Átfogó reformokat ígért Conte

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:33

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Az olasz kormányfő emellett utalt arra, hogy enyhébb hangnem lesz jellemző kormányára.
Giuseppe Conte olasz kormányfő a képviselőházban hétfő este tartott beszédében hitet tett az Európai Unió mellett és a transzatlanti viszony erősítéséért szállt síkra, ami mindenképpen jelentős változás előző kormányához képest. Matteo Salvini előző belügyminiszter, a Liga elnöke ugyanis folyamatosan bírálta Brüsszelt és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel törekedett jó kapcsolatokra. Conte utalt arra, enyhébb hangnem lesz jellemző kormányára, egyúttal reformokat helyezett kilátásba. Conte egyik célja a dublini egyezmény újratárgyalása. Törekvésében támogatókra is lelhet, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter nem zárkózott el ettől. A kormány számára azért lenne fontos előrelépést elérni ebben a kérdésben, mert ugyan nyilvánvalóan szakítani akar Salvini bevándorlásellenes politikájával, de egyúttal nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy a lakosság egy jelentős részének tetszett a bevándorlókkal szembeni kemény bánásmód. Conte elmondta, a bevándorlás kérdéséről már eszmét cserélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Amikor a migrációról beszélt, az ellenzék többször bekiabálásokkal próbálta megzavarni. (Beszéde idején a parlament előtt tüntettek a Liga és az Olasz Testvériség szélsőjobboldali párt hívei.) Az új római kabinet ugyan hivatalosan még nem teljes értékű, hiszen ma tartják a szenátusban a bizalmi szavazást, azt azonban már megtapasztalhatta, mennyire fellélegzett Európa, hogy Salvini kikerült a kormányból. A csődkockázat jelentősen csökkent, a tőzsde indexe nőtt, Berlin pedig megkönnyebbülésének adott hangot csakúgy, mint Párizs. A francia külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Olaszországgal sokkal konstruktívabb kapcsolat alakul ki. Conte feladata az lesz, hogy elfogadtassa az új költségvetést az Európai Unióval. Tavaly (majd idén is) éles vita bontakozott ki a sarokszámokról, az Európai Bizottság túlzottdeficit eljárás megindításával fenyegette meg a kabinetet. A kormány prioritásai közé tartozik a bérekre épülő adóterhek csökkentése, valamint az adórendszer reformja. Komoly gondot jelent a szociális lakások alacsony száma, e téren is eredményt kívánnak felmutatni. A kormányprogram a képzés és az innováció serkentésére is utalást tesz. Az olaszok nem túl derűlátóak a kormány jövőjét illetően, egy felmérés szerint mindössze néhány hónapig tart az M5S és a PD együttműködése.
Frissítve: 2019.09.09. 22:40

Pénzhiány miatt szinte teljesen leállt az izraeli külügyminisztérium

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:43

Fotó: Shutterstock
Csak az olyan, érvényes szerződések szerinti munkák folytatódhatnak, melyek megszüntetése szerződésszegéssel járna, és következményeket vonna maga után.
Az izraeli külügyminisztérium legtöbb tevékenységük leállítására szólította fel hazai és külföldi alkalmazottait, mivel holtpontra jutottak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal, és nem tudják biztosítani a munkájuk elvégzéséhez szükséges forrásokat – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Csak az olyan, érvényes szerződések szerinti munkák folytatódhatnak, melyek megszüntetése szerződésszegéssel járna, és következményeket vonna maga után, mert jelenleg háromszázötven millió sékel (közel harmincmilliárd forint) hiányzik a külügyminisztériumi költségvetésből a tervezett működéshez.
„Az adott nagykövetség költségvetési helyzetétől függetlenül azonnali hatállyal be kell fagyasztani minden dolgozó minden munkalátogatását minden szinten”

– utasította a jeruzsálemi központ táviratilag minden külképviseletét, és felszólítottak az új kapcsolatok és kezdeményezések, valamint minden közbeszerzés, találkozó, konferencia és nyilvános esemény leállítására.

A minisztérium nem hívhat meg új küldöttségeket Izraelbe, de a már korábban meghívottakat fogadják. A diplomaták szerint
az intézkedések példátlanok az izraeli diplomácia történetében.

Jiszráel Kac miniszter és Benjamin Netanyahu
Fotó: RONEN ZVULUN / AFP
A lap felhívta a figyelmet rá, hogy igen érzékeny időpontban hozták meg a megszorító intézkedéseket, az iráni atomválság kiújulásakor, valamint röviddel az ENSZ-közgyűlés őszi üléseinek kezdete előtt. A külügyminisztérium bejelentette, hogy Jiszráel Kac miniszter a pénzügyi válság megoldásán dolgozik. A tárca állásfoglalása szerint előre megjósolhatóak voltak a gondok, mert a pénzügyminisztérium példátlan módon eleve alul finanszírozta a diplomáciai költségvetést, s ezzel
„megbénította a külképviseleti munkát és Izrael külkapcsolatait”.

A pénzügyminisztérium válasza szerint jelentős különbség alakult ki a kormány által a külügyminisztérium költségeire elfogadott pénzügyi keret és a minisztérium saját igényei között, és ezért kényszerültek leállítani a kifizetéseket.

Megbukott Netanjahu törvényjavaslata

Megbukott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök törvényjavaslata a választási helyiségek bekamerázására, amit az állítólagos választási csalások megakadályozására hirdetett meg – jelentette a helyi média. Az izraeli parlament, a kneszet törvényalkotó bizottságában elbukott a Likud párt indítványa, miután Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártjának képviselője ellene szavazott. A sokat vitatott, ellentmondásos törvényjavaslat alapján a pártok megfigyelői kép- és hangfelvételeket készíthettek volna már a szeptember 17-én esedékes előrehozott parlamenti választásokon. Vasárnap Aviháj Mandelblitt államügyész, Chanan Melcer, a központi választási bizottság elnöke, valamint a kneszet jogtanácsosa is törvényellenesnek bélyegezte, és elítélte a villámtörvénykezést ebben a kérdésben, mert az Melcer szerint káoszba taszíthatta volna a közelgő választásokat. „Nem meglepő, hogy Tomi Lapid és Beni Gantz összeállt Ahmed Tibivel és Ajman Odével a törvény eltemetésére, mert együtt alakítanak baloldali kormányt” – mondta a szavazás után Netanjahu a centrista Kék-fehér pártnak, valamint az Egyesült arab pártoknak az állítólagos szövetségére utalva, majd felszólította híveit, hogy a csalások megakadályozására tömegesen menjenek el a Likudra szavazni – jelentette a Háárec című újság honlapja. A törvényjavaslatot azonban nem az ellenzéki pártok eleve bekalkulált ellenszavazatai, hanem Avigdor Libermannak, Netanjahu volt szövetségesének és jelenleg legveszélyesebb ellenfelének a voksa döntötte el.  

Frissítve: 2019.09.09. 17:08

Budapesti járatokat is érint a British Airways kétnapos sztrájkja

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:00

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A munkabeszüntetés miatt nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.
Negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways (BA) brit légitársaság pilótái hétfőn bérköveteléseik nyomatékosítására. A British Airways gyakorlatilag egyetlen járatot sem képes elindítani, több mint 1500 járatot törölt, ami 280 ezer utast érint. A Budapestre érkező, illetve induló BA-járatok egyike sem közlekedik se hétfőn, se kedden. A hvg.hu összesítése szerint a munkabeszüntetés miatt
nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.

A kétnapos sztrájk 80 millió font bevételkiesést okoz a vállalatnak. A fennállásának idén századik évfordulóját ünneplő brit légitársaság pilótái eddig még soha nem tartottak munkabeszüntetést. A British Airline Pilots' Association (Balpa) pilótaszövetség tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a BA-pilótáknak a munkáltatónál, de azóta sem sikerült megegyezésre jutni. A szövetség nem fogadta el a társaság három év alatt 11,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát, amely alapján nagyjából évi 200 ezer fontra emelkedett volna a pilóták jövedelme. A pilótaszövetség szerint a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük. A British Airways 4300 pilótát foglalkoztat, naponta mintegy 850 járattal 145 ezer embert utaztat. A British Airways anyavállalata, az International Airlines Group (IAG) adózás előtti eredménye tavaly 3 milliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. A British Airways pilótái július 22-én szavazták meg, hogy szeptember 9-10-én és 27-én munkabeszüntetést tartanak. A Balpa közölte, hogy januárig további sztrájkot tarthatnak a British Airways pilótái.
Szerző