CEU-rektor: Maradunk Budapesten is, nem húzzuk le a rolót

Publikálás dátuma
2019.10.07. 20:05

Fotó: Barbara Gabriella
Mintegy 300 diák kezdte meg tanulmányait a Közép-európai Egyetem (CEU) bécsi kampuszán. Magyarország gazdasági és tudományos szempontból is veszített.
Szabadság nélkül nincs demokrácia. A CEU mindig is kiállt a demokratikus társadalmi értékek mellett, az utóbbi időben emiatt sok gondunk volt Budapesten – mondta hétfő délután Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora az egyetem bécsi kampuszának megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: noha kényszerítették őket arra, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket az osztrák fővárosba helyezzék át, Bécsben is otthon érzik magukat. – De maradunk Budapesten is, nem húzzuk le a rolót. Az Orbán-kormánnyal szembeni kapituláció nem opció – fogalmazott.
Az egyetem vezetése azt követően döntött a bécsi terjeszkedés mellett, hogy a magyar kormány úgy módosította a felsőoktatási törvény külföldi egyetemekre vonatkozó rendelkezéseit, hogy annak egyedül a Soros György által alapított CEU ne tudjon megfelelni. Ennek ellenére az egyetem mindent megtett azért, hogy eleget tegyen az előírásoknak: székhelyállamukban, New York államban is képzéseket indítottak a Bard College-dzsal együttműködve, és már egy államközi megállapodás is az asztalra került New York állam és Magyarország között – amit a magyar kormány egyoldalúan mind a mai napig nem hajlandó aláírni.
A CEU nem kockáztatta, hogy Magyarországon esetleg törvénytelen működéssel vádolja a kormány, így kerülhetett sor a bécsi kampusz megnyitására, ami Ignatieff elmondása szerint mintegy 200 millió eurójába került az egyetemnek. Idén 600 új diákot vettek fel, közülük 300-at a bécsi képzésekre. Jövőre viszont már valamennyi CEU-s hallgató az osztrák fővárosban kezdi meg tanulmányait – erről már Fodor Éva, az egyetem rektorhelyettese beszélt. Lapunk kérdésére elmondta: Budapesten csak a doktori hallgatók maradnak, de ez nem jelenti azt, hogy kiüresedik a Nádor utcai épület: kutatásaikat és más kulturális, tudományos tevékenységüket Budapesten is folytatják.
A most kezdődő tanévben a diákok is ingázni fognak Bécs és Budapest között, tanáraikkal együtt. A CEU egyik horvát diákját, Roko Kostant ez nem zavarja. Mint mondta, többször járt már Budapesten és nagyon tetszik neki a város – a CEU elüldözését viszont sajnálatosnak tartja. Ugyanakkor hisz abban, hogy az új amerikai és bécsi kampuszokkal kiegészítve a CEU az eddiginél is tekintélyesebb nemzetközi felsőoktatási intézménnyé válhat. A kazahsztáni Kamila Auyzeova életében pedig fordulópontot jelentett a bécsi kampusz megnyitása: amikor értesült róla, akkor döntötte el, beadja jelentkezését.
– A CEU költözésével Budapest tudományos, intellektuális és gazdasági szempontból is veszített – mutatott rá Liviu Matei, az egyetem másik rektorhelyettese. Ignatieff hozzátette: ami az egyetemmel történt, csak egy minta része, ami nem a CEU-val kezdődött és nem is a CEU-val fog befejeződni. – Az egész folyamat az egypártrendszer megszilárdulását jelképezi. Emiatt minden európainak aggódnia kellene – zárta szavait a rektor.
Szerző
Témák
CEU Oktatás Bécs
Frissítve: 2019.10.07. 22:14

Tisztes munka – Tisztességtelen kormányzati hozzáállás

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:17

Fotó: Molnár Ádám
A szociális ágazatban dolgozó szakgondozók embertelenül nehéz munkájára és alacsony fizetésére, az emiatt kialakult munkaerőhiányra hívta fel a figyelmet a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hétfőn kiadott közleménye.
A MASZSZ csatlakozott az európai globális akcióhoz, amely idén a szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. Magyarországon a szociális szakellátásban dolgozók 91 százaléka nő, nagy részük a nyugdíjas korhoz közelít, és fiatalításra alig van remény – emlékeztetett a tömörülés elnöke. Kordás László szerint a családtagjukat otthon ápoló nők tömegesen maradnak ki a munkaerőpiacról, tehát közvetlen gazdasági haszna lenne, ha az állam többet fektetne be a szociális területbe, ezért a MASZSZ érdemi szociális párbeszédre hívja az illetékes döntéshozókat, hogy végre felelős, tisztességes megoldások szülessenek. A Tisztes munka világnapján Szegeden 12 szakszervezet rendezett közös villámcsődületeket, az elsőt a Csongrád Megyei Kormányhivatal főbejárata előtt. Az akció résztvevői, köztük a szociális ágazatban sztrájkot előkészítő Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének tagjai így figyelmeztettek a kormányzati igazgatásban dolgozók megnövekedett munkaterheire, elvett szabadságára és a beígértnél a legtöbb ügyintézőnek adott kisebb béremelésekre, vagyis a tisztességtelen kormányzati magatartásra. 

Új nyugdíjas fórum üzent a kormánynak

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:10
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Felkérték a politikai pártokat, polgármestereket és jelölteket, hogy a nyugdíjasokat ne vonják be a kampányba, és főleg különböző, egyértelműen a választáshoz köthető eseti adományokkal ne próbálják döntésüket befolyásolni.
Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) néven új egyeztető fórumot hozott létre négy országos nyugdíjas szervezet, hogy közösen kidolgozott javaslatokkal, egységesen fellépve keressék meg a kormányt követeléseikkel. A hétfői alakuló ülésen a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Életet az éveknek országos klubhálózat, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata és az MSZP Nyugdíjas Tagozata megfogalmazta a legsürgetőbb feladatokat és elvárásokat:
  • Elvárják a kormánytól, hogy a 2020. januárjától tervezett 2,8 százalékos nyugdíjemelési mértéket emelje fel 3,2 százalékra, mert minden mértékadó prognózis bőven 3 százalék feletti árnövekedést jelez előre.
  • Elvárják a kormánytól, hogy a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésénél (indexálásánál) a bérnövekedés is legyen számítási alap, hogy ne nyíljon tovább az olló a jelenlegi és a múltban dolgozók jövedelme között.
  • Elvárják a kormánytól, hogy 2020. március végéig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a korábbi nyugdíjak értékvesztésének mértékéről és tegyen javaslatot a durva különbségek tompításának lehetőségére.
  • Elvárják, hogy ehhez kapcsolódva készüljön javaslat a medián nyugdíj (ami 2018. januárjában 117 505 forint volt) összege alatti nyugdíjak differenciált emelésére, annak menetrendjére. Elvárják, hogy a vegyes indexálás bevezetéséig a kormány vizsgálja meg a nyugdíjprémium feltételrendszerének változtatási lehetőségét is.
  • Elvárják, hogy a kormány egyszeri és főleg természetbeni juttatások helyett a nyugdíjak megfelelő emelésével tisztelje meg a nyugdíjasokat.
  • Elvárják azt is, hogy a kormány tekintse partnernek a mértékadó nyugdíjas érdekképviseleteket, döntései meghozatala előtt vegye figyelembe véleményüket, egyeztetett javaslataikra érdemi válaszokat adjon.
A nyugdíjas szervezetek új egyeztető fóruma végül felkérte a politikai pártokat, polgármestereket és jelölteket, hogy a nyugdíjasokat ne vonják be a kampányba, és főleg különböző, egyértelműen a választáshoz köthető eseti adományokkal ne próbálják döntésüket befolyásolni. Tiszteljék a nyugdíjasokat és ne éljenek vissza nehéz helyzetükkel. A választás után bőven lesz idő és lehetőség, hogy támogassák őket – zárul a NYUSZET szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye.
Témák
NYOK nyugdíjasok