Zen lett a világ legjobb romkutató kutyája

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:05

Fotó: Mónus Márton / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A hatéves malinois fajtájú romkutató kutya, Zen lett a legjobb a franciaországi Villejust-ben rendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon.
Megnyerte a romkutatás versenyszámot a franciaországi Villejust-ben rendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző, Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagja, Belényi Beatrix és kutyája, Zen, a hatéves malinois fajtájú vizsgázott terápiás és mentőkutya.
Zen a sajátos nevelési igényű gyerekek kutyaterápiás foglalkozásán a kőbányai Fecskefészek Bölcsődében
Fotó: Mónus Márton / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szeptember végén rendezett versenyen huszonnégy ország ötvenkilenc csapata mérte össze tudását. Magyarországot, bár tíz kutya és vezetője utazott ki, kilencen képviselték, az egyik kutya ugyanis megsérült és visszalépett. A magyar csapat tagjai rom- és területkutatás versenyszámban indultak, és teljesítették az engedelmességet, fegyelmezettséget, ügyességet tesztelő pályát is. A viharos időjárás mellett a kutatásra váró erdős terület nagysága, illetve a romterület nehézsége is komoly feladat elé állította a versenyzőket, ahogy az egy valós katasztrófa esetén egyébként is lenne.

Társukat menteni próbáló elefántok fulladtak vízbe Thaiföldön

Publikálás dátuma
2019.10.07. 10:28

Fotó: PANUPONG CHANGCHAI / AFP
Egy vadon élő elefántcsorda hat tagja fulladt bele a Haew Narok (Pokoli szurdok) vízesés vízébe a thaiföldi Khao Yai Nemzeti Parkban. Két állatot sikerült kimenteni.
Hat elefánt, köztük egy hároméves borjú pusztult el a szombati balesetben, amely talán azzal függ össze, hogy előző éjjel nagy eső zúdult a térségre. 
Az elefántüvöltésre a helyszínre érkező mentőcsapatok két felnőtt állatot találtak élve, ők a sziklák közé szorultak, miközben a bajbajutott borjú segítségére siettek.
Az életben talált állatokat sikerült kimenteni a vízesés mélyéről, de rendkívül kimerültek, ezért speciális táplálékkal látták el őket, hogy újra erőre kapjanak.
1992-ben egy elefántcsorda nyolc tagja zuhant a mélybe és pusztult el ugyanennél a vízesésnél. A világörökségi listán is szerepelő nemzeti park mintegy 300 vadon élő elefántnak ad otthont.
Szerző

Hó nélküli sípályát nyitottak egy szemétégetőn Dániában (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.07. 09:37

Fotó: NIELS CHRISTIAN VILMANN / AFP
A dánok annak ellenére nagy síelők, hogy hegyük nincsen, így az üvegfalú lifttel megközelíthető pálya, amelynek oldalába mászófalat is terveznek, összeköti a kellemest a hasznossal.
Hó nélküli sípályát nyitottak a lejtős tetejű koppenhágai Amager Bakke szemétégetőn. A síelők üvegfalú lifttel mennek fel az üzemcsarnok 85 méter magas tetejére, ahonnét egy 450 méter hosszú zöld műanyag lesiklószőnyeg kanyarog le a földre. A liftből kilátás nyílik a dán fővárosra és az üzem belsejébe.
A szokatlan helyen létesült, Copenhill nevű lesiklópálya avatásán elsőként válogatott dán síelők és az építők csúsztak le, majd a nagyközönség is használatba vehette.
A szabadidős létesítmény célja alternatívát kínálni a külföldi sítúráknak és megbarátkoztatni a lakosságot a szemétégetővel, amelyet a városközponthoz közel kellett felépíteni, mert 150 ezer háztartást lát el árammal és hővel.
Jövő tavasszal tervezik egy mászófal átadását is a szemétégetőmű oldalán.
Noha Dániában nincsenek hegyek, egy Nielsen-felmérés szerint 600 ezer dán hódol a téli sportoknak, ők Norvégiába, Svédországba vagy az Alpokba utaznak.
Szerző