Szegedi óriásbravúr után berúgta a Motort a Veszprém

Publikálás dátuma
2019.09.15. 20:12
Igor Szoroka, az ukrán Zaporizzsja játékosa (k), valamint a veszprémi Dragan Gajic (b) és Omar Jahja.
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Ennél jobban nem is kezdhette volna a két magyar élcsapat a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját, a Szeged a klubvilágbajnokot verte, míg a Veszprém az ukrán bajnokot.
A szegedi szurkolók „Köszöntünk itthon, Thiagus” felirattal üdvözölték a Barcelona brazil játékosát, Thiagus Petrust, aki 2015 és 2018 között a Szegedet erősítette. A sajtótribünön pedig egy hely üresen maradt, és a klub egy koszorúval, a drukkerek pedig egy drapériával emlékeztek Simon Józsefre, a Nemzeti Sport júliusban elhunyt kézilabda-szakírójára.
Maga a meccs parádésabban nem is kezdődhetett volna: a Veszprémből érkezett Mikler Roland az első percben, a szezon első BL-meccsén megfogta a katalán Dolenec hetesét; aztán a harmadik percben másodszor is elővezette ugyanezt, ami azért elég hálás belépőt jelentett. A szünetre hét gólra ellépett a Szeged (18-11), de az utolsó tíz percben 27–26-nál és 28–27-nél is az egyenlítésért támadhattak a katalánok. A slusszpoén minimum tanulságos volt, ugyanis Mikler saját kérésére lecseréltette magát, a helyére állt Mirko Alilovic pedig három döntő védésével elérte, hogy a Szeged a nyitóforduló meglepetését szolgáltassa: MOL-Pick Szeged–Barcelona 31–28! Ami azért is nagy szám, mert a katalán csapat néhány hete megnyerte a Szaúd-Arábiában rendezett Super Globe-ot, vagyis a nem hivatalos klubvilágbajnokságot, miután legyőzte a német sztárcsapatot, a THW Kielt.
Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged vezetőedzője érthetően a mennyekben járt: „Az első félidőben jól játszottunk, a másodikban viszont elfáradtunk és könnyű gólokkal felzárkóztak a vendégek. Nagyon fontos védéseket mutatott be Mikler és Alilovic is. Nagyon komoly győzelmet aratott együtt a szegedi kézilabdás család, mert elképesztően nehéz felülmúlni a Barcelonát.”
A meccs hőse persze Mikler Roland volt: „Készültem a Barcelona játékosainak lövéseiből. Fantasztikus érzés volt ebben a kék mezben és fantasztikus hangulatban játszani ismét. Tudtuk, hogy ez lesz a csoportkör egyik, ha nem a legnehezebb mérkőzése. Szerettünk volna győzni, így azt is tudtuk, hogy ehhez emberfeletti teljesítményre lesz szükségünk” – idézte a kapust a klub honlapja.
Xavi Pascual, a Barca vezetőedzője elismerte a Szeged fölényét: „Mindenekelőtt gratulálok a Szegednek, az első félidőben nagyon jól játszott, nem sok lehetőséget hagyott nekünk. A második félidőben váltottunk, próbáltunk feljebb zárkózni, ez azonban nem volt elég a sikerhez.”
A Barca meghatározó játékosa is az atmoszférát emelte ki: „A szurkolók csodálatos hangulatot teremtettek, emiatt mindig jó Szegeden pályára lépni – kezdete Víctor Tomás, aki elismerte: az első félidőben csak egy csapat volt a pályán, a Szeged… Szerinte ők csak a második félidőre érkeztek meg, de a végjátékban rengeteget hibáztak, majdnem húsz lövést rontottak, így csak az eredmény után rohantak.
A másik csoportban a Veszprém az ukrán bajnok Motor Zaporizzsját fogadta, és paradox módon a nyomást nem is annyira az ellenfél játéktudása, mint a hazai szurkolók elvárásai jelentették. Legalábbis erre utalt David Davis vezetőedző meccs előtti nyilatkozata, amikor azt mondta: „Nehéz az első meccset hazai pályán játszani, hiszen ez mindenkit egy kicsit idegessé tesz.” 
Az idegeskedés aztán nem volt indokolt, a bivalyerős Veszprém és ellenfele más súlycsoportban játszott: az izgalom nélküli partit nagy nyugalommal és magabiztossággal hozta a magyar bajnok, volt olyan kilenc perc a meccsen, amikor 11 gólt szerzett a hazai csapat, miközben csak négyet kapott, és az egyértelmű erődemonstráció el is döntötte az összecsapást. 
A 42. percben már meg is volt a közte tíz, vagyis a nyitányon berúgta a motort a Veszprém, a vége pedig: Telekom Veszprém–Motor Zsaporizzsja 40-28. 
David Davis edző megnyugodva értékelhetett: „Az első félidőben feltérképeztük saját magunkat, hogy hol is tartunk pontosan, illetve az ellenfelet. Amikor ez megvolt, kijött a két csapat közti különbség. Nagyon örültem az eredményes támadójátéknak, a 40 dobott gól jónak mondható, a 28 bekapott viszont kicsit sok. A lényeg, hogy az új játékosok éltek a lehetőséggel, de láttam rajtuk, az első BL-meccsükön még kicsit idegesek. Mivel sokan vannak, lesz lehetőségem a csapat forgatására, ami jó előjel.”
Szerző
Témák
kézilabda BL

A sötétedés vetett véget a sorsdöntő Davis Kupa-meccsnek, de nálunk az előny

Publikálás dátuma
2019.09.15. 20:02

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Miután Fucsovics váratlanul kikapott ellenfelétől, még egy meglepetés várt a magyar tenisz válogatottra.
Szombaton a két egyes után 1-1-re álltak a felek, vasárnap előbb a Fucsovics Márton, Balázs Attila páros legyőzte 7:6, 3:6, 6:3-ra a Szerhij Sztahovszkij, Gyenisz Molcsanov kettőst, majd Fucsovics némileg váratlanul, három órás csatában 5:7, 6:3, 7:6 (7-3)-ra kikapott Sztahovszkijtól, így 2-2-re alakult az állás.
A továbbjutásról döntő ötödik meccsen Balázs ellenfele Ilja Marcsenko volt. A két játékos korábban egyszer találkozott egymással, a wimbledoni tenisztorna selejtezőjében idén Balázs három játszmás meccsen győzött, de akkor füvön játszottak, most viszont salakon. 
A kiegyenlített első játszmában Balázs 1:1-nél vette el ellenfele adogatását, és mivel a sajátjait hozta, 6:4-re a magyar játékosé lett a szett. A másodikban folytatódott a nagy csata, néha könnyebben, máskor nehezebben, de egyik játékos sem adta el a szerváját, így jutottak el a felek 5:5-ig, amikor a mérkőzésvezető sötétedés miatt beszüntette a találkozót, ami hétfőn folytatódik. 
"Nem bánom, hogy vége lett, nem lehetett már igazán jól látni a labdát - mondta a Duna World-nek Balázs. - Nem számítottam rá, hogy nekem kell a mindent eldöntő utolsó meccset játszani. A megnyert páros után bíztam benne, hogy Marci megnyeri az egyest, sajnos nem így alakult. Marci nagyon sok fontos csatát nyert már a Davis Kupában, most is mindent megpróbált, de Sztahovszkij fantasztikusan játszott." 
A magyar ukrán párharc győztese egy mérkőzésre kerül a Világcsoporttól, a vesztes egy osztállyal lejjebb folytatja.
Szerző
Témák
tenisz Davis Kupa
Frissítve: 2019.09.15. 21:00

Megdöntötték a félmaratoni világcsúcsot

Publikálás dátuma
2019.09.15. 16:23

Fotó: NIKOLAI LINARES / AFP
A kenyai Geoffrey Kamworor 58:01 perces idővel megdöntötte a félmaraton világcsúcsát a koppenhágai utcai futóversenyen.
A 26 éves hosszútávfutó honfitársa, Abraham Kiptum tavaly Valenciában felállított 58:18 perces idejét adta át a múltnak a kicsivel több mint 21 kilométeres távon. Kamworor az első öt kilométeren még a régi csúcsnál rosszabb idővel haladt, az utolsó 11 kilométert pedig egyedül teljesítette. Tizenöt kilométernél már gyorsabb volt, mint Kiptum, előnyéből pedig annak ellenére is meg tudott őrizni 17 másodpercet a befutóig, hogy nagy eső nehezítette a versenyt. Kamworor karrierje első félmaratoniját még 2014-ben éppen a dán fővárosban nyerte. 
Szerző