Filmesek a gyermekjogokért

November 14-től országszerte, de október 13-án a 4. Európai Art Mozi Napon több artmozikban is a hivatalos bemutató előtt vetítik Nagy Zoltán Szép csendben című filmjét. A Máté Gábor, Schell Judit, Bognár Lulu és Major Erik főszereplésével készült film egy zaklatással kapcsolatos nyomozást mutat be. Az ifjúsági zenekar 14 éves csellistáját az együttes 60 éves karmestere közeledik túlságosan bizalmasan, egy 18 éves zenész fiú pedig megszállottan ki akarja deríteni az igazságot. Öt nappal később jótékonysági vetítés is zajlik. Október 18-án a Művész Art Moziban Nagy Zoltán rendező mellett Varga Aida pszichológus, és Könyves Krisztina pszichológus, a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítésével és támogatásával foglalkozó Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ifjúsági szervezete, a Yelon-chat ügyeletvezetői is részt vesznek. A vetítés forgalmazói bevételét a Vertigo Média a Hintalovon Alapítvány számára ajánlja fel. 
Szerző
Témák
zaklatás

Támogatás levegővételre a túlélésért harcoló szervezeteknek és projekteknek

Publikálás dátuma
2019.10.01. 14:34

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb összeget, 10 milliót a Szépírók Társasága kapta, a megítélt támogatások nagy része néhány milliót tett ki.
A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány lapunkban jelentette be a nyáron, hogy az előadó-művészeti tao megszüntetését követően független kulturális és művészeti szervezeteket és projekteket támogat pályázati keretek között. A pályázatok lebonyolítására a Summa Artiumot kérte fel. A Kultúratámogató Magánalap öt kategóriában írt ki pályázatot. Eddig négy kategóriában 361 jelentkezés érkezett be, közülük 93-ról született támogató döntés. A támogatói igény több mint két milliárdot tett ki, az eddig megítélt támogatás pedig csaknem 330 millió forint volt. A pályázatokról két szakmai tanácsadó testület javaslata alapján egy kuratórium döntött. A színház/tánc tanácsadó testületben Fuchs Lívia, Fáy Miklós és Cziboly Ádám, a képzőművészetiben pedig Spengler Katalin, Zsikla Mónika és Mélyi József vett részt. A kuratórium elnöke Török András, tagjai: Barna Imre, Gyimesi Zsuzsa, Kornai Gábor, és Spengler Katalin. A támogatásokat egyfajta levegővételre adták azoknak a szervezeteknek és projekteknek, amelyek többsége a túlélésért harcol – közölte Arnold István, a Summa Artium igazgatója. Lehetett jelentkezni tantermi színházi és táncművészeti projektek szemléjére, már bemutatott színházi és táncelőadások továbbjátszására, hiteles helyek megerősítésére, valamint kortárs képzőművészeti projektekre. A legmagasabb támogatási összeget, 10 milliót a Szépírók Társasága kapta, a megítélt támogatások nagy része néhány milliót tett ki. A támogatottak között találjuk a Pintér Béla és Társulatát, az Átriumot üzemeltető Kultúrbrigádot, a Tünet Együttest, a Gólem Színházat, a K2 Színházi Alapítványt, a FÜGE Egyesületet, a Kávát, a Kerekasztal Társulást, a TÁP Színházat, az Utca-szakot, a Revizor kritikai portált, a Színház című folyóiratot és Színházi Kritikusok Céhét és a Tilos Rádiót. A Krétakör Alapítvány egy Trianon tematikájú kulturális fesztivál megrendezésére kapott ötmillió forintot. Az Orlai Produceri Iroda egy Tarr Béla filmből készült darab bemutatására nyert szintén ötmilliót. A pályázat lebonyolítói remélik, hogy a kezdeményezéshez más magánmecénások is csatlakoznak majd és az is elképzelhető, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány a későbbiekben is támogat hasonló pályázatokat.
Szerző
Frissítve: 2019.10.01. 16:31

Muzsikusok arcai

Publikálás dátuma
2019.10.01. 13:00

Fotó:
Sós Gábor grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a MOMKultban, Jazz-Funk-Soul zenészportrék címmel. Saját fotókat alakít át grafikává – a színek és tónusok számát minimálisra redukálva.
Az idén hatvanéves Sós Gábor még bakelittel kezdte a lemezgyűjtést, de idővel CD-, majd mp3-kollekcióra is szert tett. A zenészportrék rendszeres készítése új terület az életében: 2016-ban fedezte fel magának a populáris jazz-funkot játszó holland szaxofonost, Candy Dulfert, akinek budapesti koncertjén készített fotósorozatát a Zenész Magazin megjelentette. Így került kapcsolatba a Jazzy rádióval, majd a Get Closer koncertirodával – fényképezett többek között Nik West, Victor Wooten, Joshua Redman, Quincy Jones koncertjén. A magyarok közül talán Berki Tamást kedveli leginkább: „zseniális egyéniség és hálás fotóalany.” Amikor két éve elhatározta, hogy zenészportrékból rendez kiállítást, a „hagyományos” galériákat ez nem hozta lázba, a MOMKult viszont befogadta, a Jazzy Fesztivál keretében. „Nem feltétlenül egy művészeti galériában kell ezeket a portrékat bemutatni, hanem ott, ahol zenei események és zeneszerető emberek vannak. Szeretem a képeimet közel vinni azokhoz, akikre tartozik. Tavaly nyáron Livornóban, az Effetto Venezia fesztivál részeként mutattuk be ennek a sorozatnak a jelentős részét” – meséli Sós Gábor. Az idei tárlatra „becsúszott”pár rockosabb előadó is, mint Richie Kotzen. Az egyik falon a szűkebb kivágású, arcra fókuszáló kompozíciókat rendezte össze, egy másik tematikus egységben nagybőgős és basszusgitáros portrékat helyezett egymás mellé. „Egyre gyakrabban kísérletezem ugyanarról a zenészről két kép összedolgozásával, így többet tudok elmondani és mozgalmasabb alkotások születnek” – mondja. Az előző megnyitón Kézdy Luca hegedült, idén Gerendás Péter énekel és gitározik. Mennyi a fotó és mennyi a grafika ezekben a portrékban, illetve hogyan zajlik az utómunka, a kidolgozás? „Gyakran már az exponálás pillanatában tudom, mit akarok csinálni a képpel, de előfordul, hogy hónapokkal később villan be egy korábbi fotóm, s hogy milyen irányba szeretném továbbfejleszteni. A fotóimat digitális technikával alakítom grafikává, a lényeges részleteket kiemelve, a lényegtelent elhagyva. A színek és tónusok számát minimálisra redukálom. A nagyobb foltok ellenpontozzák a mozgalmasabb részeket” – mondja Sós Gábor, aki ezt a technikát „digitális fotólitográfiának" nevezi. Más érdeklődési területein – pl. mediterrán világ, vitorlások, oldtimerek – is egyre több fotógrafikát készít. „Nagyobb az alkotói szabadság, mint az alkalmazott grafikában, mert itt belső inspirációból hozhatok létre műveket, a témaválasztás is szabad. A grafikus és a fotós pont úgy megfér bennem és kiegészítik egymást, mint például a fogorvos és a szájsebész. A fotók exponálásától a poszterek grafikai megvalósításáig mindkét énem részt vesz az alkotásban.” Infó: Jazz-Funk-Soul zenészportrék MOMKult, Reich Károly Galéria Nyitva: október 29-ig

Névjegy

Sós Gábor 1983-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola Typo-Grafika tanszékén. Azóta sok vállalat, esemény emblémáját, grafikai arculatát tervezte, reklámkampányokban dolgozott. „A kreativitást tartom meghatározónak. Nem bonyolítok, egyszerűsítek. A vizuális kommunikációban számomra a legfontosabb az olvashatóság és érthetőség” – vallja. A fotózást még az analóg korban kezdte, fekete-fehér anyagait maga laborálta, de hamar átváltott a digitális technikára és bőségesen kiaknázza annak lehetőségeit.