Lemondott a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter

Publikálás dátuma
2019.09.08. 09:32
Fotó: AFP
Amber Rudd, a londoni kormány eddigi munkaügyi minisztere a lemondását bejelentő drámai hangú búcsúlevelében lesújtó képet festett a Konzervatív Párt állapotáról és Boris Johnson miniszterelnök Brexit-politikájáról.
Az unióban maradás mellett egykor elszántan érvelő politikus, a tory párt szabadelvű tömörülésének a befolyásos tagja „politikai vandalizmusnak”, „a tisztesség és a demokrácia elleni támadásnak” minősítette a múlt heti tisztogatást, melynek során Johnson 21 képviselőt száműzött a frakcióból, és tiltotta meg nekik, hogy a következő választáson a párt színeiben induljanak. Rudd távozásának másik meghatározó oka állítása szerint az volt, hogy – mint tapasztalta – a kormányfő kizárólag a Brüsszellel való megállapodás nélküli kilépés előkészítésén fáradozik, meg sem kísérelve az alkukötést. Rudd felháborodásának adott hangot a Boris Johnson által használt „agresszív és sértő” nyelvezet miatt is. Az exminiszter, aki a következő választáson független konzervatívként kíván indulni, óva intett attól, hogy a miniszterelnök „a népet szembeállítsa a parlamenttel”. A munkaügyi miniszter kiválása szorosan követi „BoJo” saját öccsének, a szintén közkedvelt Jo Johnson államtitkárnak a – hasonló bírálatokkal fűszerezett – lemondását. Hétfőn a királynői szentesítéssel törvényerőre emelkedik az egyesült ellenzék által a múlt héten benyújtott tervezet, mely az október 31-i kilépés elhalasztásának kérelmére kötelezi Johnsont abban az esetben, ha október 19-ig nem sikerül dűlőre jutni Brüsszellel. A brit közvéleményben megütközést keltett a Dominic Raab külügyminiszter által vasárnap megerősített találgatás, miszerint a kormány „nagy körültekintéssel interpretálja majd a törvényt”. Ugyancsak hétfőn, várhatóan a parlament felfüggesztése előtti utolsó ülésnapon Boris Johnson ismét javasolni fogja idő előtti választás kitűzését október 15-re. Elképzelhető, hogy ezt az ellenzék ismét le fogja szavazni, mert a kormányfővel szembeni bizalmatlanság jeleként csak október 31-ike után lenne kész az urnákhoz hívni a szavazókat, azért, hogy biztosan el lehessen kerülni a rendezetlen kilépést. Éertesülések szerint a kormányfő tanácsadói olyan terven is dolgoznak, hogy Johnson lemondana tisztségéről, abban a reményben, hogy utódja rövidesen megbukik, és ő a csatavesztés után megnyerné a háborút. A YouGov közvélemény-kutatása szerint a Konzervatív Párt 35, a Munkáspárt 21, a Liberális Demokrácia 19, a Brexit Párt 12 százalékos támogatottságot élvez. Utóbbi vezetője, Nigel Farage „meg nem támadási szerződést” ajánlott fel a toryknak: kész nem indítani saját jelölteket azokban a körzetekben, ahol „talpig brexites” képviselné a kormánypártot.   
Frissítve: 2019.09.08. 18:25

Helyhatósági választásokat rendeznek ma Oroszországban

Publikálás dátuma
2019.09.08. 09:04

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
És a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében is tartanak pótválasztást.
Oroszországban vasárnap 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 központ vezetőjét választják meg, és a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást - írja az MTI. A voksolás az ország összes - nyolcvanöt - régióját érinti és több mint 47 ezer mandátum sorsát dönti el. Az orosz Központi Választási Bizottság közlése szerint a választott tisztségekért több mint 118 500 jelölt verseng, közülük több mint 91 ezren pártok képviseletében, több mint 27,4 ezren pedig egyéni jelöltként. A szavazókörzetek száma több mint 48 ezer. A legélesebb politikai küzdelem a 45 tagú moszkvai képviselő-testület megválasztása körül bontakozott ki azt követően, hogy az illetékes választási testületek elutasították 57 jelöltaspiráns bejegyzését. A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhat. A hatóságok a választásból való kizárást a támogató aláírások egy részének meghamisításával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. Az érintettek július óta rendszeresen utcai tiltakozásokat tartottak a hétvégeken, amelyek többségét a városi hatóságok nem engedélyezték. A tüntetések részvevői ellen a rendvédelmi szervek keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. Kilenc ember ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik. Az elmúlt napokban négy embert ítéltek el két év és három és fél év közötti szabadságvesztésre, hivatalos személy elleni erőszak címén, egy embert négy évre küldtek rács mögé a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok sorozatos megsértésére hivatkozva, egy blogger pedig öt évet kapott, amiért a bíróság szerint a rohamrendőrök gyerekei elleni erőszakra buzdított.
Szerző

Kanadát is elérte a Dorian hurrikán

Publikálás dátuma
2019.09.08. 08:35
Letarolta a hurrikán a Bahamák északi szigeteit
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Eközben ezrek menekültek el a Bahamák letarolt szigeteiről.
Heves esővel és erős széllel elérte Kanada atlanti partját szombat este a Dorian hurrikán. Az MTI összefoglalója szerint több százezer ember otthonában megszűnt az áramszolgáltatás Új-Skócia tartományban, fővárosában, Halifaxben pedig a belvárosban ledőlt egy építési daru. Közben több ezer ember menekült el a Bahamák korábban letarolt északi szigeteiről. A vihar pusztításának egyelőre egyetlen áldozata sincs Kanadában. Új-Skócia előtt Észak-Karolinában, annak is elsősorban a part mentén fekvő, festői kis szigetvilágában – amelyet Outer Banksnek neveznek – pusztított a hurrikán. Ocracoke szigetét az esőzés és az óceán hullámai csaknem teljesen elöntötték, a szigetet és az ott élőket a vihar elszigetelte a külvilágtól. Szombaton azonban már elkezdett visszahúzódni a víz. A turisták körében vadregényes partja miatt közkedvelt Ocracoke szép időben is csak hajóval vagy légi járművön érhető el. Közben a Dorian által leginkább sújtott bahamai szigetekről több ezer ember menekült el szombaton a fővárosba, Nassauba, mert lakhelyükön egyre elviselhetetlenebbek a körülmények, pedig a vihar már több napja elvonult, és hajókon érkeznek segélyszállítmányok. A halálos áldozatok száma 43, de ez sokkal több is lehet, mert százakat – vagy akár ezreket – tartanak nyilván eltűntként.
Az emberek elhagyták otthonaikat, és a fővárosba, Nassauba mentek
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Az egyes erősségű hurrikán pénteken este fordult a nyílt vizek felé, és az amerikai Országos Hurrikán Központ jelezte, hogy lassan az északkeleti Massachusetts állam, majd Kanada felé tart. Kanadában már kihirdették a hurrikán-riadót.
Szerző
Témák
Kanada hurrikán