Hét világ, egy bolygó - Bemutatták David Attenborough új sorozatát

Publikálás dátuma
2019.10.08. 16:43
Illusztráció
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Október második részében kezdi vetíteni a BBC a 93 éves természettudós legújabb, vélhetően a korábbiakhoz hasonlóan nagy hatású sorozatát.
Bár a Hét világ, egy bolygó című sorozatot csak a hónap második felében vetíti a BBC, a bemutatót már megtartották a londoni Leicester téri moziban. A 93 éves természettudós sorozata minden eddigieknél tragikusabb képet fest a bolygónkról, nem véletlenül: a készítőknek az a célja, hogy mindenkiben tudatosuljon az éghajlati vészhelyzet súlyossága – írta az Index.
A sorozat nemcsak azt mutatja be, hogy az emberiség hogyan teszi tönkre a Földet, de pozitív példákat is mutat, hogyan élhetünk békességben a környezetünkkel. David Attenborough a bemutatón azt mondta, a sorozat a biodiverzitást és a földi élet sokféleségét ünnepli, de felhívja a figyelmet a kihívásokra is.
Az epizódokat több mint 1500 ember négy éven keresztül készítette. Drónfelvételek segítségével olyan soha nem látott jeleneteket is sikerült lefényképezni, mint ahogy a jegesmedvék összefognak a beluga bálnák vadászatához.
A BBC azt reméli, hogy az Attenborough által narrált sorozatokhoz hasonlóan ezek az epizódok is nagy hatással lesznek a nézőkre.
Szerző

104 műanyagot találtak egy teknős gyomrában

Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:29

Fotó: Facebook/Gumbo Limbo Nature Center
Hiába próbáltak segíteni a partra vetődött állatnak, az életét nem tudták megmenteni.
104 apró műanyagdarabot szedtek ki egy kis teknős testéből az Egyesült Államokban található Gumbo Limbo Nemzeti Parkban. A Facebook-bejegyzésükben azt írják, észrevették, hogy a partra sodródott állat nem egészséges, és hiába igyekeztek segíteni rajta, a teknős elpusztult. A boncolás után derült ki, a gyomra tele volt a műanyagdarabokkal – írta a 24.hu
A floridai nemzeti park a bejegyzésében azt is írja, az összes partra sodródott és később elpusztult teknős gyomrában találnak műanyagokat, és azért tették ki a képet, hogy felhívják a figyelmet, milyen pusztítás végez a műanyag, és mindenkinek tennie kell, hogy ezt elkerüljük.
Szerző

Újabb légitársaság váltott zöldebb működésre

Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:15

Fotó: PASCAL PAVANI / AFP
Hat célállomásra szállít utasokat hétfőtől az Air France környezetbarát Airbusa.
Az Air France üzembe helyezte Airbus A350-es, kimondottan hosszú távú utakra tervezett repülőgépét – írta a Travelo a légitársaság közleménye alapján. A jármű, amely a hagyományos repülőkhöz képest 25 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, hétfőn repült először, és kezdetben négy kontinens hat célállomására - az elefántcsontparti Abidjanba, a Malin található Bamakóba, Torontóba, Kairóba, Szöulba és Bangkokba – repül a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről. 
Az ígéretek szerint 2025-re 28 környezetbarát Airbus járat lesz a légitársaság flottájában. 
Az új repülőgép zajszennyezése 40 százalékra csökkent, de több kényelmi funkcióval is bővült, például nagyobb helyen, kényelmesebb üléseken utazhatnak az utasok.
Szerző