Előfizetés

Von der Leyen nehéz helyzetbe kerül: Berlin nem emeli jelentősen befizetését az uniós büdzsébe

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.23. 18:37

Fotó: THIERRY ROGE / AFP
Németország aligha pótolja majd azt a hiányt, amely a britek Európai Unióból való távozása után keletkezik az EU kasszájában, de így is többet fizet – derült ki a Spiegel jelentéséből.
A hamburgi lap arról számolt be, hogy Berlin állandó uniós képviselője, Michael Clauss brüsszeli diplomatákkal közölte: a német szövetségi kormány tervei szerint a befizetés nem haladja majd meg az EU éves GDP-jének egy százalékát. Ez váratlanul érte az EU-t, mert a nagykoalíció pártjai, a CDU/CSU és az SPD a másfél évvel ezelőtti koalíciós szerződésben azt közölte, emeli a befizetés összegét. Miért állhat a berlini döntés hátterében? A német gazdasági növekedés azóta lelassult, ugyanakkor a nagykoalíció múlt pénteki megállapodásának értelmében növelik a klímavédelemre szánt kiadásokat, így az uniópártok és a szociáldemokraták is egyetértenek abban, hogy nem lépik túl az egy százalékos határt. Az EU tagországainak elképzelései jelenleg igen távol állnak egymástól a következő, 2021-től esedékes hétéves uniós költségvetés sarokszámait illetően. Ez derül ki abból az ötoldalas jelentésből is, amelyet Clauss nemrégiben Berlinbe küldött. Németországtól nagyobb hozzájárulást követeltek, Clauss azonban világossá tette, hogy a német kormány ragaszkodik az egy százalékhoz. Egyúttal világossá tette azt is, hogy Németország nem mond le az őt megillető visszatérítésről sem. A németek bejelentése Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is nehéz helyzetbe hozza. Megválasztása előtt ugyanis igen költséges ígéreteket tett, például azt közölte, hogy megháromszorozza az Erasmus ösztöndíjak összegét. Így azonban nehezen tudja megvalósítani ígéreteit. A német kormány azonban visszautasítja azokat a bírálatokat, amelyek szerint nem elég szolidáris a szegényebb uniós tagországokkal. Berlin befizetése ugyanis mindenképpen nő a britek távozása után. Claus az uniós partnereknek elmondta, ez az egy százalék a gyakorlatban azt jelenti, hogy Németországnak így is évi tízmilliárd euróval kell emelnie befizetését, méghozzá csökkenő gazdasági teljesítmény mellett. Ez pedig azt is jelenti, hogy minden negyedik euró, amit az EU fizet, Németországból származik. A német elképzeléseket Svédország, Hollandia és Dánia támogatta, ugyanakkor élesen bírálták azok az államok, amelyek arányait tekintve jelentős összegeket kapnak az EU-tól, így Magyarország is. Mint a Spiegel írja, ezen államoknak az sincs ínyére, hogy a kifizetéseket a jogállamisághoz kötnék. Az állam- és kormányfők az október közepén esedékes EU csúcson tanácskoznak a kérdésről, de döntés csak 2020-ban várható.

Magyar állampolgárok számára továbbra sem kell vízum az Egyesült Államokba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 14:54

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be Washingtonban.
A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel hétfőn Washingtonban. A magyar miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta: 36 olyan ország van a világon, amelynek állampolgárai számára nem kell vízum az Egyesült Államokba történő beutazáshoz. Hozzátette azt is, hogy megállapodtak a vízummentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról, és ezeket a jövőben el is fogják végezni. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a magyar és az amerikai Exim Bank megállapodott beruházások, projektek közös finanszírozásáról. Ez azt eredményezi, hogy magyar és amerikai vállalatok még több fejlesztési forrást és még több hitelt, valamint hitelgaranciát felhasználva vághatnak bele közös beruházásokba akár az amerikai, akár a magyar piacon, vagy harmadik országok piacain is.

Bombariadó a manchesteri reptéren, gyanús csomag miatt tört ki a pánik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 11:20
A manchesteri repülőtér termináljának egyik bejárata. Képünk illusztráció
Fotó: Nicolas Economou / Nicolas Economou/NurPhoto
Bombaszakértőket küldtek a reptérre, ahonnan mindenkit evakuáltak. A helyszínen kontrollált robbantás is történt.
Egy gyanús csomag miatt riasztották a rendőröket a manchesteri repülőtérről, a helyszínen egy embert őrizetbe is vettek – írja az euronews. A manchesteri rendőrkapitányság már arról számolt be, hogy bombaszakértő alakulatot küldtek a reptérre, ahol kontrollált robbantás is történt - valószínűleg a csomagot semmisítették meg.
 A hatósági akció előtt evakuálták a repülőtér teljes területét, leállították a létesítményt kiszolgáló vasúti közlekedést is. A területet lekordonozták, a zárlat pedig biztonsági okokból a vizsgálat egész ideje alatt fennmarad.