Ami csak elromolhatott, az el is romlott a Budapest- Hatvan vasúti vonalon

Publikálás dátuma
2019.09.16. 20:38
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A többszörös műszaki hiba miatt negyven perces késések is előfordulhatnak az érintett szakaszon.
 Jelentős késésekre kell készülni a Budapest-Hatvan vonalon - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese hétfő este az MTI-vel. Közleménye szerint a péceli állomáson áramellátási hiba miatt nem működik a biztosítóberendezés, Rákosligetnél pedig a nyíltvonali berendezés és a váltószerkezet hibásodott meg. A péceli vonatok közlekedése lelassult, a Keleti pályaudvar és Hatvan között utazóknak 30-40 perces késésekkel kell számolniuk. 
Szerző

Meglepően nyugodt és konstruktív volt Magyarország meghallgatása Brüsszelben

Publikálás dátuma
2019.09.16. 20:25

Fotó: European Union
Míg itthon bevándorláspárti bosszúállók támadásának nevezte a 7-es cikkely szerinti eljárás a kormány, kint "nem akarták megnehezíteni az eszmecserét."
"A vártnál udvariasabb, nyugodtabb és konstruktívabb légkörben zajlott Magyarország meghallgatása az EU Tanácsában" – nyilatkozta a Népszavának egy magasrangú EU-forrás a zárt ajtók mögött zajló kétórás vita után. "Magyar részről nem számítottunk erre a pozitív hozzáállásra, különösen azután, hogy látjuk a kormányzati megnyilatkozásokat a médiában” – tette hozzá. Varga Judit igazságügyi miniszter a 7. cikkelyes eljárás keretében megrendezett vita elején rövid bevezetőt tartott, majd az őt kísérő Bóka János államtitkárral és Várhelyi Olivér EU-nagykövettel együtt hosszan és alaposan válaszolt a kérdésekre. Mint informátorunk fogalmazott: a kérdezők és a válaszolók is nagyon jól felkészültek, és "a magyarok láthatóan nem akarták megnehezíteni az eszmecserét." Értesüléseink szerint az ülésen 10 tagállam kért szót, és kérdéseik elsősorban a médiaszabadságra, az akadémiai szabadságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióra vonatkoztak. Többen firtatták, hogy Magyarország miért nem teljesíti az Európa Tanács korrupcióellenes intézménye, a GRECO ajánlásait. Szóba került a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal és az ügyészség szerepe az igazságszolgáltatásban, az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag, a menedékkérőkkel való bánásmód, valamint a nemrégiben létrehozott kormánypárti média konglomerátum. A Benelux-országok mellett négy nagy ország: Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország is megfogalmazta aggályait. Rajtuk kívül Dánia, Portugália és Svédország képviselője szólt hozzá a vitához. A német kollégája nevében is felszólalt francia EU-ügyi miniszter azt mondta, hogy a 7. cikkelyes eljárást kezdeményező európai parlamenti jelentés megállapításai aggasztóak. Azt javasolta, hogy a folyamat keretében a későbbiekben tárgyaljanak meg néhány kiemelt témát. A finn soros EU-elnökség a következő hetekben tesz javaslatot a folytatásra, értesüléseink szerint szinte biztos, hogy további meghallgatásokat tervez decemberig. A meghallgatást záró sajtóértekezleten Frans Timmermans bizottsági alelnök azt mondta: szerencsés lenne, ha a vitába bevonnák a nemzetközi szervezetek képviselőit. Varga Judit újságíróknak azt mondta: a vitában sikerült megvédeni Magyarországot, a 7. cikkelyes eljárást akár ma le lehetne zárni, ha nem politikai megrendelés alapján folyna. A meghallgatást követő sajtótájékoztatón aztán az igazságügyi miniszter visszatért a megszokott kormányzati retorikához. Varga Judit bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte a meghallgatását. Immár több mint egy éve politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, amelynek oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra - jelentette ki. Hozzátette: nagy lépést tettek előre, hogy megvédjék Magyarországot. 
Frissítve: 2019.09.16. 21:05

Meghalt Terry Black

Publikálás dátuma
2019.09.16. 20:00
Terry Black 71 éves korában hunyt el
Fotó: Terry Black/ Facebook.
A 71 éves előadóművészt egy szívműtét után, Münchenben érte a halál
Elhunyt a Terry Black művésznéven ismertté vált Rácz Károly -írja a Blikk, az acnews.hu-ra hivatkozva. A 71 éves előadóművész halálhírét fia, Dániel is megerősítette a két lapnak.
Terry Black még szeptember 13-án számolt be a közösségi oldalán Münchenben végzett, jól sikerült szívműtétjéről. A Blikk úgy tudja, hozzátartozói a későbbiekben bővebb tájékoztatást is adnak a történtekről.
Szerző