Előfizetés

Schmidt Mária írt a New York Times-ba, de miket!

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.17. 06:37
Schmidt Mária
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Most aztán az amerikai lap olvasói is megtudják az orbáni igazságot.
Magyarországon visszatér az igazi, többségi demokrácia és népképviselet, de ugyanez megy végbe egész Európában. Ezt Schmitt Mária írja a lapban megjelent elemzésében, aminek megírására a szerkesztőség kérte fel. A Terror Háza Múzeum igazgatója szerint az EP-választáson a „populisták”, vagyis a demokraták megerősítették helyzetüket. Az üzenet világos: az emberek a politikában nagyobb rugalmasságot, kevesebb ideológiai dogmatizmust és nagyobb kompromisszumkészséget akarnak. Schmidt szerint egyesek azonban nem képesek megérteni, hogy a régi világnak vége, azt nem lehet és nem is szabad megmenteni. Fenn kell viszont tartani a nyugati civilizációt. A magyarok pontosan tudják, hogy ők viselik leginkább szívükön a saját sorsukat, ezért ragaszkodnak a szabadsághoz, demokráciához és a nemzetállami függetlenséghez. És ezer év után most is kapuőrként szolgálnak a Kelet és Nyugat között. A történész kitér arra: a rendszerváltás után a Nyugat úgy kezelte Magyarországot, mint valami legyőzött vesztest, akinek alkalmazkodnia kell a másik bölcsességeihez, ahelyett, hogy jövendő szövetségesként tekintettek volna Budapestre. Nyugat-Európa arra használta fel erejét, hogy meghódítsa a magyar piacot, utána viszont 15 évig várakoztatott bennünket az EU előszobájában. Vagyis elmaradt a földrész újraegyesítése, a magyarok voltak kénytelenek igazodni a másik félhez. Menet közben Brüsszel és a liberális gazdasági program lett uralkodó az EU-ban, ám az megtagadta a polgároktól a jogot, hogy saját gazdasági döntéseket hozzanak. Emiatt a hazai választások arra korlátozódtak, hogy a saját kormányokról határozzanak. Magyarországok a rendszerváltás után a kommunisták utódai megőrizték befolyásukat, ezen csak Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése változtatott. Azóta a nemzet érdekei számítanak a legfontosabbnak, zajlik az országot csődbe vivő neoliberális élcsapat leváltása. A miniszterelnök 5 éve bejelentette, hogy nálunk vége a liberalizmusnak, és meghirdette, hogy „illiberális” demokráciát akar, a közösségre, a kereszténységre és a szolidaritásra építve. Mert megértette, hogy a Nyugat rendszerszintű válságtól szenved. Azóta kétszer nagy többséggel újjáválasztották, ami bizonyítja népszerűségét és politikája sikerét.

Karácsony: Nem lesz boszorkányüldözés

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.10.17. 06:35
Karácsony Gergely és Barabás Richárd szóvivő a főpolgármester szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján
Fotó: AVEL BOGOLEPOV
Amennyiben Vitézy Dávid pályázik a BKK vezérigazgatói posztjára, meglepődnék, ha bárki jobb anyagot nyújtana be nála – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.
A vasárnapi győzelme után a hét elején szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Ez valamiféle stratégia volt, vagy ennyire jól sikerült az ünneplés?
Még mindig nagyon beteg vagyok, az utolsó napokban pedig lázas voltam. Muszáj volt pihennem egy napot, ez a kampány rengeteg energiát kivett belőlem.

Lesz olyan helyettese, aki nem a politika világából érkezik?
Ezt a kérdést még passzolnám. Egyelőre nem szeretnék személyi konstellációkba belemenni. Koalíciós kormányzásra készülök, csak a megoldással állok a nyilvánosság elé. Olyan vezetői testületet szeretnék, amelyben a politikai értékek mellett ott vannak a szakmai szempontok is.

Ha már szakmai szakmai szempontok: Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezetőjének szán valamilyen posztot?
Mostantól minden fővárosi cégvezetői posztot megpályáztatunk. Amennyiben Vitézy Dávid pályázik, meglepődnék, ha bárki jobb anyagot nyújtana be nála.

Volt már egyeztetés az összefogás pártjai között? Maradt az összhang a győzelem után is?
Az első egyeztetés szerdán volt, bizakodó vagyok, konstruktív, szövetségi típusú tárgyaláson vagyunk túl. Egy dolgot kértem tőlük: ne a nyilvánosság előtt folytassuk le az esetleges vitákat.

Tarlós István után ki lesz az első, aki távozik a városházáról?
Mindenki kap fél év türelmi időt. Persze, akik önszántukból akarnak távozni, azokat nem fogom marasztalni. Nyilván új jegyzőt szeretnék, de boszorkányüldözés nem lesz.

Mi lesz az első lépése hajléktalan-ügyben? Hozzájárul, hogy lezárják az aluljárókat?
Budapesten a hajléktalanság szociális, nem pedig rendészeti ügy, ennek megfelelően fogjuk kezelni. A hajléktalan embereket lakhatási lehetőségek biztosításával segítjük, a hajléktalanság újratermelődését pedig a lakhatási szegénységben élők szociális támogatásával gátoljuk meg. Az aluljárók lezárását nem tartom szerencsésnek, de nem fogom támadni. Megpróbálom minden rendelkezésre álló eszközzel az ez által okozott társadalmi kárt enyhíteni. Fontos, hogy a politika ne a hajléktalan emberek ellen küzdjön, márpedig ennek ez az üzenete.

Mi lesz a Szabadság téren álló „botrányos” megszállási emlékművel?
Utálom ezt az emlékművet, nemcsak esztétikai okokból, bár szerintem marha ronda is. Sokan ugyanakkor azt gondolják, hogy további sebeket ejtenénk, ha fellépnénk ellene, ezután pedig végeláthatatlan emlékezetpolitikai folyamat indulna el. Vitát kell folytatni. Az V. kerületi önkormányzat az illetékes, ott jelenleg nincs ellenzéki többség, de beszélni fogok a kormánypárti polgármesterrel.

Azt mondta, hogy szeretné, ha a BKV területén nem lehetne terjeszteni a kormányzati propagandát terjesztő Lokált. Ahhoz hozzájárulna, hogy Budapest utcáin ingyenesen terjesszék a lapot? Helyesnek tartja, ha a főpolgármester dönt arról, milyen lapot lehet terjeszteni és mit nem?
Ez egy olyan „újság”, amelyben szerdáig nem sikerült a választási eredményeket közölni, csupán a kormánypárti győzelmekről írtak. Minősíthetetlen. Nem értem, hogy a fővárosnak miért kellene a saját intézményeiben, vagy területein terjeszteni a propagandát. Nyilván sajtószabadság van, így persze lehet hazug lapokat is osztogatni. Én ugyanakkor szeretném, ha lenne egy hiteles sajtótermék, amely tájékoztatná a budapestieket. Ebben partnerek leszünk.

Kihirdethetik a klímavészhelyzetet

Karácsony Gergely pénteken foglalja el hivatalát. A főpolgármester szerdai, első nemzetközi sajtótájékoztatóján, valamint az Indexnek is beszélt  terveiről:
– A pénteki alakuló ülésen első lépésként egy antikorrupciós csomagot fogadnak el, amelyet civil szervezetek állítottak össze. – A második lépés a zöld csomag lesz: várhatóan kihirdetik a klímavészhelyzetet.
– Ötletpályázatot írnak ki, hogy mi történjen Budapest egyik legértékesebb telkével, a Városháza melletti résszel, ami jelenleg parkoló, és ahova zöld parkot szeretnének.
– Hat éves korról hét éves korra emelik az ingyenes tömegközlekedési korhatárt, a cél 14 éves kor lesz. Ingyen utazhatnak majd a BKK járatain a regisztrált munkakeresők is.
– Az alakuló ülésen napirend pont lesz a rabszolgatörvény alkalmazása a fővárosi cégeknél.
– Október 23-a után Karácsony Gergely össze fogja hívni az összes ellenzéki polgármestert, hogy létrehozzák a szabad városok szövetségét.
– Karácsony pénteken két levelet is el fog küldeni: egyiket Orbán Viktornak, hogy jelezze, készen áll a partnerségre, és hogy személyes találkozót kérjen, a másodikat pedig a CEU rektorának, kérve, hogy minden tevékenységüket, amely nem ütközik a magyar jogszabályokba, tartsák itt.
– A patkányirtást ideiglenesen újra a Bábolna Bióra bízná, majd új közbeszerzést ír ki.
– Hosszabb távon autómentesítené a pesti, majd a budai alsó rakpartot – de a város autós forgalmának visszafogása csak óvatos fokozatossággal érhető el.

Kórházi fertőzések: elmaradt a szembenézés

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.17. 06:00

Fotó: Népszava
Hiába rendeztek konferenciát, ott nem derült ki, hogy mennyire vannak biztonságban a betegek a kórházakban, illetve hogy betartják-e a az előírásokat. Az előadásokból is úgy tűnt, ezt nemigen ellenőrzi senki.
Mindössze egy tavalyi, nemzetközi vizsgálat kissé elnagyolt adatait ismerhette meg a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban az IME szaklap által rendezett konferencia hallgatósága szerdán. A témában felszólaló Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is főként csak a megelőzéssel kapcsolatos jogszabályt ismertette, amelyről tavaly ősszel Kásler Miklós miniszter már minden részletet megosztott a nagyközönséggel. Eszerint például valamennyi egészségügyi intézménybe kerülő betegnél kockázatfelmérést kell végezni. A kórházi fertőzések megelőzését szolgáló, egy éve életbe lépett rendeletről kicsit részletesebben Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt. Mint mondta: a kockázatok mérséklésére az elmúlt hónapokban több módszertani levelet is készített a hivatala. Így például már előírás, hogy csak olyan betegnél alkalmazható a hólyagkatéter, akinél az elkerülhetetlen, mint ahogyan a gépi lélegeztetés szükségességét is minden betegnél naponta felül kell vizsgálni. A tisztifőorvos megjegyezte: új kihívást jelent a kórházi fertőzéseket illetően, hogy növekszik a lakosságon belül az idősek, a krónikus betegségekben szenvedők aránya, és sok a legyengült szervezetű páciens is, akik emiatt így fogékonyabbak olyan fertőzésekre, amelyet az egészséges ember szervezete legyőzne. Ám, hogy pontosan mi a helyzet a hazai intézményekben a kórházi fertőzéseket illetően, arról keveset tudni. A TASZ évek óta próbálja kiperelni a kórházi fertőzésekről az adatokat az ÁNTSZ hivatalától, végül a Kúria ítélete kellett ahhoz, hogy valamit kapjon a nyilvánosság. A TASZ ezt követően csak egy szakember számára értelmezhető adattömeget kapott. A konferencián szóba került, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az egykori ÁNTSZ készített tavaly egy önbevalláson alapuló felmérést, amit százegy kórház töltött ki. A válaszok alapján négy kategóriába sorolták az intézményeket: bukás nem volt, kettő alapszinten teljesített, többi közepes vagy haladó minősítést kapott a fertőzés megelőzésben. Mindebből azonban nem derült ki, hogy végül is mennyire vannak a betegek biztonságban a kórházakban, illetve hogy betartják-e a az előírásokat. Az előadásokból is úgy tűnt, ezt nemigen ellenőrzi senki. Egy tavalyi nemzetközi felmérésből úgy tűnhetett nem olyan rossz a helyzet: míg az unióban átlagosan minden minden huszadik beteg szenved el az ellátásával kapcsolatos fertőzést, addig nálunk csak minden huszonötödik. De Oroszi Beatrix (NNK) ezzel kapcsolatban is megjegyezte, hogy a tagállamonként eltérnek az elvárások ahogyan a jelentés kötelezettség is. A hallgatóságból fölszólalt egy kormányhivatali munkatárs, aki szerint az ellenőrzésekhez se elég szakemberük, se megfelelő szaktudásuk. Madách Krisztina egyetemi docens szerint pedig lehozhatják a csillagot az égről, akkor sem lesz kevesebb kórházi fertőzés, ha a nővér-beteg arány nem változik. Ma van ahol 25 frissen operált jut egyetlen ápolóra, de ő még csak gumikesztyűt sem kap a munkájához.