Előfizetés

Medián: Karácsony utolérte Tarlóst

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.02. 13:01

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A biztos választók között statisztikai hibahatáron belülre, 1 százalékra került a hivatalban lévő főpolgármestertől.
Fej-fej mellett a főpolgármester és legerősebb kihívója: a biztos választók között statisztikai hibahatáron belülre, 1 százalékra került Karácsony Gergely Tarlós Istvántól – derül ki a Medián legfrissebb, a HVG megbízásából készített közvélemény-kutatásából.   A felmérés készítői megállapítják azt is, hogy országosan vezet a Fidesz, de Budapesten erősebb az ellenzék. Bár a fővárosban is a Fidesz a legnépszerűbb, az ellenzéki pártok összesített eredménye jobb a kormánypárténál. Nem is kevéssel: a Medián kutatása szerint a választani tudó biztos szavazók körében 10 százalékpont az ellenzék előnye. Ez még az 500 fős budapesti mintán is jócskán meghaladja a hibahatárt. A Demokratikus Koalíciót hajszállal megelőzve Budapesten jelenleg a Momentum a legerősebb párt. A pártok országos erőviszonyaiban azonban a fokozódó kampány ellenére alig van változás június végéhez viszonyítva. A Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népességben 40-ről 42 százalékra nőtt, ám a kormánypárt valójában csak a vidéki városokban élők körében erősödött (35-ről 41 százalékra), a fővárosban és a községekben 1-1 százalékpontos gyengülés látható. A többi párt országos szintű támogatottságában csak hibahatáron belüli elmozdulások történtek. Érdekes helyzetben van a Jobbik, amelynek támogatottsága szinte változatlan, elutasítottsága viszont – talán a sok helyen megvalósuló ellenzéki összefogásnak köszönhetően – 65-ről 59 százalékra csökkent. A Jobbik – a Kétfarkú Kutya Párttal és az MSZP-vel együtt – még így is a leginkább elutasított pártok közé sorolható. A szavazók részvételi hajlandósága szinte azonos, mint a tavaszi választások előtti hasonló időszakban: a válaszadók 54 százaléka mondta biztosra a részvételét. Bár a kormány munkájával való elégedettség a nyári felméréshez viszonyítva szinte változatlan (hibahatáron belüli mértékben csökkent), mégis megfigyelhető a közhangulat javulása: 45-ről 49 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint Magyarországon „általában véve jó irányba mennek” a dolgok. A felmérést szeptember 20. és 26. között készítette a Medián. Az adatfelvétel tehát azon a napon zárult, amikor szélesebb körben ismertté vált a Karácsony Gergely lejáratására közzétett hanganyag. Az ellenzék szerint a főpolgármester-jelölt beszélgetéseit törvénysértő módon, titkosszolgálati eszközökkel rögzítettek, és manipuláltan összevágva hozták nyilvánosságra. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég ügyvezetője a Klubrádiónak nyilatkozva nyáron is arról beszélt, hogy szoros a küzdelem Karácsony és Tarlós között: akkor ez még néhány százalékpontnyi különbséget jelentett a hivatalban lévő főpolgármester javára. 

"Sarokba fog állni valaki"

Valaki a közvélemény-kutatók közül „sarokba fog állni október 13-án” – így reagált Tarlós István az atv.hu-nak a Medián felméréséről. A főpolgármester – miután odaszúrt a Mediánnak, mondván tévedett már ez a cég Bajnai Gordonról is – azzal folytatta: „a baloldalon közölt kutatások mindegyike azt méri, hogy 1-2-3 százalék van csak közöttünk, azt azonban egyik, a hibahatáron belüli versenyt jelző kutató sem meri leírni, hogy Karácsony megelőzött volna, (…) de még a döntetlent sem.” Tarlós István végül azt mondta, ő is tudja, hogy választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. 

Orbán a szerb elnökkel a folyóról felfedezte Belgrád szépségeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.02. 12:49

Fotó: uducnostsrbijeav / Instagram
Ennyit közölt Havasi Bertalan a miniszterelnök előre be nem jelentett látogatásáról.
Előre be nem jelentett látogatáson vett részt Orbán Viktor Szerbiában, írja a Novosti. A lap szerint Orbán Szerbia nagy barátjának nevezte Aleksandar Vučić szerb elnököt, és készítettek egy képet is egy hajón, ahol ketten láthatók. A találkozóval kapcsolatban az Index megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, aki az alábbi választ adta: "Tisztelt Szerkesztő Úr! Orbán Viktor a szerb elnökkel a folyóról felfedezte Belgrád szépségeit. Üdvözlettel: Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke".

Engedély nélküli Fidesz-plakátokkal van tele Debrecen, a választási bizottságot nem érdekli

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.02. 10:52

Fotó: Debreciner
A hivatalos állásfoglalás szerint az áramszolgáltató lámpaoszlopaira a tulajdonos engedélye nélkül egyik párt sem helyezhet ki politikai plakátot. Nyíregyházán le is tépkedték az ellenzéki jelölt plakátjait, ám Debrecenben a helyi választási bizottság egyelőre nem intézkedett arról, hogy ugyanezt megtegyék a Fidesz-KDNP plakátjaival, holott Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje szerint engedély nélkül vannak kint - írja a Debreciner. A lap szerint Varga képi bizonyítékait első körben elutasították, ezért az ellenzéki jelölt fellebbezést nyújtott be, amelyhez videókat is csatolt a plakátokról.
A Fidesz-KDNP olyan jól frekventált helyekre is kiragasztotta jelöltjeit, amelyekre Varga szerint a jogszabályok értelmében nem lehetne, hiszen sem az e.on áramszolgáltató, sem az ESMA Reklám Zrt. nem adott erre engedélyt. A Debrecinernek nyilatkozó Varga pesszimista, szerinte nem fogja leszedetni a választási bizottság a törvénytelenül elhelyezett plakátokat.