Szabad szemmel: megint Magyarország a téma a nemzetközi sajtóban

Publikálás dátuma
2019.10.13. 07:04

Nemzetközi sajtószemle 2019. október 13.
Yahoo/Bloomberg A Borkai-orgiáról készült videón múlhat, hogy Orbán Viktor továbbra is vaskézzel irányíthatja-e Magyarországot. A felvételek ajándékot jelentenek az ellenzéknek a választás előtt. Ausztriában egy hasonló botrány megbuktatta a kormányt, ám a magyaroknál a miniszterelnök immár egy évtizede egyre keményebben ellenőrzi a dolgokat, szétverve a civil társadalmat és kontroll alá vonva a közmédiát. A tét most az, hogy valóban érinthetetlen-e. Európában már érzékeny pontnak számít, hiszen kérlelhetetlenül védelmezi az illiberális értékeket. Törökország azonban megmutatta, hogy a helyi választások figyelmeztetést jelentenek a szavazópolgárok hangulatára nézve. Ha az Orbán-ellenes erők nagy számban mennek el voksolni Budapesten, az jelzés volna a jobboldali populisták zászlóvivőjének. Erdogannak érzékeny csapás volt, hogy elvesztette Isztanbult, bár majd meglátjuk, hogy igazából mennyire. Ugyanez érvényes a magyar politikusra. A Fidesz számára a videó azért veszélyes, mert elriaszthatja a párt híveit a részvételtől az egész országban. Az Eurázsia Csoport nevű amerikai elemző intézet szakértője szerint főleg ha a főváros kicsúszik Orbán kezéből, az azt tanúsítaná, hogy a miniszterelnök nem legyőzhetetlen, és növelné az esélyt, hogy védekezésre kényszerül, ami azután azt eredményezné, hogy több hibát is elkövet. Viszont ha az ellenzék nem tud visszahódítani több nagy várost, az előrevetítené, hogy a kormánypártnak áll a zászló 3 év múlva. A filmfelvétel felbukkanása szokatlan módon rövidzárlatot idézett elő az országot uraló elitben. A földrész egyik legerősebb propagandagépezete normális esetben gyorsan elintézi az ilyen ügyeket, így azok általában nem befolyásolják a párt népszerűségét. Viszont ha ezúttal jelentősen előre is tör az ellenzék, akkor is nehéz dolga lesz, hogy a továbbiakban megtörje a Fidesz támogatottságát, hiszen jelentős a gazdasági növekedés, emelkednek a bérek és kommunikációs rendszer továbbra is működik. És akkor még ott van az orbáni fenyegetés, hogy megnézhetik magukat anyagilag azok a települések, amelyek a másik oldal mellé állnak.  
Le Monde Budapesten összefogott a baloldal és a szélsőjobb. A szokatlan koalíció azt reméli, hogy megnyeri a választást Tarlós Istvánnal szemben. Vagy ahogy Karácsony Gergely megfogalmazta: véget akarnak vetni annak a mítosznak, hogy Orbán legyőzhetetlen. A politikus tavaly a kormányfő riválisa volt az országos választásokon, jócskán kikapott, de azt mondja, hogy az ellenzékkel együtt levonta a tanulságokat. Alföldi Róbert úgy nyilatkozott a lapnak, hogy itt sokkal nagyobb a tét, mint a helyi hatalom, mert siker esetén változhatnak a dolgok. A kudarc viszont azt jelentené, hogy megette a fene a következő 40 évet. Karácsony úgy ítéli meg, a Jobbik már nem szélsőséges, a radikálisok elhagyták. Akárcsak azok a hívek, akiket Orbán bevándorlás-ellenes vonala vitt el. A párt ily módon a középjobb népnemzeti erejeként jelenik meg. De azért még fontos posztokat töltenek be olyanok, akik korábban antiszemita jelszavakat hangoztattak. Erre az ellenzék polgármester jelöltje azt válaszolja, hogy Budapesten csakis olyan jelölteket fogadtak el, akik soha nem nyilvánultak meg rasszista módon. Viszont a Fidesz-ellenes tábortól fontos voksokat rabolhat el két kisebb esélyekkel induló jelölt. De lázasan készül a kormányoldal is. Azt azonban még a Fidelitas elnöke is elismeri, hogy aligha képesek megismételni a 2014-es eredményt, mert az annyira kiugróan jó volt. Mindenesetre a kampány rendkívül erőszakosnak bizonyult, amire idáig nemigen akadt példa Magyarországon. A leleplező videók sorát a Fidesz kezdte, ám azután a pártot is utolérte ez a sors a Borkai-féle felvételek miatt. Nehéz megmondani, hogy ezek az anyagok kihatnak-e a választás eredményére, mindenesetre a hadjárat színvonalát jól mutatják.
Deutsche Welle A szex- és korrupciós botrány megrengeti az orbáni rendszert. Normális körülmények közepette a helyi választások sokkal kevésbé lényegesek. Ez az utóbbi 10 évre már csak azért is igaz, mivel a kormány a legtöbb jogkört megvonta az önkormányzatoktól és példátlan módon központosított szinte mindent. Ám most másként áll a helyzet, mert a rendszerváltás óta még egyetlen helyhatósági választás sem ígérkezett ennyire fontosnak. Csakhogy most az ellenzék sok helyütt közösen indul, Budapesten Karácsony Gergely fej fej mellett halad Tarlós Istvánnal. Egyfajta utolsó esély ez a Fidesz-ellenes tábor számára: ha nyer, akkor van remény arra, hogy egy nap megtöri Orbán nyomasztó teljhatalmát. Ha veszít, akkor nagyjából vége is a jelenlegi ellenzéki pártfelállásnak. Ehhez képest a miniszterelnök számára érzékeny jelképes csapással érne fel, ha le kellene mondania a fővárosról. Nem csoda, hogy ő és a Fidesz is igencsak tisztességtelen és mocskoz hadjáratot folytatott, a magyar politikai kultúra új mélypontra jutott. Kormányzati politikusok hajmeresztő hazugságokat találtak ki arról, hogy az ellenzéki jelöltek tömegesen akarnak migránsokat betelepíteni. Azon kívül Orbánnal együtt többé-kevésbé nyíltan fenyegetőztek azzal, hogy megvonják az állami támogatásokat azoktól a településektől, ahol nem az ő emberük fut be. Ám jött a Borkai-botrány, ami már csak azért is kínos, mert a győri polgármester azzal kampányolt, hogy igen jó családapa és a Fidesz hagyományos, keresztény-konzervatív értékeit hirdeti. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy lassanként kiderül, ő és a családja, valamint egy-két bizalmasa nyilvánvalóan kőgazdag lett az utóbbi időben. Közpénzeket tulajdonított el, milliós nagyságrendben, és azokat off-shore számlákra irányította. A sajtó kutatásai megerősítik a vádakat. Az Audi egyébként cáfolja, hogy bármi köze volna a visszaélésekhez. De a szálak egészen Orbán és a kormány környezetéig vezetnek. Ideértve Semjént és Tiborcz Istvánt. A HVG azt írta, hogy itt megmutatkozik a rendszer igazi arca. Ily módon a választás egyfajta népszavazás lehet. A kormányfő keményen hallgat, de hát ő nemrégiben a pártkongresszuson meghirdette, hogy nem szabad semmi rosszat mondani a fideszes párttársakról.  
The Times Dobrev Klára szerint jó esély van arra, hogy Orbán Viktor a jövő csütörtök-pénteki EU-csúcson megvétózza a brit kormányfő által kénytelen-kelletlen előterjesztendő újabb halasztási kérelmet. Az Európai Parlament DK-s alelnöke úgy véli, hogy a kormányfő nem annyira Johnson, hanem sokkal inkább Putyin kedvében akar járni, amikor felfordulást okoz a nyugati közösségben. A kilépés jelenlegi határidejének lejártáig már csupán alig két hét van hátra, és még mindig nem tudni, mit akar a szigetország vezetése: megállapodni az EU-val vagy netán jön a rendezetlen kiválás? Utóbbi esetben a miniszterelnöknek a londoni parlament döntése értelmében kérnie kell Brüsszeltől a halasztást. Az biztos, hogy Johnson maga választást akar odahaza, legfeljebb egy hónapon belül.
Libération Bernard-Henry Lévy gonosznak tartja Orbán Viktort. A jeles francia filozófus tavasszal körbejárta Európát, hogy mindenütt bemutassa színdarabját és ennek során fogadta őt a magyar miniszterelnök, mellesleg a tudós ma sem tudja, mi okból. Mindenesetre a tapasztalatait közzéteszi egy folyóiratban és ennek kapcsán beszélt a konzervatív Figarónak. Úgy mutatja be a magyar politikust, hogy az fiatal ellenzékiből mára autokratává vedlett át, de mekkora szomorúság ez! Ám ezért nem a kommunizmust, hanem a nacionalizmust és a populizmust terheli a felelősség.  Lévy az interjúban elmeséli, hogy a sokórás beszélgetés során több fényképet is készített Orbánról, és annak nosztalgikus kifejezés futott át az arcán, amikor a vendég Soros nevét említette (az aljas plakátok pár héttel beszélgetésük előtt jelentek meg Budapest utcáin.) Érdeklődött felőle, az egészségi állapotáról. De fotó örökítette meg a zavart is, ami akkor jelent meg nála, amikor tárgyalópartnere közölte vele: migrációs politikája miatt nem csupán a konzervatív liberális tábor, hanem a katolikus egyház is ki fogja közösíteni. Ezen felül szembesítette azzal az ellentmondással is, hogy míg egykor ellenzékiként sírt Nagy Imre sírjánál, addig ma Putyinnak adja el magát. A megjegyzéseket Orbán olyan közhelyekkel ütötte el, hogy Magyarország kicsiny és neki ügyelnie kell arra, hogy senkivel se keveredjen rossz viszonyba. Ám közben pontosan tisztában van azzal, hogy az orosz elnök stratégiája Európa lebontására irányul. Tudja, hogy az államfő Bécstől Párizsig szélsőjobbos, EU-ellenes pártokat támogat, sőt finanszíroz. Az viszont nem járja, hogy a magyar miniszterelnök egyfelől az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezője, másfelől viszont nem győz Putyin kedvében járni. Európa olyan jó birodalom, amely a világiság, a szólásszabadság, de mindenekelőtt az ellenállás szövetségese a diktatúrákkal szemben, amelyek mindenütt felütik a fejüket – mutatott rá Lévy.  
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 09:03

Lecsapott a Hagibisz tájfun Japánra, halálos áldozatok is vannak

Publikálás dátuma
2019.10.12. 21:39

Fotó: Takehito Kobayashi / AFP / Yomiuri
Legalább két ember vesztette életét, tízen eltűntek és kilencvenen megsérültek.
Legalább ketten meghaltak, tízen eltűntek és kilencvenen megsérültek a Hagibisz tájfun pusztításában, amely szombaton elérte Japán partjait – számolt be a helyi média. Az NHK japán állami tévécsatorna tudósítása szerint országszerte több mint 4,4 millió embert kellett evakuálni otthonaikból, köztük 910 ezret Kavaszaki városából. A vihar heves esővel, erős széllel és áradásokkal érkezett. A japán meteorológiai szolgálat eső, földcsuszamlások és áradások miatt rendkívüli figyelmeztetést adott ki hét prefektúrára. Csütörtök óta a Tokiótól nyugatra található Hakone városában több mint ezer milliméter csapadék hullott, míg Izuban több mint 700 milliméter – írta a Kyodo japán állami hírügynökség. A Tokiói Elektromos Művek közlése szerint a fővárosban és környékén mintegy 370 ezer háztartásban nem volt áram. Szombaton körülbelül 1600, míg vasárnapra 800 repülőjáratot töröltek az NHK szerint. A tömegközlekedésben is zavarokról számoltak be a működtetők, például a szuperexpresszt is le kellett állítani. A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán.
A Hagibisz – amelynek neve sebességet jelent – helyi idő szerint vasárnap hajnalban északkeleti irányba haladt. A tájfun középpontja óránként 50 kilométeres sebességgel mozgott. A felhőörvényt óránkénti 180 kilométeres széllökések kísérik. A Hagibisz középpontja a Fukusima prefektúrában található Ivaki környékén helyezkedett el szombat éjjel. A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az 1958-as Ida tájfunhoz hasonlította, amelynek pusztításában 1200 ember halt meg.
Szerző
Témák
tájfun japán

Erdogan offenzívája miatt leáll a német és a francia fegyverexport Törökországba

Publikálás dátuma
2019.10.12. 20:03
Német Leopard tank a török hadsereg kötelékében - illusztráció
Fotó: Abdulfettah Huseyin / Anadolu Agency
Eközben mind az Arab Liga, mind pedig Irán elítélte a török agressziót, ami Szíria területi egységét sérti meg.
Németország betiltotta a Törökországba irányuló fegyverexportot Ankara szíriai "Béke Forrása" nevű offenzívája miatt - írta a Bild am Sonntag című lap Heiko Maas német külügyminiszterre hivatkozva.
"Az északkelet-szíriai török katonai offenzíva miatt a szövetségi kormány úgy döntött, hogy nem engedélyezi azoknak a hadieszközöknek az exportját, amelyeket Törökország Szíriában vethet be"

- mondta el a német diplomácia vezetője. Maas emlékeztetett arra, hogy Berlin 2016-ban már szigorított a Törökországba irányuló fegyverexporton, miután pedig az "Olajág" nevű offenzívával 2018 elején a szintén kurdok által védett szíriai Afrínt rohanta le Erdogan, fokozódott ez az irányvonal. Eddig azonban nem került sor a fegyverexport felfüggesztésére.
Németország 2018-ban csaknem 243 millió euró (több mint 80 milliárd forint) értékben exportált fegyvereket Törökországba.

Ez a német fegyverexport mintegy harmadát tette ki - írta honlapján a Bild am Sonntag. 2019 első négy hónapjában Ankara további 184,1 millió euró (csaknem 61 milliárd forint) értékben vásárolt fegyvereket Németországtól. Ezzel a NATO-tag Törökország a tavalyihoz hasonlóan Berlin első számú partnerének számít a fegyverexport terén. (Később Magyarország előzte meg 1,76 milliárd eurós, közel 600 milliárd forintos megrendelésével.) Később Franciaország is bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti azoknak a hadieszközöknek a törökországi exportját, amelyeket a török hadsereg bevethet szíriai offenzívája során. A francia védelmi és külügyminisztérium közös közleményében határozottan elítélte a török offenzívát, amely Párizs szerint veszélyezteti a terrorellenes nemzetközi koalíció eddigi eredményeit. A közleményben egyúttal figyelmeztették Ankarát, hogy hadművelete az európai biztonságot fenyegeti. Aláhúzták: az Európai Unió tagállamai a külügyminiszterek hétfői luxembourgi találkozóján alakítanak ki egységes álláspontot az offenzíva ügyében.

Szíria területi egységéért aggódik az arab világ

Egy arab ország elleni inváziónak, annak szuverenitása elleni agressziónak nevezte szombaton az Arab Liga a török szíriai hadműveleteket, írja a Reuters. A szövetség rendkívüli ülést tartott, ennek során arra jutottak, megfontolják a Törökországi lépések lehetőségét gazdasági és hadászati együttműködést érintő területeken. A török agresszió elleni fellépésre szólították fel továbbá az ENSZ-t is.

Irán szintén Szíria területi integritásának megsértéseként értékelte a török offenzívád. Az Aszaddal szövetséges ország felajánlotta, hogy közvetít a kurdok, Törökország, valamint Szíria között. Egy 21 évvel korábbi, a törökországi szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szembeni biztonsági megállapodásra hivatkozva tette ezt - Ankara a PKK részeként tekint az általa megtámadott kurdokra.

Szombaton már Vlagyimir Putyin, a Recep Tayyip Erdogan török és Bassár el-Aszad szír elnökökkel egyaránt jó viszonyt ápoló orosz elnök is arra figyelmeztetett: aki illegitim módon tartózkodik egy ország területén - ez esetben Szíriában -, annak azonnal el kell azt hagynia. "Ez minden államra vonatkozik" - tette hozzá.

Frissítve: 2019.10.12. 22:53