Előfizetés

Szabad szemmel: Orbán kapott egy pofont, de kérdés, valójában mekkorát

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.15. 07:08

Nemzetközi sajtószemle, 2019.október 15.
Independent Az új budapesti főpolgármester megmutatta, miként lehet legyőzni az olyan autoriter populistákat, mint Orbán Viktor. Ezt a glasgow-i Kaledónia Egyetem egyik professzora írja, kiemelve, hogy a kimagasló győzelem bizonyítja: a helyi politika országos keretekben is hathat, illetve hogy képes összefogni egy széttagolt ellenzék. Európa, benne a britekkel pedig megtanulhatja, hogyan kell visszaverni a populista, tekintélyelvű kormányok bántó befolyását. 30 éve Kelet-Európában hasonló, széleskörű összefogással nyertek az ellenzékiek. Karácsony eredménye pedig követi az isztambuli és varsói sikert, vagyis az ellenzéki tömörülések a nagyvárosokban le tudják váltani a tekintélyelvű pártokat. A magyar és a török kormánypárt mindent behálózó propaganda gépezete ellenére is. A Fidesz és a török kormánypárt, az AKP támadást indított a szólásszabadság ellen, saját többsége érdekében átalakította a választási rendszert és osztogatott, hogy megszilárdítsa szavazóbázisát. De hosszú távon nem lehet megtartani a hatalmat egy-egy zsák krumplival vagy tüzelővel. A magyar eredményből az látszik, hogy a politika központja a helyi szintre tevődik át. Ám Karácsony országos üggyé tette Budapest irányítását és ily módon cáfolta a kormánypárt állítását, miszerint a főváros renegátnak számít a rendszeren belül. A magyarok eltávolodtak a zavaros ideológiai politizálástól. A hivatalos politika 4 éve rájátszik a migrációra és azt állítja, hogy csakis a Fidesz képes képviselni a nemzetet. De most már megvannak számlálva a napjai annak a tételnek, miszerint az ország veszít, ha a párt kudarcot vall. Budapest és több más város lakói kinyilvánították, hogy olyan politikára tartanak igényt, amely reményt ad és mozgósít, nem pedig megriaszt és leszerel. Természetesen, a küzdelem megy tovább. A részvétel nem érte el az 50 százalékot és sok helyen maradt a fideszes ellenőrzés. Karácsonynak megvan a karizmája és a többsége is ahhoz, hogy egyben tartsa a szövetséget. De ettől még nem biztos, hogy az összefogás egységes mozgalommá tud válni, hogy majdan leváltsa a Fideszt. Az új polgármestereknek gyorsan lépniük kell, hogy feltárják a korrupciógyanús ügyeket, főleg az infrastruktúrára fordított uniós támogatások felhasználása kapcsán. Az OLAF ehhez már segítséget adott Orbán veje ügyében. De érdemes körülnézni az 1. kerületi ingatlanpanamák kapcsán is. A tét mostantól az, hogy fennmarad-e az ellenzéki platform a 2020-as választásokig, hogy a fővárosi polgármester képes-e befolyásolni az országos politikát is. Ehhez nem csupán a Fidesz-gépezet ellen kell küzdenie, hanem meg kell változtatnia az ellenzéket is, hogy az erős és egységes legyen, és így tartós sikereket arathasson.
Bloomberg Az elemzés azt ajánlja az ellenzéknek, hogy vigyázó szemeit vesse Varsóra, mielőtt kinyitja a pezsgősüvegeket, mert az Orbán által elszenvedett pofon éppen a lengyel tapasztalatok alapján nem is olyan nagy, mint amilyennek látszik. Az biztos, hogy gyengül a miniszterelnök szorítófogása és ezt ünneplik Magyarországon, valamint Brüsszelben is, ahol tehetetlenül figyelték, amint a politikus illiberális demokráciává alakítja át az országot, továbbá összecsapott az EU-val a jogállam miatt. A liberális Verhofstadt úgy nyilatkozott, hogy az eredmény szebb, mint egy álom, a magyaroknál javában zajlik a küzdelem az illiberalizmus és az állami korrupciós ellen. Csakhogy szintén vasárnap a migránsellenes lengyel PiS megverte az ellenzéket. Több szavazatot kapott, mint bármelyik párt a rendszerváltás óta. És éppen itt van a megszívlelendő lecke, hiszen a kormányellenes erők egy éve, a helyhatósági választásokon még legyűrték a Jog és Igazságosságot és átvették az irányítást minden nagyobb városban. Csakhogy a győzelemből nem következik, hogy az megismételhető országos szinten is. Kaczynski ügyesen osztogatta a társadalmi juttatásokat és ez sokat számított az urnáknál. Orbán is széleskörű elismerést szerzett a pénzosztással, ráadásul kétharmada van a Parlamentben. Így olyan törvényt hagyat jóvá, amilyet csak akar, ellenőrzi még a bíróságokat is. Ezzel együtt uralma nem teljesen érinthetetlen, amint azt láttuk is két napja A Borkai-botrány váratlan fegyvert adott az ellenoldal kezébe. Ám a hatalom képviselői megőrizték befolyásukat az összes megyei közgyűlésben, valamint a nagyvárosok többségében. Kezükre játszik a jó gazdasági helyzet és a média központosítása, aminek folytán a sajtó igazából egyetlen nagy szócső a hatalom szolgálatában. A törvényhozási választások még messze vannak egy gyakran egymással civakodó ellenzék esetében, hogy az fenntartsa az egységet. Főleg, hogy Orbán büntetést ígért minden településnek, amely nem megfelelően voksol. 
Der Standard Az előrejelzésekre alaposan rácáfolva, egy fiatal szociálliberális politikus lesz Budapest új főpolgármestere, miután az ellenzék váratlan győzelmet aratott és érzékeny vereséget mért a jobboldali-populista Orbán Viktor Fideszére. A 71 éves Tarlóst a miniszterelnök küldte csatába, mert nem volt más megfelelő jelölt. Mivel a közvélemény-kutatók egészen más eredményt jövendöltek, annál nagyobb volt az ellenzéki tábor öröme. Azt lehetett érezni a levegőben, hogy történelmi esemény következett be. És tényleg: 2006 óta most először nem Orbán lett az egyértelmű nyertes, a régimódi, autóbarát, fa- és kultúraellenes és gyakran korrupt helyi vezetők nyomasztó évei után. A kormányfő a választás utáni éjszakán igyekezett bagatellizálni az eredményt a fogukat csikorgató hívek előtt, igazi profi módjára. Annyiban igaza volt, hogy mindenhová terjedt ki az ellenzék győzedelmes vonulása. Vidéken továbbra is a fideszesek osztják az észt. A szegény körzetekben ők döntenek munkahelyről, közbeszerzésekről, szociális segélyről, az alattvalók ki vannak szolgáltatva a kényüknek-kedvüknek. A városokban viszont másfajta szél fúj. Ehhez kellett, hogy az ellenzék közös jelölteket állítson, sokszor fájdalmas, de észszerű kompromisszumok árán. Így egyszer csak vonzó ajánlattal jelentkezett és ezt díjazták is a polgárok. Persze korai még leírni Orbánt. Ő tartja kézben az államapparátust, a rendőrséget, az igazságszolgátatást, a sajtó jelentős részét, azon felül kétharmada van az Országgyűlésben.
The New York Times A Fidesz Budapesten kívül elvesztett 10 másik várost is egy olyan kampány után, amelyet uraltak a titokban felvett szexjelenetek és a korrupciós vádak. Az eredmény érzékeny veszteség a populista Orbán Viktor és politikai gépezete számára. Az ellenzék dacolt azzal, hogy a kormánypárt szinte teljesen ellenőrzés alatt tartja a sajtót Csapást mért arra, ami pár éve még úgy tűnt Európa bizonyos részein, mint feltartóztathatatlan menetelés az illiberális és élesen migránsellenes orbáni politika felé. A változás döntő eleme az ellenzék összefogása volt, mert az lehetővé tette, hogy a hatalommal szemben álló pártok érdemben kihívják a Fideszt, mondja Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója. László Róbert, a Political Capital választási szakértője nagy dolognak tartja, ami történt, mert innentől kezdve az ellenzéki oldal elkezdhet újra építkezni. Visszavett olyan fellegvárakat, amelyek révén lesz pénze, hogy országos hálózatot alakítson ki. A sikeren felbuzdulva Fekete-Győr András azt jósolja, hogy az eddiginél nehezebb idők járnak majd Orbánra. Elemzők szerint azonban ott még nem tartunk, hogy a Fidesznek aggódnia kellene a széleskörű korrupció társadalmi megítélése miatt. Sőt, Hunyady Bulcsú (Political Capital) úgy gondolja, hogy a Fidesz csak még keményebb lesz, mint idáig.
The Washington Post Az ellenzék 10 év óta nem mért olyan súlyos csapást Orbán Viktorra, mint most vasárnap. Úgy hogy a végső eredmények ismeretében a magyarok azon töprengtek, hogy populista vezérük nem is olyan legyőzhetetlen, amilyennek hosszú időn át tűnt. Nagy kudarc ez a politikus számára, aki életre segítette a tekintélyelvűség új korszakát az országban. Szétverte a szabad sajtót és a kormány ellenőrzése alá helyezett elvileg független intézményeket. Bíró-Nagy András szerint ami bekövetkezett, azt nyugodtan lehet fordulópontnak tekinteni, mert megjelent az első repedés az orbáni rendszeren. Az ellenzéki összefogás stratégiája vizsgázott, tekintettel a 3 éve múlva tartandó választásokra és kormányellenes erők Európában másutt is érdeklődéssel figyelik a fejleményeket. A lengyel ellenzék, amely kikapott a PiS-től, gyenge és széttöredezett. Bíró-Nagy hozzáteszi, hogy a Borkai-ügy sok billegő városban döntőnek bizonyult az utóbbi napokban és lehet, hogy Budapesten is.
Daily Telegraph Súlyos veszteségeket szenvedett a Fidesz, bár megőrizte befolyását a kisebb városokban, illetve főként vidéken. Azonban Budapest, ahol jó ideje nagyobb volt az ellenállás, mint bárhol másutt az országban, átkerült az ellenzékhez. Ám Orbán már a kampány során világossá tette, hogy öngyilkossággal érne fel a városok számára, ha ott ellenzéki jelölteket futtatnának be. Elemzők arra számítanak, hogy folytatja a harcias stílust.
BBC Ez volt az első nagy választási kudarc a Fidesz szemszögéből 2006 óta. A Borkai-féle botrány bizonyosan sokat ártott a pártnak a városokban, ahol jobban hozzá lehet férni a független sajtóhoz. Ehhez jött hozzá, hogy az ország háromnegyed részére kiterjedt az ellenzéki összefogás, és jelöltjei sokszor még olyan helyeken is jól szerepeltek, ahol egyébként a kormánypárt kerekedett felül. Utóbbi számára most az a feladat, hogy újra mozgósítsa a passzív támogatóit, az ellenfélnek pedig ki kell építenie országos hálózatát, noha a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt.
Kurier Pofon Orbánnak, Budapest szabadabb lesz. Nemigen volt még ennél brutálisabb választási hadjárat. De a főváros az ellenzéké lett, amely korrupt kormányzást vet a miniszterelnök szemére. Elégedetlenséget váltott ki, hogy a hatalom saját maga alá rendelt iskolákat és egészségügyi intézményeket, elvette azokat a településektől. Az ország azonban a szavazás után is szilárdan Fidesz-kezekben marad. Borkai családja a delikvens mellé állt, így helyreállt a „család szentsége”. Azt azonban a hatalom emberei szóra sem méltatták, hogy a polgármester kamucégeken keresztül állítólag közpénzekkel ügyeskedett.
Neue Zürcher Zeitung A lengyel és a magyar választások tétje egyaránt az volt, hogy folytatják-e nyomulásukat a hatalmon lévő, ám erősen vitatott jobboldali populisták, akiknek jövője így vagy úgy, de nagyban függ az eredménytől. A PiS modellnek tekinti az orbáni illiberális demokráciát és próbálja utánozni annak politikáját a migráció, valamint a társadalompolitika ügyében. Az ellenzéknek mindkét országban sürgősen életjelet kellett adnia, ha még bele akar szólni a politikába és próbál szembeszállni a tekintélyelvűséggel. Ez Magyarországon sikerült is. A lengyel kormányellenes tábor viszont leszerepelt. Három különálló tömbben lépett fel és nem tudta meggátolni, hogy a Jog és Igazságosság ismét abszolút többséget szerezzen. A magyar ellenzék ezzel szemben abban bízik, hogy a siker az első lépést jelenti a hatalom visszahódításához.
FAZ Budapest Orbán Viktor ellen fordult, de a Fidesz érzékeny vereséget szenvedett más fontos városokban is, részben a botrányok és korrupciós vádak, részben az átfogó ellenzéki összefogás eredményeként. Zugló polgármestereként Karácsonynak eleve jó a híre, egyrészt mint olyasvalakinek, aki rendesen végzi a dolgát, másrészt megvesztegethetetlen politikusként. Tavaly – az MSZP támogatásával - semmi esélye sem volt a miniszterelnök vetélytársaként. Ám ezúttal más pártok is mögé álltak. És ezt elemzők máris receptnek tekintik az országos választásokra. Csakhogy az ellenzék túlságosan is sokszínű ahhoz, hogy egységesen tudjon eljutni odáig. Főleg a balliberálisok gáncsolták el egymást idáig roppant eredményesen. Arról nem beszélve, hogy mindent egybevéve vasárnap a Fidesz bizonyult a legeredményesebb erőnek. A vidék még mindig benne bízik leginkább.
Der Standard A lap az oroszlánbarlang állatszelídítőjeként mutatja be Karácsony Gergelyt, aki saját bevállása szerint a szülői házból hozta magával a környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Odahaza a házikertből került zöldség és gyümölcs az asztalra, minden bio volt. Az egyetemen szociológiát és politológiát tanult, majd a Mediánnál dolgozott, ahol értékelték, hogy kiismeri magát a statisztikai és matematikai modellekben. 9 éve, A LMP színeiben váltott át a politikára, majd két év elteltével megalapította a Párbeszédet. Zuglói polgármesterként a két nagy frakció között kellett zsonglőrködnie, mivel mindkettő tisztségekkel és megbízásokkal igyekezett saját klientúrája kedvére tenni. Egyesek szerint ottani mérlege mérsékelt, mások azt mondják: igenis sokat elért. Mostantól, az orbáni rendszer ellenpólusaként meg kell mutatnia, hogy képes akár az oroszlánbarlangban is zsonglőr lenni.
Die Welt Szenzációs ellenzéki győzelem Budapesten. A főváros mostantól hatalmi bázisként szolgál az Orbán-kormány ellen. A kudarc első jele az volt, hogy a miniszterelnök a választás után ezúttal nem a szabad ég alatt, ünneplő tömegnek beszélt. És valóban, az ellenzék elhódított egy sor fontos várost. Ezek közül természetesen Budapest a legfontosabb, amely mindig is balosabb és liberálisabb volt, mint az ország többi része. Csak éppen a Fidesz idáig erősebbnek bizonyult a belső ellentétekkel sújtott ellenzéknél. Ezt hidalta most át az összefogás, ám kérdés, mennyi ideig. Nem biztos, hogy egymás iránti érzelmeik kitartanak a következő választásig. Ha mégis, akkor megmozdul a föld Orbán lába alatt. Egész rendszere a centrális erőtérre épül, de most kétpólusú szisztéma van kialakulóban, a jobboldalon a Fidesszel, és vele szemben áll a balliberális tömb. A Borkai-ügy egyébként bombaként vágott be és jelképpé vált, mármint hogy milyen gazdasági üzelmeket folytat a kormány. A Fidesz először igyekezett kibekkelni a botrányt, de utána úgy tűnt, hogy elharapózott a pánik. Tarlós a hatalom Achilles-sarkában bukott el, hiszen a kormánypolitikusok egyre-másra feltűnést keltenek luxus iránti hajlamukkal. Orbán kifelé egyszerűséget sugároz, ám a környezete újra meg újra gondoskodik a negatív szalaghírekről, miután erősen kapható a pöffeszkedésre. Úgyhogy a kormányfőnek itt sürgősen ellenintézkedéseket kell tennie.
Spiegel Győzelem az Orbán-rendszer fölött. Így látja a lap, hozzátéve, hogy a Fidesz 10 év után az első nagy vereségét szenvedte el. Lehet, hogy ez volt a miniszterelnök leváltásának próbája? Formálisan persze csupán helyi választásról volt szó, de igazából népszavazás volt ez az egész modellről és arról, hogy az ellenzék képes-e az urnáknál legyőzni a kormánypártot, függetlenül annak óriási hatalmától. A kudarc az ellenzéki felállás végét jelentette volna. Az összeállt pártok most eufórikusan ünnepelnek, a demokrácia sikeréről, a 2022-es választások előtti jeladásról beszélnek. De hát Orbán a központi erőtér programjával jó egy évtizede egyik választást söpörte be a másik után és folyamatosan központosította az országot. A helyi önkormányzatok sok jogkörüket elvesztették. Hogy a vele szemben álló erők összefogtak, az riadójelzés volt a Fidesz számára, ennek megfelelően volt a hadjárat példátlanul tisztességtelen és mocskos, a politikai kultúra új mélypontra süllyedt. Majd következett a Borkai-ügy, benne egy igazi szexvideóval. Amit látni lehetett, az nem azt igazolta, hogy a győri polgármester jó családapa és a hagyományos keresztény értékek védelmezője. Ehhez jöttek még a panamákról szóló hírek, ily módon a politikus a korrupció jelképe lett, mármint hogy miként csapol meg sok fideszes vezető, illetve Orbán környezetének üzletemberi köre uniós pénzeket, miként gazdagszik meg kétes módon. Alighanem jó pár kormánypárti szavazatot vitt el affér. Orbán félig csendesen, félig dacosan reagált a választás kimenetelének ismeretében. A korábbiaktól eltérően együttműködést ajánlott. Ám több mint kérdéses, hogy az ellenzéki 3 év múlva ki tudja-e használni a mostani sikert. Főként mivel az általános választásokon tisztességtelenebbek a feltételek számára. És lehet, hogy a feltételezettnél többen kötnek paktumot a rendszerrel, hiszen szexvideó és korrupció ide vagy oda, Borkai szorosan ugyan, de nyerni tudott.
Süddeutsche Zeitung A választási eredmény még a magyar ellenzék legderűlátóbb várakozásait is felülmúlta, bár az előrejelzések leginkább attól függtek, az adott intézet mennyire áll közel a kormányhoz. Mindenesetre Budapesten akörül szóródtak a jóslatok, hogy Karácsony szoros vereséget szenved, illetve nagy zakót fog kapni. Aztán fölényesen verte Tarlóst. Még olyan kerületekben is, amelyek különösen konzervatívnak számítanak. De nem csupán a főváros lesz liberális-zöld sziget Orbán illiberális demokráciájában, hanem más, jelentős városok is. A Fidesz stratégiái a befeketítésre, illetve a szavazók személyes jólétére alapoztak: Budapesten receptkönyvet és krumplit osztottak a népnek, a zsákra ráragasztva a kérdéses jelölt arcképét. De ez sem segített, mert jött a Borkai-eset és az éppen nem erősítette a képet, miszerint a párt a keresztény-nyugati értékek őrzője. Elemzők szerint a botrány miatt a hatalom főleg a liberális fővárosban vesztett sok voksot. Egyébként Karácsony maga is baloldali populizmusnak minősítette az irányvonalát  
Die Presse A burgenlandi tartományi gyűlés meg akarja vizsgáltatni, hogy mennyire környezetbarát a Fertő-tó magyar oldalán tervezett nagyszabású idegenforgalmi fejlesztés. A pártok a kormányt kívánják rávenni, hogy járjon közbe Magyarországnál, ha másként nem megy uniós, kötelezettségszegési eljárást kilátásba helyezve, hogy adjon részletes tájékoztatást a tervezett szabadidő központról, és arról, hogy a program mennyire befolyásolja a táj világörökségi besorolását. A gond ott van, hogy az osztrák fél már eddig is megpróbált felvilágosítást kapni ez ügyben, de hiába. Ezért akarja most Burgenland fokozni a nyomást. A magyar hatóságok szerint semmi gond nincs a tervvel, amit az osztrákok készséggel el is hisznek, de azért szívesen látnák a részleteket. Ideértve, hogy a magyarok miért nem tartják szükségesnek a környezetvédelmi hatástanulmányt. Pedig csak az alapján lehet megalapozottan véleményt mondani az ügyről.

Washington szankciókat vezetett be a török offenzíva miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.15. 06:32

Fotó: AAREF WATAD / AFP
Miután az amerikai katonák kivonásával tálcán kínálták fel a kurdokat Erdogannak.
Két török minisztérium és három tárcavezető ellen vezetett be szankciókat hétfőn Washington, válaszul Törökország északkelet-szíriai offenzívájára. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint szankciókkal sújtják a török védelmi minisztériumot, illetve az energiaügyi és természeti források minisztériumát, továbbá e tárcák vezetőit, Akar Hulusit és Fatih Dönmezt. A büntetőintézkedések hatálya alá esik Süleyman Soylu belügyminiszter is. Az Egyesült Államokban fellelhető vagyonukat befagyasztják, és letiltják a dollárban folytatott nemzetközi tranzakcióikat - áll a pénzügyminisztérium közleményében. Donald Trump amerikai elnök röviddel a közlemény megjelenése előtt harangozta be a Twitteren, hogy hamarosan aláírja a rendeletet a szankciók bevezetéséről. Megismételte, hogy teljes mértékben "kész gyorsan tönkretenni" a török gazdaságot, ha a török vezetők "folytatják veszélyes és destruktív útjukat". Trump azt is kilátásba helyezte, hogy Washington újra ötven százalékra emeli a török acélipari termékek behozatali vámtarifáját, és véget vet a százmilliárd dolláros török-amerikai kereskedelmi megállapodásról folytatott kétoldalú tárgyalásoknak. Az amerikai elnök szerint rendelete lehetővé teszi a "pótlólagos, erőteljes" szankciók bevezetését azok ellen, akik súlyos emberijog-sértéseket követtek el, akadályozzák a tűzszünet betartását és a menekültek hazatérését, erőszakkal küldték haza a menekülteket vagy veszélyeztették a békét, biztonságot vagy stabilitást Szíriában. Trump leszögezte, hogy a török katonai offenzíva kockára teszi a polgári lakosok életét, veszélyezteti a térség békéjét, biztonságát és stabilitását. Az amerikai elnök megismételte, hogy kivonja az Északkelet-Szíriában maradt amerikai katonákat, és csak egy kis létszámú kontingens maradt Dél-Szíriában, hogy folytassa az Iszlám Állam maradványainak felszámolását. Időközben az amerikai elnök alá is írta a rendeletet, Mike Pence alelnök pedig arról tájékoztatott, hogy Trump beszélt telefonon Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és felszólította őt, hogy haladéktalanul vessen véget a hadműveleteknek Szíriában. "Az Egyesült Államok nem adott zöld jelzést a szíriai behatolásra" - szögezte le Pence, aki szerint Erdogan ígéretet tett arra, hogy a török erők nem fogják támadni a kurdok térségbeli fellegvárát, Kobane városát. Mark Esper amerikai védelmi miniszter ezzel egy időben bejelentette, hogy a jövő héten felkeresi a NATO brüsszeli központját. Nyomást fog gyakorolni a tömbbeli szövetségesekre, hogy kollektív és egyoldalú diplomáciai, illetve gazdasági intézkedéseket foganatosítsanak Törökország ellen. Esper szerint a török hadművelet szükségtelen és megfontolatlan volt, és az Iszlám Állam feléledéséhez vezethet. A Financial Times című brit üzleti-politikai napilap azt írta keddre virradóra, hogy a török hadművelet miatt Nagy-Britannia felülvizsgálja a török fegyverszállításokra adott engedélyeket, és leállítja az új engedélyek kiadását. A lap úgy tudja, hogy - bár ezt hivatalosan nem jelentették be - a kormány már utasítást adott erre. Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia az elmúlt öt évben 1,4 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket -a többi között harci repülőgépeket, helikoptereket, drónokat, páncélozott járműveket és rakétákat - Törökországnak. Az európai uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn luxembourgi tanácsülésükön elfogadott zárónyilatkozatukban felszólították Törökországot, hogy azonnal hagyjon fel a hat napja kezdett offenzívájával, és vonja vissza haderejét. Miközben több uniós ország már betiltotta a fegyverszállításokat Törökországnak, a luxembourgi ülésen erről egységes döntés nem született. Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török offenzíva azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban. Trumpot mind a republikánusok, mint a demokraták keményen bírálták, mondván, cserbenhagyta a kurd szövetségeseket.

Törökország szerint az unió terroristákat vesz védelmébe, nem vonul vissza a hadsereg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:05
Kurdok tüntetnek a török beavatkozás ellen egy amerikai bázis előtt a határnál. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai erők nem vesznek részt a török hadműveletben, a szóban forgó területekről kivonják katonáikat
Fotó: Delil Souleiman / AFP
Ankara emiatt néhány területen komolyan felülvizsgálja együttműködését az EU-val.
A török külügyminisztérium hétfőn elítélte és teljes egészében visszautasította az európai uniós tagországoknak azt a nyilatkozatát, amely többek között az Északkelet-Szíriában zajló török hadművelet azonnali hatályú leállítására szólította fel Ankarát - írja az MTI. Lapunk is megírta, hogy Erdogan személyesen köszönte meg Orbánnak, hogy szembement miatta az EU-val. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió az ügyben tanúsított hozzáállásával terroristákat "vesz védelmébe" - fogalmazott a török külügyi tárca, hangsúlyozva, hogy Törökország terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely 480 kilométer hosszan ellenőrzi a határ szíriai oldalát, és amely ellen Ankara - többszöri figyelmeztetést követően - szerdán hadműveletet indított. A közleményben leszögezték: az YPG annak a Délkelet-Törökországban évtizedek óta szakadár fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai ága, amelyet az unió is terrorszervezetnek nyilvánított. Ankara és a törökbarát Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű offenzívát Északkelet-Szíriában az YPG, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. Ankara felszólította az érintett tagállamokat: gyakoroljanak önkritikát a jelenlegi helyzet kialakulásában fennálló felelősségüket illetően, tekintettel arra, hogy a dzsihadistákkal szemben vívott harc "leple alatt" egy másik terrorszervezet szakadár terveit szolgálták. A külügyi tárca kiemelte: az offenzíva megfelel az ENSZ jogos önvédelemre vonatkozó meghatározásának, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorizmus elleni harccal kapcsolatban hozott határozatainak.   A török külügyminisztérium úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot, hogy az EU a török cipriótákat semmibe véve ismét nem tett utalást rájuk. Hozzátették: az unió előítélettel áll hozzá a kérdéshez, ami nem egyeztethető össze a nemzetközi joggal. Ankara emiatt néhány területen komolyan felülvizsgálja együttműködését az Európai Unióval - jelezték.