Előfizetés

Neckermann: Senkit nem fog anyagi kár érni

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.29. 20:51
Illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / AFP/NurPhoto
Azoknak, akiknek az utazását a Thomas Cook Austria csődje miatt nem tudják teljesíteni, a befizetett részvételi díjat visszaadják.
Újabb közleményt tett közzé hivatalos oldalán a Neckermann, amelyben igyekeznek megnyugtatni az utasokat és biztosítani őket afelől, hogy a cég továbbra is működni fog, illetve senkit nem fog anyagi kár érni. Hangsúlyozzák: jelenleg az úti célon tartózkodó utasok költségviselésére a biztosító kötelezettségvállaló nyilatkozatot adott ki, mely szerint a Neckermann utasok szállodai tartózkodásának költségeit, illetve hazautazásának azon költségeit, melyek az osztrák anyacég csődhelyzete miatt még nem kerültek kiegyenlítésre, illetve amelyeknek kiegyenlítését a külföldi szolgáltatók a kialakult helyzetben bizonytalannak tartották, a biztosító megtéríti a külföldi szolgáltató felé. Valamennyi utasnak, akinek az utazását a Thomas Cook Austria-nál felmerült nehézségek miatt nem tudják teljesíteni, a befizetett részvételi díját vissza adják, anyagi kár senkit nem fog érni.  Mint megírtuk: csődöt jelentett, és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook. Az iroda leányvállalata a Neckermann Magyarország is, amely már hétfőn is azt közölte, nem érinti a Thomas Cook csődje, ők egészséges cég, és továbbra is folytatják működésüket. Közben a német, az osztrák és a lengyel Thomas Cook is fizetésképtelenséget jelentett.

Sertéspestis: elrendelték a budakeszi vadaskertben a vaddisznók leölését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.29. 13:50
Illusztráció
Fotó: AFP
Öt elhullott állatból mutatták ki az ASP vírusát.
A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több esetben is vaddisznók elhullását jelezték az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih). Az országos főállatorvos elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak mintázást. A Nébih közleményében az áll: a laboratóriumukba több tucat minta érkezett, melyek közül
ötnél az ASP-vírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok.

Az ASP megállapítását követően
az országos főállatorvos elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását, valamint – a korábbi esetekhez hasonlóan – az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot. A legvalószínűbb lehetőség jelenleg az emberi közvetítés, mivel a vírus hazánkban vaddisznókban az érintett területtől távol van csak jelen. Az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek, de hazai fertőzött régiókból is behurcolhatták a betegséget.

Figyelmeztetik az állattartókat

A Nébih kiemelte, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. Éppen ezért a legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Közleményükben minden állattartó figyelmét felhívják a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni. Fontos, hogy ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot. A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik, ezért a Nébih kéri, hogy lehetőség szerint egyelőre ne látogassák az érintett területet. Általánosságban is fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alapos tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és folyamatosan frissülő információk találhatók a Nébih honlapján.

Világszerte csaknem 60 ezer ember elbocsátását jelentették be a bankok

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.29. 11:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A leépítések 90 százaléka az európai pénzintézetekre esett.
A világon a bankok az idén eddig csaknem 60 ezer ember elbocsátását jelentették be, méghozzá gyakorlatilag az összes leépítés az európai bankokat érinti. A Bloomberg szerint a negatív kamatok és a gazdaság növekedésének lassulása miatt a pénzintézetek arra kényszerülnek, hogy csökkentsék a kiadásaikat, amire az egyik megoldás az elbocsátás. Az idén
eddig 58 ezer 200 banki alkalmazott leépítését jelentették be a világon, aminek a 90 százaléka (több mint 52 ezer 400 fő) az európai bankokra esett.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben több mint 500, Észak-Amerikában 2770, a Közel-Keleten és Afrikában pedig kevesebb mint 2500 banki alkalmazott leépítését jelentették be eddig. A legnagyobb létszámleépítők a német bankok. Így például a vezető német bank, a Deutsche Bank azt tervezi, hogy 18 ezer emberétől válik meg 2022 végéig. A Commerzbank pedig a múlt héten jelentette be, hogy 4300 dolgozóját elbocsátja. A Santander spanyol bank több mint 5400, a brit HSBC és a Barclays 4 ezer, illetve 3 ezer, az orosz Alfa-Bank pedig 3 ezer dolgozóját tervezi elbocsátani.