Financial Times: Budapest a hetedik legjobban bekamerázott európai város

Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:59
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
London bőven előttünk van, a kínai városok pedig aztán pláne.
A Hvg.hu szemlézte a Financial Times gyűjtését, amiből kiderül, hogy a magyar főváros az európai városok közütt a hetedik helyen végzett a köztéri kamerák ezer főre jutó számát tekintve. Londonban torát üli a Nagy Testvér, írja a lap, ott 68 kamera jut ezer emberre, de a világban a kínai Csungking viszi a pálmát 168 kamerával – ez utóbbi azért is nagy dolog, mert ott 8 millióan élnek. A magyar termés a lap szerint olyan 4 körül lehet, amivel Madrid mögé és Athén elé kerültünk. A második helyezett Berlin, a harmadik pedig Varsó. 
Szerző

Tarlós szerint nem hülyeség lezárni a kilenc központi aluljárót a hajléktalanok elől

Publikálás dátuma
2019.09.10. 14:56

Fotó: Népszava
A jelenlegi főpolgármester új hajléktalanrendelettel készül a következő ciklus elejére.
Az Index készített függő interjút Tarlós István főpolgármesterrel, az apropó az Emmi és a főváros közös terve, az aluljárók éjszakai lezárása volt. Tarlós azt mondta, a jövőben több figyelmet fordítana a hajléktalanokra, és ennek egy részfolyamata az, hogy az Emmi elzárná a nagyobb fővárosi aluljárókat, megakadályozandó, hogy hajléktalanok ott éjszakázzanak. Szerinte ez:
"Nem hülyeség!"

Azt is elárulta, hogy új hajléktalanrendelet készül, ha ő marad a polgármester, akkor ezzel 2020 első negyedévének végére meglesznek. A tervezett módosítások szerinte javítanák a hajléktalanok ellátását, és például munkásszálló-szerű lakásokhoz is juttatná őket. "Jelenleg megbízhatatlan adatok állnak rendelkezésre a hajléktalanok számáról, egészségügyi, mentális állapotukról, ezen is próbálunk javítani. Fővárosi részről nehéz kezelni a helyzetet, ha hullámokban érkeznek vidékről a felvándorlók" - mondta Tarlós. Hozzátette: "Az elmúlt kilenc évben javítottunk az ellátás paraméterein, mégis vannak, akik uszítják ellenünk a hajléktalanokat." Az Index megkérdezte Tarlóst arról is, hogyan áll a napokban felvetett főpolgármester-jelölti vitával, lesz-e ilyen vita a részvételével, és ha igen, milyen körülmények között. Ennyit válaszolt:
"Hát persze! Nincs több válaszom most erre."

Az Atv.hu-nak ezt azzal egészítette ki: „A feltételekről való elképzelés a másik térfélen pattog”.
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 22:15

Fegyverropogásra és harci repülőgépek zajára hívja fel a figyelmet a honvédség

Publikálás dátuma
2019.09.10. 14:29

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Hadgyakorlat zajlik még két héten keresztül, éleslövészettel, légierővel.
Katonai gyakorlatok miatt megnövekedett hanghatásra és a megszokottnál nagyobb légiforgalomra lehet számítani a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterének térségében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel. Közleményük szerint szeptember 6. és 22. között nemzetközi és hazai gyakorlatokat tartanak. Bakonykúti térségében szeptember 11-én 8 órától 23 óráig, valamint szeptember 12-én 8 órától 17 óráig tartanak éleslövészetet. Veszprém, Hajmáskér, Várpalota, Újmajor, Körös-hegy térségében szeptember 16-án 8 órától 20 óráig a gyakorlat feladatait vaklőszerrel hajtják végre a résztvevő katonák. A térségben szeptember 17. és 19. között - naponta 8 óra és 20 óra között, valamint szeptember 20-án 8 óra és 14 óra között lesz éleslövészet. A gyakorlaton a légierő eszközei is részt vesznek. "A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát" - írta közleményében a HM.
Szerző