Előfizetés

Válasz Online: Borkai ügyvédje 40 millió forintnyi fizetést intézett a polgármester fiának a semmiért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:39
Rákosfalvy Zoltán
Fotó: Youtube/Győrplusz TV
Három éven át biztosan havi egymillió forint fizetést kapott Borkai Ádám egy olyan cégtől, aminek nem volt bevétele.
A Borkai-botrány érintettjeként megismert, a luxusjachton szintén prostituáltak között mulató Rákosfalvy Zoltán ügyvéd aktívan menedzsel egy olyan céget, ami valószínűleg csak azért létezik, hogy annak kasszájából havi egymillió forintnyi bért kapjon Borkai Zsolt fia, a társaság ügyvezetője - írja a Válasz Online. A luxemburgi hátterű Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. Rákosfalvy hivatalos győri címén van bejelentve: a lap szerint az állami kaszinókoncesszió-kiosztáson jókorát szakító ügyvéd pedig nemcsak befogadta, de aktívan menedzseli is ezt az offshore-talapzatra épített vállalkozást. A Válasz Online szerint az Akoniát csak Borkai Zsolt fia, Borkai Ádám havi egymillió forintnyi bérének kifizetése miatt tarthatják fenn. A jelenleg 24 esztendős Borkai Ádám ugyanis már legalább négy éve, 2015 végétől ügyvezető, de az Akoniának 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban sem akadt egyetlen fitying bevétele sem – azaz a vállalkozás lényegében funkciótlan –, ám az ügyvezetőnek járó luxusbért mindig folyósították. Minden jel arra utal tehát, hogy a tulajdonos csak azért öntött pénzt a társaságba, hogy legyen mit kiutalni Borkai Zsolt fiának. Ez az utóbbi három teljes évben 12-12-12 millió forintot jelentett, vagyis - beleszámolva 2015 végét is - tavaly decemberig már közel 40 milliót. A lap lehetségesnek tartja, hogy Borkai Ádám máig kapja a havi apanázst a cégtől, de ez csak a 2019-ről szóló pénzügyi beszámolóból fog kiderülni biztosan. A Válasz Online azt is írja, hogy a polgármester egyik lánya szűk öt évvel ezelőtt vett saját céget Szabó Ervintől, akiről az ügyben szivárogtató "Ez Az Ördög Ügyvédje" blog azt állítja, hogy Borkai és Rákosfalvy mellett szintén ott volt a jachton. Bár Szabó nem látható az eddigi képeken és felvételeken, ő adta el Borkai Zsolt Petra nevű lányának a lovászpatonai székhelyű Királysarok Vendéglátó és Szolgáltató Kft.-t. A társaság hivatalos kézbesítési címe pedig máig megegyezik Szabó éttermének központi elérhetőségével. Mint ismert, a szivárogtató blog szerint Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere többek között ügyvédje, prostituáltak és kábítószer társaságában szórakozott egy jachton tavaly pünkösdkor. A "félreérthetetlen pózban" leleplezett polgármesterről fotók és videófelvétel is készült, a blog pedig további, immár korrupcióval kapcsolatos információkat ígér. Borkai Zsolt a kezdetekben tagadta a vádakat, hétfőn viszont azt nyilatkozta az ügyben, hogy hibázott, és megbánta tettét, de nem mond le polgármesteri tisztségéről, és polgármester-jelöltként sem lép vissza az önkormányzati választásokon.

Nem csoda, ha fázott reggel, megdőlt a hidegrekord

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:00

Fotó: Shutterstock
A hét végére viszont visszatér a meleg.
Megdőlt a napi hidegrekord, mínusz 6 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet is mértek kedd hajnalban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írták: az idei ősz leghidegebb éjszakáján vagyunk túl. Az ország nagy részén fagyosan indult a reggel, ezzel pedig nem csupán az idei őszi szezonra, hanem az október 8-ára vonatkozó minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt. Nyírlugoson volt a leghidegebb, ott mínusz 6,2 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. Ez pedig jócskán alulmúlta egyrészt a mínusz 2,4 fokos szezonrekordot (amelyet idén szeptember 20-án mértek Zabarban), másrészt a napra vonatkozó, mínusz 3,6 fokos abszolút minimum-hőmérsékletet. Ezt szintén Zabarban regisztrálták, 2002-ben. A meteorológiai szolgálat hozzátette: a következő napokban már változik a helyzet, legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő légköri fagy. A nappali hőmérséklet is emelkedik, a hét végére, jövő hét elejére mindenhol melegebb lesz 20 foknál, de nem lesz ritka a 25 fok körüli meleg sem. A jelenlegi előrejelzések szerint egész jövő héten kellemes meleg várható.

A győri Jobbik a Borkai-botrány közepén felrúgta az ellenzéki együttműködést, az országos központ fel is lépett ellenük

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 10:26
Fodor Roland
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Nehéz helyzetbe hozta a győri Jobbik az ellenzéki összefogást.
Alaposan felforgatta a győri helyzetet Borkai Zsolt fideszes polgármester botránya. Ezt a pillanatot választotta ki a Jobbik helyi szervezetének vezetője, hogy bejelentse: 
a párt kivonul az ellenzéki együttműködésből és visszalépteti négy egyéni képviselőjelöltjét.

Mivel a megállapodás értelmében négy körzetben a Jobbik adja a közös jelöltet, a visszalépés miatt ebben a négy körzetben nem lesz ellenzéki aspiráns a fideszessel szemben. Fodor Roland, a Jobbik győri elnöke a többi ellenzéki pártot a fideszes stílusban mocskoló Facebook-bejegyzésben magyarázta a lépést. Közölte, hogy a lépésnek semmi köze a mostani  botrányhoz, azt már hónapok óta tervezik. Azt fejtegeti, hogy csak azért mentek bele "ebbe a proletár rémálomba", hogy mindenkit félrevezessenek, "így a nemzetellenes baloldali pártok nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben".
A lépés Fodor és a helyi pártszervezet egyéni akciója. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke lapunknak elmondta: „semmilyen szinten nem tudtam róla, hogy Fodor Roland vezetésével mire készülnek a győri jobbikosok”. Ha ártani akartak az ellenzéki összefogásnak, és nem csupán Győrben, hanem országosan is, akkor politikai szempontból hasznosabb lett volna, ha ezt hamarabb meglépik – vélekedett a pártelnök. Így viszont kilóg a lóláb. Valami más is van a háttérben – utalt Sneider Tamás a Fidesz lehetséges szerepére. Kérdésünkre hozzátette: nincs olyan információja, hogy más településeken is előfordulhat hasonló eset.
A győriek bejelentése után a párt közölte: 
a Jobbik elnöksége elítéli győri tagjai visszalépését a képviselőjelöltségtől és továbbra is az ellenzéki együttműködést támogatja a városban.

A közlemény szerint a Jobbik elnöksége kedd reggel felfüggesztette a győri Jobbik-szervezet működését, a visszalépőket minden párttisztségükből felfüggesztették és etikai eljárás indult ellenük. Azokon a településeken, ahol a jobbikos tagság az ellenzéki együttműködésben való indulás mellett döntött, a Jobbik továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz, így Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson - írták.