18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Mága Zoltán a fideszes kultúrkampf győztese

Publikálás dátuma
2019.10.02. 12:07

Fotó: Népszava
Idén 350 millió forinttal támogatta az állam Mága Zoltán templomi koncertsorozatát – szúrta ki a 24.hu.
Kiderült, a kulturális taotámogatás megszüntetése után milyen művészi értékeket és teljesítményeket részesít előnyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint a 24.hu megírta: az „előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerében” az Emmi 350 millió forintot adott Mága Zoltán templomi koncertsorozatára, Kásler Miklós tárcavezető döntése nyomán.

A lap emlékeztet: Mága jótékonysági estjein rendszeresen megjelennek a fideszes potentátok, akik most, az önkormányzati választás előtt „fel is léphettek”: Mezőkövesden a volt polgármester, Tállai András államtitkár és NAV-elnök, Egerben Habis László polgármester, Tiszafüreden Ujvári Imre polgármester, Gyulán Görgényi Ernő polgármester kapott mikrofont. Különböző cégein keresztül Mága Zoltán korábban évente 285-400 millió forint körüli kulturális taotámogatással számolhatott.

Bár az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján hiányosan és kaotikusan teszik közzé a döntési listákat, a 24.hu kisilabizálta, Mága támogatottságát mihez kell viszonyítani. A Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Operaház 800-800 millió forint Emmi-támogatást kapott, a Művészetek Palotája, a Pesti Magyar Színház, a Magyar Cirkusz- és Varieté Nonprofit Kft. egyaránt 533 milliót, míg, a Madách Színház 363 milliót.

A Vígszínház e tekintetben „kevesebbet ért” Mága Zoltánnál: a teátrumnak 280 millió forint taopótló támogatást ítélt meg Kásler tárcája.
Szerző

Meghalt D. Szabó Mária, az Új Palatinus Könyvesház vezetője

Publikálás dátuma
2019.10.02. 11:40

Fotó: Shutterstock
Kiemelkedő magyar szerzők egész sorának életművét gondozta. 71 éves volt.
2019. szeptember 29-én, életének 71. évében elhunyt D. Szabó Mária, az Új Palatinus Könyvesház Kft. kiadóvezetője – adta hírül a kiadóra hivatkozva a Litera.hu. D. Szabó Mária irányításával a Palatinus Kiadó éveken át kiemelkedő magyar szerzők egész sorának életművét gondozta, s ő maga is több kötet szerkesztője, összeállítója volt. Nevéhez fűződik a méltán népszerű Magyar írók novellái sorozat összeállítása, a Nobel-díjasok Könyvtára vagy a gyerekeknek kedves mesekönyvek kiadása. Fontosnak tartotta, hogy a kortárs és klasszikus hazai és külföldi szépirodalom mellett olyan, csaknem feledésbe merült kultúrtörténeti értékek is az olvasók polcaira kerülhessenek, mint amilyenek például Stein Aurél munkái. „Igazi könyvesember, csodálatos kolléga volt. Emléke szívünkben örökké él" – írta a kiadó a lap szerint. Utolsó útjára 2019. október 18-án, pénteken 12 órakor a Pécsi Köztemető díszterméből kísérik. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.02. 21:45