Előfizetés

Juncker: esélye sincs Johnsonnak újratárgyalni a Brexit feltételeit

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.22. 10:32

Fotó: David Cliff / AFP / NurPhoto
A kilépés brit döntés, hangsúlyozta az EB elnöke, ezért a briteké a felelősség, ha ismét határellenőrzésre lesz szükség az Írországok között.
Az Európai Bizottság elnöke szerint nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás, és katasztrofális következményei lennének, ha az Egyesült Királyság rendezetlen módon lépne ki az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker a Sky Newsnak adott - részleteiben már csütörtökön ismertetett, de teljes egészében a brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában sugárzott - interjúban közölte azt is, hogy az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmegoldást (backstop) fel lehet váltani alternatív megoldásokkal, de csak olyanokkal, amelyekkel maradéktalanul elérhetők a backstop-záradék eredeti célkitűzései.
A tavaly novemberben elért, a londoni alsóházban háromszor is elutasított jelenlegi Brexit-megállapodás egyik sarkalatos eleme a backstop, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.  London azonban mereven elveti az EB és Juncker szerinti egyetlen lehetséges megoldást, a backstop-záradékot. A brit kormány szerint ugyanis a tartalékmegoldás az Egyesült Királyság alkotmányos integritását és saját belső piacát kezdené ki.
Juncker szerint ha az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akkor ismét megjelenik a fizikai határ Írország és Észak-Írország között, mivel meg kell védeni az EU egységes belső piacának érdekeit. Ez a 499 kilométeres határszakasz ugyanis az unió és Nagy-Britannia határa lesz onnantól. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindezért nem az EU lenne a felelős, a Brexit brit döntés.
A fentiekkel Juncker egyébként nem mondott újat: az unió ezek melletti elkötelezettségébe bukott bele Theresa May, aki Boris Johnson előtt volt a brit miniszterelnök. Johnson mégis egyre csak azt hangsúlyozza, hogy újra fogja tárgyalni a Brexit feltételeit - miközben rohamosan közeledik október 31-e, mely határidővel jelen állás szerint megállapodás nélkül zuhan majd ki országa az EU-ból. Ez súlyos mélyütés lenne a brit gazdaságnak, gyógyszer- és élelmiszerhiányt okozhatna az országban, valamint Észak-Írország, később pedig akár Skócia kiválásához is vezethetne.

Sérülteket hagyott maga után az idei 17. tájfun Japánban

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.22. 09:53

Fotó: Takehito Kobayashi / Yomiuri
Lecsapott Japánra a szezon 17. trópusi vihara, a Tapa, 19-en megsérültek, 300 légi járatot töröltek.
Az NHK helyi közszolgálati televízió beszámolója szerint a Tapa ugyan elhaladt a dél-japán Okinava prefektúra mellett, mégis voltak sérültjei. A helyi légitársaságok elővigyázatosságból törölték az Okinava és Japán legnagyobb szigete, Honsú közötti járatokat. Hasonló korlátozást rendeltek el a délnyugati Kjúsú szigetére tartó viszonylatokra, ebbe az irányba tart ugyanis a tájfun. Okinava szigetén a rendkívül heves szél megrongálta a távvezetéket, mintegy 5000 háztartásban nincs áram. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar vasárnap estére éri el Kjúsút, ahol helyenként akár 300-400 milliméter eső is eshet. Kjúsún korlátozták a vasúti forgalmat is, miután a szigetre tartó szél erőssége egyes helyeken elérte az óránkénti 160-190 kilométeres sebességet. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a rendkívüli időjárás miatt a tengeren nagy hullámok keletkeznek, míg a szárazföldön a megnövekedett csapadék mennyisége miatt földcsuszamlások lehetnek. A Tapa további útja a Cusima-szorost érintve Honsú és Hokkaidó szigete felé vezet, majd hétfőre kijut a Csendes-óceánra, ahol szakértők szerint új erőre kaphat. Szeptember elején Japánban a Fakszaj tájfun tombolásában három ember meghalt, több mint hatvan megsérült.

Di Maio: Orbán nem ismeri az olasz népet, beszéljen inkább csak a magyarokról

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.22. 08:40
Orbán Rómában, az Atreju című szélsőjobboldali rendezvényen
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fölösleges beavatkozásnak nevezte az olasz külügyminiszter Orbán beszédét, amivel egy szélsőjobboldali olasz pártot biztatott a puskapor szárazon tartására.
Fél órás beszédben ecsetelte Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában a Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) szélsőjobboldali párt egy rendezvényén, hogy még ettől, az őt meghívó, Mussolinit nosztalgiával emlegető társaságtól is jobbra áll. "Bízzál Istenben és tartsad szárazon a puskaport" - biztatta a jelenlévőket. Érkezése kapcsán már előre üzent Giuseppe Conte olasz miniszterelnök: felvetette, hogy Orbán és a V4-ek cserben hagyták Matteo Salvinit, a Liga olasz jobboldali párt vezetőjét - aki így kiszorult a kormányból -, és nem léptek ki az Európai Néppártból, hogy nemzetközi pártcsaládot ( Európai Szövetség az Emberekért és Nemzetekért) alapító olasz szövetségesük mellé álljanak. Később pedig reagált Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az M5S kormánypárt vezetője is.
"Nem engedem meg senkinek, hogy bírálja vagy támadja Olaszországot, főképpen annak nem, aki a mi határaink rovására szuverenista"

- olvasható közleményében. Di Maio elutasította Orbánnak az FdI tlálkozóján elhangzott kijelentéseit és "felesleges beavatkozásnak" nevezte szavait. Hozzátette:
"Orbán nem ismeri az olasz népet, tehát a saját népéről beszéljen, ha akar, ne a miénkről"

Giorgia Meloni, az FdI elnöke azonnali válaszában "zavarba ejtőnek" nevezte Luigi Di Maio reakcióját. Meloni hangsúlyozta, sajnálja, hogy miközben a magyar miniszterelnök felajánlja, hogy "segít" Olaszországnak megállítani a menedékkérő embereket, ezek szétosztása helyett, "Di Maio egy olyan országot támad, amely jobban végzi munkáját mint a Conte-kormány". (Ez persze vitatható; tudni lehet, hogy ereszt a magyar határkerítés, és abból a kevés menedékkérőből is, akik még jönnek, sokan könnyedén átjutnak az országon.) Meloni hozzátette, az FdI földgömböt ajándékoz Di Maiónak, hogy lássa, hogy az Európai Unióban Magyarország éppúgy "határállam" mint Olaszország.