, hogy a vadászat nem veszélyezteti a vadakat, valamint azt részletezte, hogy a trófeabírálat visszaállítása miatt javul a magyar nagyvad állomány minősége. Beszédében hangsúlyozta az ökológiai tájegységi szemlélet fontosságát, illetve a tájegységi fővadászi rendszer előnyeit is.
Nagy István agrárminiszter ezután arról beszélt, hogy több vadhúst kéne ennie a magyaroknak. Filozofikus hajlamainak engedve arról is beszélt, hogy a vadászok "felelőssége évezredek óta" harmóniát teremteni a természet, a vadak, és az ember hármasában.
Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Jámbor László is megszólalt. Ő kitért a vadászati törvény korábbi módosításaira - a vadászjegy ötvenszázalékos befizetési kötelezettsége 2016-tól a kamaránál marad, a kamara adja ki a külföldi vadászengedélyeket, valamint 2018 óta duplájára emelkedett a vadászjegy ára -, amelyek ahhoz vezettek, hogy a 2016 előtti 500 milliós nagyságrend helyett 2019-re kétmilliárd forint áll rendelkezésükre. Emlékeztetőül: 2017-ben tette kötelezővé a magyar kormány a vadászoknak a kamarai tagságot.
A kamara azóta 1,1 milliárd forintot osztott szét pályázók között. A forrásokból több mint 3400 hektár vadföldön fásítottak és közel 3000 dagonya, vaditató, a nagyvadak élőhelyeinek feltételeit javító beruházás valósult meg. Emellett mintegy 45 ezer fácánnal frissítették az állományt, közel 12 ezer csapdát vásároltak és üzemeltetnek a vadászatra jogosultak, illetve csaknem 400 ezer hektáron kotorékoztak - sorolta a kamara elnöke.
Frissítve: 2019.09.07. 16:55

Tudja, melyik a leghűségesebb nemzet a magyarság szerint? Soltész államtitkár megmondja

Publikálás dátuma
2019.09.07. 14:59

Fotó: Népszava
Azt nem mondta, hogy a magyarság ezt mikor mondta el neki.
A leghűségesebb nép, a leghűségesebb nemzet, ezt tartja a magyarság a ruszinokról - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfala görögkatolikus templomában a ruszin nemzetiség búcsúja alkalmából megtartott szentmisét követően. A politikus úgy fogalmazott: ezt a hűséget abban a hazában bizonyították, amelyben éltek és élnek, és nemcsak hazájukhoz, de egyházukhoz is ugyanígy viszonyulnak. Soltész Miklós kiemelte: szükség van arra, hogy a ruszinok megőrizzék hűségüket. Az államtitkár beszédében biztatta a ruszin közösséget, hogy erősítsék meg azt a hitet, azt a közösségi érzést, amelyre az elmúlt években szert tettek "erre óriási szükség van". Kiemelte: a sajópálfalai templom felújítását a kormány anyagilag is támogatja, miként a debreceni Fatemplom megépítését is.
Szerző
Témák
nemzetiségek
Frissítve: 2019.09.07. 15:05