Előfizetés

Orbán 4,5 milliárdot küldött a Király sportközpont fejlesztésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 08:56

Fotó: Draskovics Ádám
Örülhet az egykori válogatott kapus, közpénzeső hullik a szombathelyi egyesületre.
Nincs megállás a futballmennyország megvalósításában, Szombathelyen sem: miközben a város az NBII-be pottyant csapat és a 16 milliárdos stadion üzemeltetését nyögi, egyedi támogatást intézett a kormányfő Király Gábor egykori kapus sportegyesületének, írja a 444.hu. A portál a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozatra hivatkozik, mely szerint 
Orbán Viktor 4 505 212 085 forint költségvetési forrás biztosításáról döntött, hogy megvalósuljon a KIRÁLY Sportlétesítmény fejlesztése II. üteme.

Az összeget két részletben utalja a kormányzat: idén 426 milliót, jövőre 4 milliárdot fizetnek. A miniszterelnök 2012-ben járt a Király Sportlétesítményben, az akkori beszámoló szerint elégedetten nyugtázta a látottakat - Király Gábor pedig óriási megtiszteltetésnek érezte spontán látogatását.

Józsefvárosban tilos a labda, még a gyerekek háromkerekű biciklijeit sem engedik be a játszótérre

K.A.
Publikálás dátuma
2019.10.05. 08:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Pikó András, az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje pénteken a kerület több pontját érintve mutatta be a helyi problémákat, bár mint mondta, nem akarja azt sem eltagadni, hogy voltak fejlesztések és pozitív változások is az elmúlt időszakban.
A séta a Horváth Mihály térről indult, amit 2014-ben kezdtek felújítani. Pikó András szerint a fejlesztés és az új játszótér kialakítása pozitív fejlemény, ám a beruházás után kevesebb lett a zöldfelület a téren. Ez szerinte arra vezethető vissza, hogy az önkormányzat egy rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszínt akart kialakítani, de a lakókat nem kérdezték meg arról, hogy nekik milyen elképzeléseik lennének. A játszótéren abszurd módon megtiltották a labdázást – ez egyébként a kerület legtöbb játszótere esetében így van Pikó szerint, sőt még a kisgyerekek háromkerekű biciklijeit sem engedik be elvileg.
Pikó András azt ígérte, ha polgármester lesz, akkor minden felújítást közösségi tervezés előz majd meg. A Teleki téren például ezt a módszert alkalmazták és a végeredmény is pozitív lett – mondta az ellenzéki jelölt.
A másik nagy, az egész kerületet érintő probléma a nyilvános vécék hiánya, valamint hogy sok helyen csak a házak homlokzatát újítják fel, miközben a lakások ugyanolyan rossz állapotban maradnak. Arra is van példa – a Magdolna utcában mutatott egyet a polgármesterjelölt – hogy ugyan az épület teljes külső felújítása megtörténik, de mivel a ház az alapoktól nedvesedik, az új vakolatot már hónapok múlva ledobják a falak, a lakások pedig ugyanolyan dohosak, egészségtelenek maradnak, mint a „felújítás” előtt. Pikó András szerint ennek megakadályozására már megvannak a megfelelő technológiák, csak alkalmazni kellene azokat.
A túra egyik állomása a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ irodája volt, amit az ellenzéki jelölt „a kerületi fideszes korrupció keltetőjének” nevezett, a társaság több pártkádernek nyújt jól fizető tisztségeket.

Milliárdokat fizethet kártérítésként a Viking Sigyn üzemeltetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 08:23
A Viking Sigyn szállodahajó orra, rajta az ütközésből eredő sérülésekkel
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Nem csak az áldozatok családja, de a Hableányt működtető cég is jelentős kárrendezést vár tőlük.
Csak a svájci bíróságon tervezett kártérítési per áldozatonként háromszázezer euróba (százmillió forint) kerülhet a Viking Sigyn szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises Svájcban bejegyzett, norvég tulajdonú hajózási cégóriásnak, mutatott rá a Magyar Nemzetnek Sógor Zsolt ügyvéd. A jogász a május 29-i budapesti hajókatasztrófában a Sigyn által elsüllyesztett Hableány sétahajó üzemeltetőjének, a Panorama Deck Kft.-nek a sértetti képviselője a két magyar és 26 dél-koreai áldozatot követelő katasztrófa nyomozásában.
A lapnak azt is elmondta, a Panorama várhatóan hatvan-hetvenmillió forintnyi kártérítést fizet a katasztrófában meghalt munkavállalóik, a kapitány, illetve a matróz családjának. A nyomozásban a kapitány családjának sértetti képviselőjeként részt vevő ügyvéd, Gulyás Krisztián a minap közölte: peren kívüli megegyezést javasoltak a Panorama vezetésének 35 millió forint nem vagyoni kártérítésről. 
Sógor Zsolt a matróz családja esetében is hasonló kártérítést valószínűsít, amit szintén áthárítanak a Sigyn üzemeltetőjére. A Panorama Deck Kft. kárigénye azonban ennél nagyságrendekkel nagyobb, mintegy másfél-kétmilliárd forint a Viking River Cruises-szel szemben.  

A magyar cég is ráment a katasztrófára

Az elsüllyesztett Hableány értéke százmillió forint, ugyanakkor a cég a 22 éve épített brandjét veszítette el a baleset miatt. A forgalmuk minimum negyven százalékkal visszaesett a tragédia óta, a 13 hajójukból öt-hat hajót is ki kellett állítani a forgalomból, mert az utazási irodák június óta egyszerűen nem szerződnek száz fő alatti hajóra. Tavaly még 100 millió forint feletti eredménnyel zárták a évet, az idén ennek az összegnek minimum a dupláját könyvelhetik el veszteségként, de ennél magasabb is lehet a káruk. A Panorama Deck Kft.-t fel kell számolni, át kell szervezni, ami elbocsátásokat is jelent majd. A Viking River Cruises biztosítóinak képviselőivel még ebben a hónapban egyeztetést kezdenek a peren kívüli megegyezés lehetőségéről. Mint napilap emlékeztet, a tragédia miatt Jurij C.-t, a Sigyn letartóztatott kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli cserbenhagyással gyanúsítják.