Előfizetés

Karácsony együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szolidaritás Mozgalommal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 16:23
Székely Sándor és Karácsony Gergely
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
"Egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek."
Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfőn együttműködési megállapodást írt alá Székely Sándorral, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökével - írja az MTI. Közös fővárosi sajtótájékoztatójukon Karácsony Gergely úgy méltatta a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, hogy az egyfajta hidat képez a szakszervezetek, a civil társadalom és a változást akaró pártok között. A politikus a megállapodásról azt mondta, hogy egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek. A hétvégén bemutatott főpolgármester-jelölti programjának egyes pontjaira visszautalva emlékeztetett, hogy a fűtési szezon idejére legalább húszezer forintos támogatást ígért a nyugdíjasoknak és a rászoruló kisgyermekes családoknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ingyenes tömegközlekedést ígért a 14 éven aluli gyermekek, valamint a regisztrált álláskeresők számára. Egyúttal felidézte, hogy főpolgármesterként tovább akarja folytatni a panelházak felújítását. Székely Sándor hangsúlyozta, hogy a két ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson is Karácsony Gergelyt támogatták. Szavai szerint bizonyos szempontból azok a választások nehezebbek voltak, mert ott "érdemi és komoly ellenfelek voltak, akiknek valamilyen elképzelésük volt a városról". Tarlós István főpolgármester azonban a kormánypárt embere, aki semmit nem csinál Budapesttel, nincsenek jogkörei, azt teszi, amit mondanak neki - fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

F. Hasszán továbbra is letartóztatásban marad

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 15:21
F. Hassan elfogása
Fotó: TEK
Eredményesen indítványozta a Fővárosi Nyomozó Ügyészség F. Hasszán letartóztatásának fenntartását.
A szír állampolgárral szemben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a vádiratában tett indítványt a letartóztatás fenntartására, a bíróság az indítvánnyal egyezően határozott - tájékoztatott az ügyészség. 2019. szeptember 3-án emeltek vádat F. Hasszán 27 éves szír állampolgár ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt. A nyomozó ügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a bíróság tartsa fenn a vádlott letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozat kihirdetéséig. A Fővárosi Törvényszék az indítvánnyal egyezően határozott a letartóztatás fenntartásáról, figyelemmel a szökés-elrejtőzés veszélyére.

Most már biztos, hogy szalmonella fertőzte meg a hajdúsámsoni gyerekeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.23. 14:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Eddig összesen 75 beteget láttak el, 11-en hazamehettek.
Beigazolódott a gyanú, szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel. Ahogy korábban a Népszava is megírta, a klinikai központba annyi beteg gyerek érkezett, hogy megteltek az illetékes osztályok, ezért a további fertőzötteket a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház fogadta. M. Tóth Ildikó sajtófőnök tájékoztatása szerint a Debreceni Egyetem klinikai központjában végezték el a laboratóriumi vizsgálatokat, ezek igazolták a szalmonellafertőzést. A klinikai központban és a Kenézy Gyula egyetemi kórházban csütörtök óta 75 beteget láttak el, közülük 11-en már hazamehettek. A gyermekgyógyászati klinikán jelenleg 41 gyerek van, az egyetemi kórházban 16 gyereket ápolnak. Az elmúlt 24 órában 7 felnőtt is érkezett az infektológiára - közölte a sajtófőnök, hozzátéve, hogy senki nincs súlyos, életveszélyes állapotban. Előző nap azt közölte a sajtófőnök az MTI-vel, hogy a debreceni kórházak megteltek, több beteget nem tudnak fogadni, ezért az esetleges további páciensek ellátására a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat jelölte ki az országos tisztifőorvos. Korábbi sajtóértesülések szerint a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai lettek tömegesen rosszul. A hajdú-bihari kormányhivatal azonnal étel- és tisztasági, illetve járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendelt el az ügyben. Az iskola épületét fertőtlenítették. A tömeges megbetegedés miatt nem rendeltek el iskolaszünetet, a konyha is működik - jelezte a sajtónak Bujdosó Tibor iskolaigazgató.