Előfizetés

Nem csoda, ha fázott reggel, megdőlt a hidegrekord

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:00

Fotó: Shutterstock
A hét végére viszont visszatér a meleg.
Megdőlt a napi hidegrekord, mínusz 6 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet is mértek kedd hajnalban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írták: az idei ősz leghidegebb éjszakáján vagyunk túl. Az ország nagy részén fagyosan indult a reggel, ezzel pedig nem csupán az idei őszi szezonra, hanem az október 8-ára vonatkozó minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt. Nyírlugoson volt a leghidegebb, ott mínusz 6,2 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. Ez pedig jócskán alulmúlta egyrészt a mínusz 2,4 fokos szezonrekordot (amelyet idén szeptember 20-án mértek Zabarban), másrészt a napra vonatkozó, mínusz 3,6 fokos abszolút minimum-hőmérsékletet. Ezt szintén Zabarban regisztrálták, 2002-ben. A meteorológiai szolgálat hozzátette: a következő napokban már változik a helyzet, legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő légköri fagy. A nappali hőmérséklet is emelkedik, a hét végére, jövő hét elejére mindenhol melegebb lesz 20 foknál, de nem lesz ritka a 25 fok körüli meleg sem. A jelenlegi előrejelzések szerint egész jövő héten kellemes meleg várható.

A győri Jobbik a Borkai-botrány közepén felrúgta az ellenzéki együttműködést, az országos központ fel is lépett ellenük

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 10:26
Fodor Roland
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Nehéz helyzetbe hozta a győri Jobbik az ellenzéki összefogást.
Alaposan felforgatta a győri helyzetet Borkai Zsolt fideszes polgármester botránya. Ezt a pillanatot választotta ki a Jobbik helyi szervezetének vezetője, hogy bejelentse: 
a párt kivonul az ellenzéki együttműködésből és visszalépteti négy egyéni képviselőjelöltjét.

Mivel a megállapodás értelmében négy körzetben a Jobbik adja a közös jelöltet, a visszalépés miatt ebben a négy körzetben nem lesz ellenzéki aspiráns a fideszessel szemben. Fodor Roland, a Jobbik győri elnöke a többi ellenzéki pártot a fideszes stílusban mocskoló Facebook-bejegyzésben magyarázta a lépést. Közölte, hogy a lépésnek semmi köze a mostani  botrányhoz, azt már hónapok óta tervezik. Azt fejtegeti, hogy csak azért mentek bele "ebbe a proletár rémálomba", hogy mindenkit félrevezessenek, "így a nemzetellenes baloldali pártok nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben".
A lépés Fodor és a helyi pártszervezet egyéni akciója. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke lapunknak elmondta: „semmilyen szinten nem tudtam róla, hogy Fodor Roland vezetésével mire készülnek a győri jobbikosok”. Ha ártani akartak az ellenzéki összefogásnak, és nem csupán Győrben, hanem országosan is, akkor politikai szempontból hasznosabb lett volna, ha ezt hamarabb meglépik – vélekedett a pártelnök. Így viszont kilóg a lóláb. Valami más is van a háttérben – utalt Sneider Tamás a Fidesz lehetséges szerepére. Kérdésünkre hozzátette: nincs olyan információja, hogy más településeken is előfordulhat hasonló eset.
A győriek bejelentése után a párt közölte: 
a Jobbik elnöksége elítéli győri tagjai visszalépését a képviselőjelöltségtől és továbbra is az ellenzéki együttműködést támogatja a városban.

A közlemény szerint a Jobbik elnöksége kedd reggel felfüggesztette a győri Jobbik-szervezet működését, a visszalépőket minden párttisztségükből felfüggesztették és etikai eljárás indult ellenük. Azokon a településeken, ahol a jobbikos tagság az ellenzéki együttműködésben való indulás mellett döntött, a Jobbik továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz, így Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson - írták.

Az újbudai önkormányzat Erdélyből hozatta az olcsó krumplit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 08:31
Képünk illusztráció
Fotó: ALEX HALADA / AFP
10 millió forintot fizettek a pityókáért, jól járt Kézdiszentlélek polgármestere és családja.
Az önkormányzati választások köré szervezett krumpliosztások kapcsán azt írja a 444, hogy Újbudán minden év őszén csinál ilyet a fideszes városvezetés, de mivel az ezzel kapcsolatos idei adatok még nincsenek fönt az interneten, ezért a lap a korábbi évek szerződései között kutakodott. És talált is néhány érdekességet. A kedvezményes burgonyavásáron tavaly is csak 300 forintot kellett fizetni az újbudai lakosoknak 10 kiló krumpliért. Az Újbudára rendelt krumpliért mindenestül 10 millió forintot fizetett ki az önkormányzat az adófizetők pénzéből került, és az üzleten 6 millió forintot bukott a városrész. A burgonyát egy erdélyi vállalkozótól szerezték be, aki történetesen Kézdiszentlélek polgármesterének a lánya. Kézdiszentlélek Újbuda testvértelepülése. A lap azt is megemlíti, hogy az uniós LEADER vidékfejlesztési programban eddig három sikeres, Kézdiszentlélekhez kötődő pályázat zajlott le: az első esetben Balogh Kinga, a polgármester egyik lánya nyert el támogatást mezőgazdasági gép beszerzésére, a másodikban Marthi Jenő fiatal gazda, Balogh Tibor veje (a polgármester másik lányának férje) kapott támogatást, míg a harmadik esetben maga a község kapott pénzt zöldövezet létrehozására és népviselet vásárlására. A polgármester lánya és veje is a helyi néptáncegyüttes tagja - tette hozzá a 444.