Közmunkások terítik a Fidesz kampányanyagát Komlón

Publikálás dátuma
2019.09.12. 21:57

Fotó: RTL Híradó
Az ellenzék a választási bizottsághoz fordult, mert szerintük visszaélnek a munkájukat féltő emberek kiszolgáltatottságával. A Fidesz viszont büszke rá, hogy szabadnapjukat áldozták az aktivizmusra.
Közmunkások terítették Komlón a Fidesz kampányanyagait, derül ki az RTL Híradó riportjából. Az ellenzék közös polgármester-jelöltje, Ferenczy Tamás közösségi oldalán meg is osztotta a történteket.
"Azt mondták, hogy 30-án lejár a szerződésük, és ők nagyon szeretnék, ha ez meg lenne hosszabbítva"

 - nyilatkozta Ferenczy a Híradónak, miután rá is kérdezett az illetőknél, hogy valóban közmunkások-e.
Nem sokkal az ellenzéki jelölt posztját követően a helyi kormánypárti jelölt is közzétette a közmunkások fényképét, mondván: köszöni, hogy önkénteskedtek. Az újraválasztásért induló Polics József fideszes polgármester pedig azzal büszkélkedett el a Híradónak, hogy a közmunkások ráadásul szabadnapjukat áldozták a Fidesznek való kampányolásra.
A komlói ellenzéki szövetség a Helyi Választási Bizottsághoz fordult, aminek három napon belül kell elbírálnia beadványukat.

Szerintük a Fidesz visszaél az önkormányzat jóindulatától egzisztenciálisan függő közmunkások kiszolgáltatott helyzetével.
Szerző

Pénteken bojkottálják az iskolát a diákok

Publikálás dátuma
2019.09.12. 20:04
Diáktiltakozás az Aurórában
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Alternatív tanórákkal tiltakoznak diákok pénteken a köznevelési törvény legutóbbi, önkényes módosításai ellen, arra kérve társaikat: ezen a napon ne menjenek be „hagyományos” iskolai órájukra.
Az akciót az augusztus 31-i budapesti diáktüntetés szervezői jelentették be, s több csoport és szervezet – mint a Diákszolidaritás Akció, a Szabad Egyetem, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – is csatlakozott hozzájuk.
Az alternatív tanórákon arról beszélgetnek majd diákok, szülők, tanárok, hogyan lehetne valóban jó irányba terelni az elavult köznevelési rendszert. Budapesten az Aurórában egész napos programsorozatot szerveztek, de lesznek programok Pécsen, Szombathelyen, Szegeden is. A diákok egyebek mellett a szabad tankönyvválasztást, az intézményvezetők kinevezésénél véleményezési jogot, oktatási ügyekben széles körű társadalmi egyeztetéseket szeretnének. Az aHang platformon indult petícióhoz már több mint 11 ezren csatlakoztak.
Szerző
Témák
Oktatás
Frissítve: 2019.09.13. 12:35

Itthon nincs pénz az egészségügyre, de Erdélyben orvoslakásokat épít a magyar kormány

Publikálás dátuma
2019.09.12. 19:39
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az erdélyi orvoshiány mintha jobban foglalkoztatná az Orbán-kormányt a magyarországinál.
A magyar állam támogatásával épült orvoslakásokat adtak át csütörtök délután Gyergyószentmiklóson, és hasonló lakások alapkövét teszik le az este folyamán Borszéken, számol be az MTI. A Gyergyószentmiklóson épített ikerházban két, egyenként 115 négyzetméteres szolgálati lakás kapott helyet. Bebútorozva, elektronikai eszközökkel felszerelve, a Bethlen Gábor Alap 65,3 millió forintos támogatásával. "Bízom benne, hogy csökkenteni tudjuk ezáltal azt a súlyos orvoshiányt, amely a régiót jellemzi" - nyilatkozta a jeles alkalomból Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.
Ez egy jó hír, ám mégis kelthet bizonyos kellemetlen érzéseket a Magyarországon élő olvasókban, tekintve, hogy a hazai egészségügy - talán mivel nem nemzetpolitikai kérdés - gyötrelmes állapotban van. Álljon itt mutatóba néhány múltheti hír:
  • negatív csúcsot döntött a magyar egészségügy: először esett be a GDP 7 százaléka alá az erre fordított kiadás, ebből is csak 4,8 százalékot áll az állam;
  • nincs terv az orvoshiány ellen, akadoznak a szűrések, tovább csúsznak a kórházak eladósodása elleni intézkedések;
  • az állítólagos béremelés ellenére a szakdolgozók egy fillérrel sem keresnek többet, és a valós érdekvédelem hiánya miatt a vegyész-szakszervezet kénytelen segítséget ajánlani;
  • jelenleg is tart a fogorvosok két hetes sztrájkja;
  • tízből nyolc 75 évnél fiatalabb magyar úgy hal meg, hogy meg lehetett volna menteni.
Szerző
Témák
nemzetpolitika
Frissítve: 2019.09.12. 20:01