Az uniós bíróság kellett, hogy menedékjogot kapjon egy orosz ellenzéki Magyarországon, a döntés precedens értékű

Publikálás dátuma
2019.09.26. 17:15

Fotó: Shutterstock
Ha a menekültügyi hatóság jogellenesen utasít el egy kérelmet, a bíróság már adhat menedékjogot.
Alekszij Torubarov egy politikai nézetei miatt üldözött orosz üzletember, ellenzéki aktivista. Ausztriában bérgyilkos támadta meg, Csehországból pedig törvényellenesen küldték vissza Oroszországba. Ám annak ellenére sem kapott menedékjogot a magyar menekültügyi hatóságtól, hogy arra világos iránymutatást adott a bíróság - írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Ezt a menekültügyi hatóság azért tehette meg, mert
a kormánytöbbség 2015-ben elvette a bíróságoktól azt a lehetőséget, hogy megadhassák a menedékjogot.

Négy éven át csak arra volt joguk, hogy kimondhassák, ha a hatóságok jogellenesen döntöttek, de nem változtathatták meg a döntést. Ennek, mint a jogvédők írják, az lett az eredménye, hogy a menekültügyi hatóság újra és újra meghozhatta ugyanazokat a jogsértő döntéseket ugyanazokról az emberekről, ahányszor csak kimondta azok jogellenes voltát a bíróság.
Ilyen volt Torubarov 6 éven át húzódó esete is, aki végül a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének javaslatát elfogadva az Európai Unió Bíróságához fordult 2017-ben. Idén júliusban aztán a luxembourgi bíróság kimondta:
ha a hatóság figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését – új ténybeli alap nélkül – ugyanolyan határozatot hoz, mint előzőleg, akkor a bíróságnak másodjára magának kell megadnia a menedékjogot.

Ez Torubarov perében azt jelentette, hogy ma a pécsi bíróságnak egyetlen dolga lehetett: kimondja, hogy a hazájában üldözött orosz férfi menekültügyi védelmet kap Magyarországon.
Az Európai Unió Bíróságának döntése reményt ad más menekülőknek is, akik menekültügyének bírósági felülvizsgálatát addig függesztették fel, amíg eldől végre, a bíróságoknak van-e joguk ahhoz, hogy a menekültügyi hatóságok rossz döntéseit érdemben kijavíthassák - írja a közlemény. Most már befejezett tény: igen, van joguk hozzá, sőt bizonyos körülmények esetén kötelességük.
Szerző
Frissítve: 2019.09.26. 19:27

Nyelvtanulásban utolsó helyen a magyarok

Publikálás dátuma
2019.09.26. 16:34

Fotó: Shutterstock
A középiskolások csupán hat százaléka tanul legalább két idegen nyelvet Magyarországon, ez a legalacsonyabb arány az unióban – derült ki az Eurostat friss statisztikáiból.
Az első helyen Luxemburg áll, 100 százalékkal, ami annak köszönhető, hogy az országban három hivatalos nyelv is van. A második Finnország (99 százalék), a harmadik Olaszország (97 százalék). A hazai nyelvoktatás problémáival, úgy tűnik, a kormány is tisztában van, a korábban beharangozott idegen nyelvi stratégia mégsem készült el, márpedig 2020-tól kötelező lesz a középfokú nyelvvizsga az egyetemi felvételiken. Bár jövőre indul külföldi nyelvtanulási program középiskolásoknak, de ez biztosan nem segít majd azokon, akik jövőre felvételiznek.  De még a hosszú távú hatások is kétségesek, ha valóban az a célja a programnak, amiről Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter csütörtökön beszélt: szerinte nem az az elsődleges, hogy az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsgát megszerezzék a diákok, hanem hogy „meg tudjuk a magyar kultúrát ismertetni másokkal. Hagyományainak, tradícióinkat, sportsikereinket”. Minderre diákonként kétezer eurót – több mint 600 ezer forintot – biztosít az állam.
Szerző
Témák
nyelvtanulás

Ahmed H-t Ciprusra toloncolják

Publikálás dátuma
2019.09.26. 16:08

Fotó: Népszava
A hétvégén viszik Ciprusra, 10 éves kiutasítása ekkor veszi kezdetét.
Ahmed H. szíriai állampolgárt a bíróság terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt jogerősen 5 év börtönbüntetésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Az elítélt a büntetéséből idén januárban feltételesen szabadult ugyan, de az idegenrendészeti hatóság elrendelte az idegenrendészeti őrizetét: hiába utasították ugyanis ki Magyarországról, a férfit sehol sem fogadták. Ám, mint az ügyészség közleményében írja,
Ahmed H-t a Ciprusi Köztársaság befogadja, mivel korábban családjával ott élt és vállalkozása is volt az országban.

H-t csütörtökön Nyírbátorból elszállították, továbbra is őrizetben marad egy napig, majd – magyar hatósági kísérettel – Ciprusra viszik. A 10 éves kiutasítás ekkor veszi kezdetét.
Szerző
Témák
Ahmed H
Frissítve: 2019.09.26. 16:25