Sorra mondják le a budapesti világeseményt

Publikálás dátuma
2019.10.12. 11:30
Arnold Schwarzenegger
Fotó: HANS PUNZ / APA / AFP
A résztvevők a három napos budapesti világtalálkozó jelmondatához híven leginkább arra keresnek választ, miként előzhető meg a vízválság.
A jövő heti, fővárosi Víz Világtalálkozó online programfüzetének legutóbbi változatán már nem szerepel a megnyitó fellépőinek listáján Arnold Schwarzenegger. Lapunknak illetékes forrásból megerősítették, hogy Kalifornia korábbi kormányzója lemondta részvételét. Az osztrák származású színész-politikus arról ismert, hogy a környezetvédelem ügyének „terminátoraként” minden további nélkül szembehelyezkedik akár a saját pártcsaládjához tartozó – a klímakatasztrófa elleni küzdelmet Orbán Viktorhoz hasonlóan igencsak félvállról kezelő - Donald Trump amerikai elnökkel is. Schwarzenegger legutóbb az általa alapított R20 nevű környezetvédelmi kezdeményezés májusi, bécsi csúcstalálkozóján rázott kezet Áder Jánossal, aki akkor ajánlotta az amerikai sztár figyelmébe a Víz Világtalálkozót.  A májusi programajánlóban a megnyitó részvevői között szerepelt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is, aki azóta szintén kimentette magát. Az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait a mindennapjaikon megérző államok képviseletében az eredeti tervek szerint megjelent volna Jorge Carlos Fonseca zöld-foki szigeteki és Carlos Alvarado Quesada Costa Rica-i elnök is. Igaz, a jelek szerint Áder Jánossal együtt mások mellett Kambodzsa miniszterelnöke, Hun Sen, illetve Shri Gajendra Singh Shekhawat, India vízügyi minisztere változatlanul beszédet mond. A résztvevők a három napos budapesti világtalálkozó jelmondatához híven leginkább arra keresnek választ, miként előzhető meg a vízválság.
Szerző
Frissítve: 2019.10.12. 12:29

Látogasson erőművet!

Publikálás dátuma
2019.10.11. 21:01

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ma 42 hazai erőművet tekinthetnek meg belülről azok, akik kíváncsiak arra, mi is az az áram és honnan kerül az otthonunkba.
Az idén elsőként megrendezett Erőművek Éjszakája nyitányaként péntek délelőtt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége bemutatta az állami MVM Gter Észak-budai „kapcsolt” fűtőerőművét az érdeklődőknek. A bejárás során Kis György erőművezető elmondta: az egység földgáz elégetésével áramot termel, ám fő feladatuk mégis az, hogy az eljárás után „megmaradó” füstgáz segítségével, a fővárosi Főtáv közvetlenül mellettük lévő észak-budai fűtőművén keresztül 35 ezer észak-budai lakás melegét biztosítsák. Emellett Budapest legmagasabb, 200 méter magas építménye, a Főtáv-telepen lévő kémény tetejéről bemutatták a főváros északi területének panorámáját is. Az Erőművek Éjszakája keretében péntek este 42 hazai erőmű nyitja meg a kapuit. Az eseményre mintegy 4 ezren jelentkeztek.
Szerző

4,9 milliárd forint, készpénzben - ennyit adott a magyar kormány egy kínai gyárnak

Publikálás dátuma
2019.10.11. 14:02
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Hugo Bachmann, a Joyson Safety Systems Hungary Kft. ügyvezetője koccint a kínai tulajdonú kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatója után
Fotó: Kovács Attila / MTI
Miskolci nagyberuházást jelentett be Szijjártó a kampányhajrában.
Nagy bejelentést tett pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: 16 milliárd forintos beruházással bővíti gyárát a közlekedésbiztonsági eszközöket gyártó, kínai tulajdonú Joyson Safety Systems Hungary Kft. Miskolcon. És ha az MTI tudósítója nem téved, azt is hozzátette:
a kormány 4,9 milliárd forint készpénztámogatást nyújt a fejlesztéshez.

A beruházást nagy nemzetközi versenyben sikerült elnyerni, állítja a miniszter. De feltehető, hogy mindenkire rálicitált a magyar kormány, nem csak az adókedvezményekkel és az olcsó munkaerő biztosításával, de az elképesztő összegű, ismeretlen okból készpénzben kifizetett közpénz-ajándékkal is. Amivel továbbra is a bizonytalan jövő előtt álló autóiparhoz köti jövőjét Magyarország: a cég miskolci termékeit külföldi autógyártók vásárolják, Szijjártó szerint 35-en.
A bejelentés alkalmából Miskolc jegyzője, valamint fideszes polgármesterjelöltje, Alakszai Zoltán is felszólalt. Alakszai neve a napokban többször is felmerült: előbb egy hangfelvétel szivárgott ki, ami alapján úgy tűnik, kamujelöltek is javítják választási esélyeit; majd pedig személyesen Orbán Viktor lendített egyet kampányán. Most többek közt azzal büszkélkedett el, hogy a miskolci oktatást már alárendelték az autóipar pillanatnyi igényeinek: a város a meglévő oktatási intézményekkel lehetőséget kínál arra, hogy európai szinten jegyzett járműipari kutató- és fejlesztőbázissá váljon - mondta.
Kersten Hugo Bachmann, a Joyson Safety Systems Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, a cég 2013-ban döntötte el, hogy felépíti új gyárát Miskolcon, 68 millió euró beruházással, 2100 munkahelyet teremtve. A vállalat globálisan vezető pozíciót szeretne elfoglalni a közlekedésbiztonsági eszközök gyártásában. Az elmúlt 5 év is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt Miskolcon létrehozni a gyárat, most pedig további 50 millió eurós befektetéssel bővítik a jelenlegi termelési kapacitásaikat - tette hozzá.

Vargának egy 600 milliós beruházás avatása jutott

Tatabányának egy jóval kisebb, 600 millió forintos beruházás bejelentése jutott csak a pénteki kampányhajrában. Azt viszont Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be: a kereskedelmi és vendéglátó-ipari hűtőket gyártó Thermotechnika-Crown Cool Kft. új gyártócsarnokát a Komárom-Esztergom megyei városban kívánja felépíteni. (158 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti ezt a kormány - tette hozzá Kiss János, a társaság ügyvezetője.)

Varga kitért arra is: eddig 78 milliárd forint közpénzes nagyvállalati támogatás összesen 200 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé, 2400 új munkahelyet teremtve. Az arány nem túl jó: e támogatási forma keretében 32,5 millió forintot ajándékozott el minden egyes magyar munkás után a kormány. A brüsszeli pénzekkel egyébként még nagyvonalúbb a kormány: Ginop-pályázatokon már 2 billió 530 milliárd forintot osztottak szét a sikeres nagyvállalatok között, 2014 óta.

Szerző
Frissítve: 2019.10.11. 14:43