Conte: Kérdezzék meg Orbánt, miért nem lépett ki az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.09.21. 14:43

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
De Jaroslaw Kacynskinek, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének is feltehetik ugyanezt a kérdést – mondta az olasz miniszterelnök.
A visegrádi országok migrációs politikáját bírálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton Rómában, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, amelyen délután Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal. Giuseppe Conte egy órás felszólalásának elején rögtön a migráció kérdéséről beszélt. Kijelentette, hogy Olaszország „ritkán kapott támogatást a visegrádi országoktól”. Úgy vélte, ez azzal magyarázható, hogy a visegrádi országok „nacionalista iránya nagyon zárt”, már-már az „elszigetelődést” súrolja.
„Ez az út pedig a gyakorlatban nem járható, mivel ha akarjuk, ha nem, ma már integrált politikai, gazdasági, kulturális rendszerben élünk Európában”

– hangoztatta az olasz miniszterelnök.

A szavait kezdetben bekiabálásokkal kísérő közönségnek Giuseppe Conte azt mondta:
kérdezzék meg Orbán Viktort, miért nem követte Matteo Salvinit, a Liga olasz jobboldali párt vezetőjét, és miért nem lépett ki az Európai Néppártból.

Conte hozzátette, Jaroslaw Kacynskinek, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének is feltehetik ugyanezt a kérdést, hogy miért nem követte Európában Matteo Salvinit.
„A Liga elszigetelve találta magát, nála is jobboldalibb erők hagyták magára a visegrádi országokból”

– jelentette ki a római miniszterelnök.

Giuseppe Conte visszautasította azokat – a közönség soraiból is elhangzott – vádakat, miszerint elárulta és eladta Olaszországot Merkelnek és Macronnak. Kijelentette, hogy mindig is Olaszország érdekeit képviselte, és olasz miniszterelnökként figyelembe kell vennie, hogy Európa jelenleg kész megérteni az olaszországi igényeket és segíteni a migrációs megoldásban. Conte arra utalt, hogy az Európai Bizottság, valamint Franciaország és Németország közös megállapodásra készül Olaszországgal a földközi-tengeri útvonalon az olaszországi partokra érkezők szétosztásában. Kifejtette, hogy az érkező migránsoknak az EU 28 tagállama közötti szétosztása egyrészt csökkenti az egyes országokra nehezedő terhet. Másrészt – tette hozzá – a szétosztásnak minden tagállamot érintenie kell, mivel „ha Európában vagy, elfogadod a jót és a rosszat is!”. A közönség tiltakozására Conte hangoztatta, hogy „Olaszországba se jöhet be akárki”. Giuseppe Conte leszögezte, hogy hiába vezeti az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányát, nem számít baloldali kormányfőnek. Hangsúlyozta, hogy soha egyetlen pártnak sem volt a tagja. Kijelentette, hogy magát „kereszténynek és demokratának” tartja. Az olasz miniszterelnöknek Bruno Vespa ismert olasz politikai újságíró tett fel kérdéseket. Giuseppe Conte a FdI római párttalálkozóján vett részt, ahova még a szeptember eleji olasz kormányváltás előtt kapott meghívót. Az Atreju nevű jobboldali politikai találkozó szombat délutáni szekciójába Orbán Viktor magyar miniszterelnök kapott meghívást.
Szerző

Több tízezer app felfüggesztéséről döntött a Facebook

Publikálás dátuma
2019.09.21. 13:15

Fotó: Indranil Aditya / AFP / NurPhoto
Az érintett alkalmazások nagyjából 400 fejlesztőhöz köthetőek.
A Facebook bejelentette, hogy több millió app átvizsgálása után több tízezret felfüggesztettek, amiért azok nem megfelelően kezelték a felhasználói adatokat, vagy erről nem sikerült megbizonyosodnia a vállalatnak – írja az Engadget, a hírt az Index vette észre. A cég még tavaly, a Cambridge Analytica-botrány után ígérte meg, hogy átvizsgálja azokat az alkalmazásokat, amelyek nagy mennyiségű facebookos adathoz férnek hozzá. A vizsgálat még tart. A Facebook szerint a felfüggesztett több tízezer app nagyjából 400 fejlesztőhöz köthető. Az érintett appok különféle módokon mentek szembe a cég adatkezelési irányelveivel, például nem megfelelően osztottak meg felhasználói adatokat, vagy a felhasználók identitásának védelme nélkül tették elérhetővé az adataikat. Ugyanakkor nem mindegyik jelentett aktív veszélyt, voltak például olyan fejlesztők is, akiknek az appjait azért blokkolták, mert egyszerűen nem érték el őket, hogy további információt szolgáltassanak. 
Szerző

Kalifornia pert indított az amerikai kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt

Publikálás dátuma
2019.09.21. 10:19
Xavier Becerra kaliforniai államügyész
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
„Kalifornia soha nem fog engedélyt kérni Washingtontól azért, hogy megvédhesse családjai és gyermekei egészségét és biztonságát” – közölte a kormányzó.
Kalifornia pert indított a szövetségi kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt – jelentette be Xavier Becerra kaliforniai államügyész pénteken Sacramentóban. Donald Trump amerikai elnök szerdán a Twitteren tudatta: a kormány megvonja Kaliforniától a szövetségi engedélyt, hogy önállóan határozza meg a kipufogógáz-kibocsátási szabályait. Az elnök egyben azt is közölte, hogy a szövetségi kormányzat új károsanyag-kibocsátási szabályozást tesz közzé. Ez várhatóan a korábbi szigorításokat lazító egységes károsanyag-kibocsátási szabályzó lesz. Kaliforniának régóta joga volt az önálló döntésre az ügyben, és ennek megfelelően a tagállam júliusban négy autógyárral – a Forddal, a Hondával, a Volkswagennel és a BMW-vel – külön megállapodást írt alá, amelyben az érintett gyárak a jelenleg érvényben lévő szövetségi szabályozásnál szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák tiszteletben tartására vállaltak kötelezettséget. A Trump-kormányzat szerint azonban a kipufogógáz-kibocsátás szabályozásának nem tagállami, hanem szövetségi hatáskörnek kell lennie. Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója már szerdán „politikai bosszúnak” minősítette a döntést.
„Kalifornia soha nem fog engedélyt kérni Washingtontól azért, hogy megvédhesse családjai és gyermekei egészségét és biztonságát”

– mondta a kormányzó.

Elaine Chao közlekedésügyi miniszter csütörtökön közölte: az országos közlekedésbiztonsági felügyelet (NHTSA) előzetes joga az országos normák megállapítása tagállami szinteken is. Xavier Becerra államügyész pénteken azzal érvelt, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság 2007-ben már precedens értékű döntést hozott, amely kimondja, a károsanyag-kibocsátás normáinak tagállami meghatározása nem befolyásolja a közlekedésbiztonsági felügyelet szabályalkotását, vagyis a tagállami döntéstől függetlenül a szövetségi hivatal még megállapíthat országos szabályzókat. Kalifornia perkérelméhez még 22 tagállam és külön három nagyváros, New York, Washington és Los Angeles csatlakozott. Elemzők szerint a vita hátterében nemcsak a szövetségi kormány várható új szabályozása húzódik meg, hanem az is, hogy Washington nem akarja kiengedni a kezéből az autógyárakkal folytatandó tárgyalásokat.
Szerző