Orbán: készen állunk az együttműködésre az új városvezetéssel

Publikálás dátuma
2019.10.13. 23:32

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Elfogadják a Budapestiek döntését.
Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót - erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. Úgy folytatta: gratulál mindenkinek, aki nyert, a polgármestereknek, képviselőknek, s külön azoknak, akik a Fidesz-KDNP színeiben szereztek mandátumot. Orbán szerint "nehéz választási kampányon" vagyunk túl, de egy, a pártok versenyére épülő demokráciában ilyennek kell lennie. Hangsúlyozta: a listás szavazatokat tekintve a Fidesz-KDNP most is tudta hozni az 50 százalék feletti eredményt. Köszönetet mondott Tarlósnak az elmúlt kilenc év főpolgármesteri munkájáért, mint fogalmazott, "sosem fogjuk elfelejteni, hogy ő volt az, aki kirángatta a csődhelyzetből a várost". Hozzátette: a budapestiek döntését tudomásul veszik és készen állnak az együttműködésre az új városvezetéssel. A miniszterelnök és a volt főpolgármester zárt ajtók mögött tartotta meg a beszédét, újságírók nem kérdezhettek tőlük
Szerző

Örömmámorban úszik a budapesti ellenzék

Publikálás dátuma
2019.10.13. 23:27

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Történelmi győzelem született – jelentette ki Karácsony Gergely, aki az ellenzék közös jelöltjeként a főpolgármester-választáson legyőzte Tarlós Istvánt.
Hatalmas ováció kíséretében, nem sokkal este 11 óra előtt érkezett meg az ellenzék eredményváró rendezvényére Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely. A legkevesebb, ami elmondható: a Kazinczy utcai szórakozóhely túl szűkösnek bizonyult az ünneplőknek. „Legyen világos mindenki számára, hogy egy csapat vagyunk” – szólította maga mellé a vele együtt tartó pártvezetőket, polgármestereket. A történelmi győzelem – hangsúlyozta Karácsony Gergely – nem az ő, de még csak nem is az ellenzéki pártok győzelme, hanem a budapestieké, akik azért küzdöttek, hogy visszaszerezzék városukat a hatalomtól. Ez a győzelem arról szól, hogy a szeretet legyőzi a gyűlöletet, a hazugságot mindig legyőzi a valóság. Budapest zöld lesz és szabad! – mondta. A fővárost a XX. századból átviszik a XXI. századba, visszaviszik Európába. Az elmúlt évtizedek „leggyomorforgatóbb kampánya” után - amiben néha úgy érezte, "hogy egy kivégzőosztag előtt áll" - Karácsony köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez, a pártoknak, az aktivistáknak és többek között a családjának. Később köszönetet mondott még Tarlós Istvánnak is, aki előzőleg telefonon gratulált neki. Budapest holnaptól mindenki otthona lesz: azoké is, akik nem rám szavaztak – mondta. A választás eredménye Karácsony számára azt is bizonyította, hogy érdemes programot írni. Október 14-re másik országban ébredünk. Egy olyan országban, amely elkezdte visszaszerezni a szabadságát – állapította meg beszéde végén Karácsony Gergely. A zárszó után a tömeg hosszan skandálta: „Megnyertük!, Megnyertük!”.  
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 23:59

Orbán pártja vereséget szenvedett Budapesten - reagált a nemzetközi sajtó

Publikálás dátuma
2019.10.13. 23:18

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Orbán pártja vereséget szenvedett Budapesten, adta hírül talán elsőként a nemzetközi sajtóban a Radio France International online oldala.
A rfi.fr beszámolója kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök nemzeti konzervatív pártjának főpolgármester jelöltjét az egyesült balközép ellenzék jelöltje győzte le. A 2010 óta regnáló Tarlós István gratulált a győztes Karácsony Gergelynek, emelte ki a rfi.fr.
Orbán elveszítette Budapestet címmel számolt be Karácsony Gergely főpolgármester győzelméről az olasz nemzeti hírügynökség, az Ansa. A nagyvárosok több mint felében az egyesült ellenzék jelöltje vezet, írja az olasz hírügynökség, megjegyezve, hogy az ellenzéki előretörés többek között a jobboldali nacionalista Jobbikkal való szövetségnek is köszönhető. 
Komoly csapás érte Orbán Viktort - A német nyelvű médiumok közül elsőként a svájci Höfner Volksblatt foglalkozott a magyar önkormányzati választások eredményeivel. A lap internetes kiadása arról írt, hogy az ellenzék jelöltje, Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere és több vidéki nagyvárosban - Miskolcon, Pécsen, Dunaújvárosban - is az ellenzék jelöltje nyert, ami annak volt köszönhető, hogy a jobb- és baloldali ellenzékiek összefogtak és közös jelölteket indítottak. 
Beszámolt Karácsony Gergely és az ellenzék budapesti győzelméről a Reuters is. A brit hírügynökség emlékeztet, hogy a magyar főváros az ország lakosságának mintegy ötödét, gazdasági teljesítményét harmadát adja, jelentős, túlméretezett szerepet játszik minden területen. A Reuters kiemeli, hogy a vasárnapi önkormányzati választások egyben az ellenzéki összefogás stratégiáját is tesztelte, miután Orbán Viktor pártja 2010 óta hét egymást követő választáson szerzett elsöprő győzelmet. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 23:45