Százmilliós amerikai segély Ukrajnának

Publikálás dátuma
2019.09.13. 17:22

Fotó: Pavlo Pakhomenko / AFP
Donald Trump állítólag demokrata kihívója ellen is felhasználta volta az ukránoknak szánt segélyeket, ám végül túl nagy ellenállásba ütközött.
Jóváhagyta az amerikai külügyminisztérium 141,5 millió dollár (körülbelül 42,5 milliárd forint) katonai segély kifizetését Ukrajnának. Ha a következő 15 napban a Kongresszus nem emel kifogást, akkor az összeget még ebben a hónapban kifizethetik. A segély hivatalos célja az orosz agresszió megfékezése, ami a gyakorlatban változatos támogatást jelent. A Defensnews védelmi szakportál szerint jut pénz többek között például tanácsadásra, kiképzésre, angoltanításra, szimulátorokra, kommunikációs eszközökre, de olyan halálos eszközökre is, mint a mesterlövész fegyverek vagy rakétavetők, valamint külön forrásokat szánnak a Fekete-tenger biztonságának megteremtésére. Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, az amerikai védelmi minisztérium további 250 millió dolláros (75 milliárd forintos) katonai segélyének a kifizetése elől is elhárul az akadály. A tetemes összeg az utóbbi hetekben, hónapokban nagy belpolitikai vihart kavart az Egyesült Államokban, miután Donald Trump elnök konzultált Mark Esper védelmi miniszterrel és az azóta menesztett John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval, és az ukrajnai segélyek visszatartását és újravizsgálását rendelte el. A Fehér Ház kommunikációja szerint ennek oka az volt, hogy az elnök biztosra akar menni, hogy az amerikai adófizetők pénze jó helyre megy, és nem tűnik el az ukrán korrupció mocsarában. Továbbá állítólag Trump szerette volna, ha Ukrajna katonaságának fejlesztéséből mások is kiveszik a részüket. Az elnök már választási kampányában is azt ígérte, hogy alaposan meg fogja nyirbálni az Egyesült Államok külföldre irányuló támogatásait. 
Ukrajna túl fontos ahhoz, hogy belpolitikai játszmákra használják fel
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Csakhogy később a Washington Post úgy értesült, a segélyek visszatartása mögött valójában az állhatott, hogy Trump így próbált meg nyomást gyakorolni Volodimir Zelenszkijre. Állítólag az amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudolph W. Giuliani Madridban találkozott az ukrán államfőhöz közeli személyekkel, hogy rávegyék, indítsák újra a vizsgálatokat a demokraták egyik legesélyesebb elnökjelöltjével, Joe Bidennel és fiával, Hunter Bidennel szemben. Utóbbi egy ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsában dolgozott, amely korrupciós ügybe keveredett. Apja pedig azért került bajba, mert maga dicsekedett el vele, hogy Barack Obama alelnökeként kirúgatta az ukrán legfőbb ügyészt, aki nem mellesleg fia ügyében vizsgálódott. Végül az ügy vádemelés nélkül végződött, de Trumpnak nyilván jól jött volna, ha felmelegítik az ügyet. Terveit végül az hiúsíthatta meg, hogy republikánus képviselők is jelezték: Ukrajna túl fontos ahhoz, hogy belpolitikai játszmákra használják fel, és készek a demokratákkal szavazni, ha kell. Az amerikai médiában megjelentek olyan vélemények is, miszerint a segélyek visszatartásának valódi oka, hogy az amerikai elnök „nem akar csalódást okozni” Vlagyimir Putyinnak. Tény, hogy Donald Trump rendre tesz barátságos gesztusokat az orosz elnöknek. A Krím-félsziget orosz bekebelezéséért a felelősséget például hajlamos demokrata elődjére, Obamára kenni, nemrégiben pedig meglebegtette, hogy visszahívná Oroszországot a világ legerősebb gazdaságait tömörítő G7-ek tanácskozására. Beszédes az is, hogy a májusban megválasztott Zelenszkij még mindig nem jutott el a Fehér Házba, bár augusztusban már felmerült egy találkozó lehetősége a közeljövőben. Másrészt viszont a gesztusokon túl az Egyesült Államok – és benne a politikai elit – rendre kiáll Ukrajna mellett, szót emel az orosz agresszió ellen, és eddig másfél milliárd dollár segély kifizetése mellett kötelezte el magát.
Szerző

Már legalább négy emberrel végzett az árvíz Spanyolországban

Publikálás dátuma
2019.09.13. 16:44

Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Mindannyiuk autóját elsodorta a víz, így vesztették életüket.
Legalább négy ember meghalt Délkelet-Spanyolországban az esőzések és az ár miatt. A heves esőzések két napja kezdődtek az ország délkeleti részén, főként a valenciai és murciai autonóm közösségekben okozva rendkívüli helyzetet. A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint útzár van érvényben több mint 80 autóúton, mivel
az özönvíz autókat sodor el.

Így vesztette életét csütörtökön egy idős házaspár: autójukat magával ragadta az ár. A 70 éves pár holttestére a felborult gépkocsiban bukkantak rá - írja az Euronews. Egy harmadik ember akkor halt meg az andalúziai Almeríában, amikor megpróbált egy elárasztott alagúton áthajtani autójával. Péntek délután pedig egy korábban eltűntként nyilvántartott 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét.
Murciában pénteken elmaradt a tanítás minden oktatási intézményben, és mintegy 2500 ember kellett kitelepíteni otthonából - tájékoztatott a spanyol közszolgálati televízió (RTVE). A régióban készült légifelvételeken látszik, hogy hatalmas területek, termőföldek és lakott térségek kerültek víz alá. Több települést is teljesen megközelíthetetlenné tett az áradás, például Los Alcázaresben többeket helikopterrel kellett evakuálni.
A mentésekben a hadsereg különleges egysége is közreműködik.

A rossz idő miatt a murciai repülőtér forgalmát lezárták, és néhány órára az almeríai légikikötő is bezárt, ahogy a Baleár-szigetek fővárosának, Palmának reptere sem indított és fogadott járatokat több mint egy órán keresztül.
Ontinyentben a csütörtökön kitelepített mintegy száz ember továbbra sem térhet haza, mert újabb árhullámtól tartanak, noha az esőzés a nap folyamán alábbhagyott. A településen hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett, akkora mennyiség, amennyi általában fél év alatt szokott. A levonult ár sarat, törmeléket, szemetet, felborított járműveket hagyott maga után.
A heves esőzések a Baleár-szigeteket sem kímélik, Ibizán több helyről is földcsuszamlást jelentettek. Az érintett régiókban több száz embert evakuálni kellett.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 18:11

Egy jól kifejlett kannabisz-tövet felejtett valaki a metrón, a berlini BKV keresi a tulajdonosát

Publikálás dátuma
2019.09.13. 12:38

Fotó: LEBOUCHER-ANA / AFP
Mondjuk a becsületes megtalálók juharfának titulálják a növényt, de biztos csak nem akarják bajba sodorni a gazdáját.
Németországban a marihuána orvosi célú felhasználása legális, de a sima hétköznapi fogyasztók is nagyobb következmény nélkül tarthatnak maguknál 6 grammnyi füvet. Azonban a növény termesztése már erősen törvénybe ütközik, ezért is meglepő, hogy valaki fogta magát, és egy cserépben nevelgetett, jól kifejlett kannabisz-tővel a kezében felszállt a berlini metróra. Bár természetesen az is elképzelhető, hogy a növény ismeretlen tulajdonosának alapból gondjai vannak a rövidtávú memóriájával, de ugyanennyi esélye van annak is, hogy eléggé be lehetett tépve, ugyanis a növény hogy, hogy nem, az ismeretlen tulajdonossal ellentétben ott maradt a metrón. A helyi tömegközlekedési társaság, vagyis a berlini BKV (BVG) pedig gondolt egyet, és amikor megkapta a tőről készült fotót, a becsületes megtalálók íratlan szabályainak megfelelően elkezdte keresni a tulajdonost. Azonban egy kis csavar került a történetbe, mert a társaság erről szóló Facebook-posztjának írója nem a nevén nevezte a gyereket: 
"Ki felejtette a juharfáját a metrón?"

- szólt az utazóközönséghez intézett álnaiv kérdés, ami nem feltétlenül kell, hogy egyben költői is legyen, hiszen ha valaki volt olyan bátor, hogy felszálljon egy kannabisz-tővel a kezében egy tömegközlekedési eszközre, akkor akár az is elképzelhető, hogy tényleg jelentkezik a felhívásra, miután hazaérve leesik neki, hogy estére nem lesz miből megtekerni a spanglit. Persze a poszt kommentelői is kitettek magukért, egyikőjük például így reagált:
"Hoppá! Ez én voltam. De mondjátok, mennyit késett a metró? Amikor ott felejtettem, csupán egy cserép, egy zacskó juharmag és egy zsák föld volt nálam."

Tanulság egyelőre nincs, csak a berlini metró ablakában gazdátlanul álldogáló, jól kifejlett kannabisz-tő, a háttérben sok kis Brandeburgi kapuval:
Szerző
Témák
kannabisz Berlin BKV
Frissítve: 2019.09.13. 13:00