Előfizetés

Üvöltő plakátrongálót, borítékos „szavazásszervezőket” is lebuktattak Ferencvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 17:08

Fotó: Népszava
Késeléssel fenyegetőző rongálót állítottak meg Baranyi Krisztina támogatói, a Gát utcánál pedig valakiktől fehér borítékot kaptak a szavazók.
Több incidens is volt Ferencvárosban a választás napján, ezekről Baranyi Krisztina ellenzéki polgármester-jelölt számolt be a hvg.hu-nak.  
„Egy ember vasárnap reggel ordítozva tépkedte a választási plakátjaimat a Mester utcában. Az egyik szavazóköri delegáltunk ott volt, és le is tudta videózni, ahogy rángatja le a kihelyezett hirdetéseket. Mikor a vandál meglátta a kitűzőjét, akkor fenyegetni kezdte, hogy megkéseli, majd arcon köpte. El tudott szaladni, de nagyon megijedt, hívta a rendőrséget, akik igazoltatták a támadóját, így ebből hatósági ügy lett” - mondta el portálnak Baranyi. 
A másik incidens szerinte a szavazatvásárlás gyanúját veti fel: a kora délutáni órákban egy ellenzéki képviselőjelölt arra lett figyelmes a Gát utca - Haller utca sarkán, hogy csoportban hoznak embereket, majd együtt bekísérik őket a szavazókörbe. Miután kijöttek, a közeli éjjel-nappali bolt előtt fehér borítékban a kezükbe nyomtak valamit az ellenzéki polgármester-jelölt elmondása szerint. Több ellenzéki jelölt, így a ma még egész nap kopogtató, és utcai kitelepüléseken résztvevő Baranyi Kriszta is odasietett, illetve itt is riasztották a rendőrséget. 

Kispaládon összevesztek a helyiek a csoportosan érkező határon túli szavazókkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 16:43

Fotó: Google Street View
„Húzzatok el innen”- ordították a számukra teljesen ismeretlen, vélhetően ukrán-magyar kettős állampolgároknak.
Összeszólalkoztak a valódi kispaládi lakosok azokkal a nem ott lakó, vélhetően ukrán-magyar kettős állampolgárságú emberekkel, akik vasárnap szavazni érkeztek a településre írja az Index. A portál erről az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábjától értesült, akik a helyszínen forgatnak.
A kispaládiak számára teljesen ismeretlen emberek sorban érkeztek szavazni a településre, a szavazóhelyiség mellett pedig egyre több helybéli gyűlt össze, akik hangosan méltatlankodtak és oda-oda kiabáltak az érkező ismeretleneknek.
Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester!

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat kiabáltak feléjük. Ma már bevett gyakorlatnak számít, hogy az ukrán határhoz közeli, kelet-magyarországi településekre százával jelentik be a kettős állampolgárokat – akár üres telkekre vagy sufnikba is  bejegyeznek jötven-száz szavazóképes személyt, akik a kellő időben a kormánypárti jelöltekre voksolhatnak Az elvándorlás sújtotta Kispalád papíron ettől még népesedett is, hiszen  választókorúak száma a 2010-es 382-ről 2018-ra 806-ra nőtt;bár a kormányhivatal azóta  kijelentett a faluból egy sor nem ott élő személyt, a helyiek így is legalább 200 fantomlakóval számolnak.

Csúcsot döntenek a hódmezővásárhelyi szavazók

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.10.13. 16:27

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A falvakban és Budapesten eddig kiugróan magas a részételi arány a mai önkormányzati választáson.
A községek és a főváros nagyon beindult, öt évvel ezelőtt sokkal kiegyenlítettebb és alacsonyabb volt a szavazási hajlandóság az országban – értékelte a kora délutáni részvételi adatokat a Népszavának Kiss Ambrus. A Policy Agenda elemzője szerint a Fidesz hagyományosan jól tudja mozgósítani a kistelepüléseken élőket, de a fővárosban nem ilyen egyértelmű a helyzet egyik politikai oldal javára sem. Most például a hagyományosan szintén jobboldaliként elkönyvelt budai kerületekben is magas a voksolók aránya, míg a pesti kerületek közül eddig ott volt kiugró a részvétel, ahol nagy verseny alakult ki a kampányban, netán már előtte is. Zuglóban és a XV. kerületben eddig baloldali, ellenzéki polgármester volt, a XVI. kerületben azonban fideszes, mégis ezekben a kerületekben 32 százalék körüli volt a részvétel, mert a szavazók érzik, hogy valóban döntési helyzetben vannak. Ebben a három kerületben tíz százalékponttal több szavazó ment el 13 óráig, mint például a VIII. kerületben, de az eredményeket az öt évvel ezelőtti szavazási hajlandósághoz érdemes mérni – mondta Kiss Ambrus. Józsefvárosban ugyanis akkor mindössze 15,8 százalékos volt a részvétel 13 óráig, míg most 21,3, tehát itt is érződik, hogy a háttérben nagyon komoly verseny van. A legkevésbé a megyei jogú városokban élőket, illetve a 10 ezer fős kisvárosokat mozgatta meg a kampány, ezeken a településeken a legalacsonyabb a szavazók aránya – tette hozzá az elemző. Kivétel például Miskolc, és minden csúcsot megdönt Hódmezővásárhely, ahol már 13 órakor 41 százalékos volt a részvétel, 15 órára pedig átlépte az 50 százalékot.