Világháborús bombát találtak Iváncsán

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:02
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A tűzszerészeknek sikerült kiszerelniük a gyújtószerkezetet, amelyet a helyszínen megsemmisítenek.
Világháborús bomba került elő a Fejér megyei Iváncsán hétfőn – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t. Markovics Zita elmondta, hogy a Mátyás király út 23-nál egy építési területen, közműépítés közben került elő egy 50 kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba. A rendőrök az utca egy szakaszát lezárták. A kiürítés csak az építési területet érintette, lakóházakat nem. Markovics Zita később közölte: a tűzszerészeknek sikerült kiszerelniük a gyújtószerkezetet, amelyet a helyszínen megsemmisítenek. A rendőrök az útzárat feloldották.
Szerző
Témák
Iváncsa bomba
Frissítve: 2019.10.07. 18:26

„Miskolc legnagyobb választási csalása” – Feljelentést tesz az MSZP és a Jobbik a kiszivárgott felvétel miatt

Publikálás dátuma
2019.10.07. 16:52

Fotó: Új Lendület A Városért Egyesület Facebook oldala
A felvételen állítólag egy jelölt mesél arról, hogy megfizetik az indulásért, az Új Lendület kampányát pedig a fideszes kampányfőnök igazgatja.
„Miskolc történetének talán legnagyobb választási csalására fényt derítő hangfelvétel került szerkesztőségünk birtokába” – ezzel a felütéssel jelent meg vasárnap cikk a Hírklikk.hu oldalon. A közzétett, megvágott felvételen a portál forrása szerint az hallható, amint Tóth Ákos önkormányzati képviselőjelölt arról beszél, hogy nem akar nyerni, megfizették az indulásért, valamint hogy az egészből semmi baja nem lehet, meg tudják védeni, mert nem független az ügyészség. A Hírklikk.hu egy későbbi cikkéből már az is kiderül, Bazin Levente ellenzéki önkormányzati képviselőjelölt készítette a felvételt. Úgy magyarázza azt:
„ez az orosz módszer: a választáson elindulnak civil szervezetek, akiket Putyin pénzel vagy támogat, és ezek hülyítik az embereket”.

A csak látszólag civil szervezet itt az Új Lendület. Ennek polgármesterjelöltje fizette meg állítólag Tóthot, hogy induljon, illetve ő maga is pénzt kap. Az az állítás is elhangzik, hogy Kopcsó kampányfőnöke ugyanaz a Zárug Péter Farkas, aki a Fidesznél is hasonló szerepet tölt be.

Lapunk megkereste Zárug Péter Farkast. A Miskolci Egyetemen oktató politológusa közölte: a kampány kezdetétől a baloldal próbálja összemosni az Új Lendület polgármesterjelöltjével, csak mert több, mint 20 éve ismerik egymást. Hozzátette: e tény tény marad, minden más a politikai sci-fi kategóriába tartozik.

Feljelentést tesznek

„Kamujelöltek” indulhatnak pénzért a Fidesz érdekében a választáson, amire egy hangfelvétel utal, az MSZP és a Jobbik ezért feljelentést tesz – mondta a két ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón, a miskolci városháza előtt. Varga László (MSZP) és Jakab Péter (Jobbik) kijelentette:
választás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt tesznek feljelentést a rendőrségen.

A hangfelvétel egy nagyon komoly választási csalásról és annak előkészületéről tanúskodik – közölték. Hozzátették: Miskolcon nem ez az első eset, a korábbi országgyűlési és önkormányzati választásokon is előfordult hasonló. A képviselők szerint a Fidesz mesterkedéséről van szó, az álcivil szervezettel zavart keltenének és a választók akaratát befolyásolnák. A felvételt meghallgatva, elemezve világos, hogy több bűncselekmény elkövetése is felmerülhet, közölték, és azt várják Alakszai Zoltán fideszes polgármesterjelölttől, hogy árulja el, mennyibe is kerül az adófizetőknek egy kamujelölt indítása.
A szocialista országgyűlési képviselő jelezte, arra kérik a miskolciakat, hogy ha bárki választási csalást tapasztal és tudja dokumentálni, juttassa el hozzájuk a bizonyítékot. Egymillió forintot ajánlanak fel annak a „nyomravezetőnek”, aki bizonyítékkal szolgál arra, hogy a választás napján csalás történhetett, hiszen ez bűncselekmény.
Frissítve: 2019.10.07. 22:22

A fővárosban mindenhol lesz ellenzéki szavazatszámláló – Alternatív voksnyilvántartóval is készülnek Karácsonyék

Publikálás dátuma
2019.10.07. 15:25

Fotó: Népszava
A rendszert a fővárosban szervezték meg, de javasolni fogják a települések kampánycsapatainak is a bevezetését.
Budapesten minden szavazókörben lesz ellenzéki delegált, aki az önkormányzati választás tisztaságát ellenőrzi – jelentette be Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral tartott. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt közölte azt is, hogy egy alternatív szavazatszámláló rendszert fejlesztettek október 13-ra, amely „mindenkit megnyugtathat afelől, hogy semmilyen csalás nem történik majd.” A rendszer egyébként úgy működik, hogy a szavazóköri jegyzőkönyveket a voksszámlálók lemásolhatják. Ezt a kerületi kampányfőnököknek küldik majd, akik feltöltik egy nem nyilvános adatbázisba és összevetik az adatokat. A rendszert a fővárosban szervezték meg, de javasolni fogják a települések kampánycsapatainak is a bevezetését. Kálmán Olga, a korábban a DK támogatásával induló főpolgármester-jelölt szerint mindenkinek biztonságban kell éreznie magát a szavazófülkében, ezért is fogják üzemeltetni az alternatív rendszert. – Budapest egyet akar, változásra van szüksége, ez pedig a választók akaratának megfelelően Karácsony Gergely főpolgármestersége lesz – mondta, hozzátéve: nemcsak a szavazatunkat akarjuk biztonságban tudni, hanem a rendszerünket is. Ezért – folytatta Kálmán Olga – mindenki gondolja át az egész országban, ki lesz a változást elhozó jelölt, és ki a NER helytartója. Ebben is segítene az ellenzék: hétfőtől működik az ittleszek.hu honlap, amelyen mindenki keresheti megkeresheti ellenzéki polgármester –, illetve képviselő-jelöltjét. Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa és egykori főpolgármester-jelöltje, szintén azt emelte ki, hogy az ellenzéki pártok számára nagyon fontos a választások tisztasága. Hozzátette azt is, az ellenzéki szavazatszámlálókat a voksolás napján ellenzéki jogsegélyszegély szolgálat segíti majd. Karácsony Gergely kérdésre válaszolva leszögezte: ilyen gusztustalan kampánnyal még nem találkozott.  
– A választások eleve a „kölcsönös bizalmatlanság elvére” épülnek, de ez egyáltalán nem pejoratív jelző. A voksolásba vetett bizalmat éppen az alapozza meg, hogy az ellenérdekelt, egymásban nem bízó résztvevők ellenőrzik a szavazókörökben a választás szabályos lebonyolítását – nyilatkozta lapunknak László Róbert. A Political Capital választási szakértője szerint ennek kulcsmomentuma, hogy a jegyzőkönyvek másolatát megkapják az ellenzéki delegáltak, és ezek összevethetők a Nemzeti Választási Iroda által közölt eredményekkel. A most bejelentett módszer – folytatta a szakértő – tehát jól szolgálhatja a célt, elvileg ez alkalmas lehet arra, hogy a megalapozatlan csaláskiáltások elválaszthatók legyenek a tényleges visszaélésgyanútól. – Az elmúlt választásokon erre nem volt felkészülve az ellenzék, okkal támadták őket, hogy miért nem tudják felmutatni miden szavazókör jegyzőkönyvének a másolatát. Ha mind meglenne, el is szállna a csalásgyanú, vagy éppen bebizonyosodna – hangsúlyozta László Róbert. A szakértő szerint a kérdés csak az, hogy a bejelentésnek megfelelően valóban lesznek-e pártdelegáltak minden fővárosi körzetben, ez ugyanis alapfeltétele az összehasonlíthatóságnak. Budapestnél persze sokkal fontosabb lenne – tette hozzá – hogy a kistelepüléseken is mindenhol legyen ellenzéki pártdelegált, de ezt a lécet az ellenzéki pártok ezúttal sem ugrották meg.
Szerző
Frissítve: 2019.10.07. 21:41